Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przełącznik schodowy - problem...

xvidasd

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mój problem polega na tym, że usiłuję podpiąć wyłączniki schodowe jednak coś musi być nie tak bo żarówka nie chce się zapalić.

Sęk w tym, że elektryk, który zakładał kable już się ulotnił.

Sytuacja wygląda typowo - mamy dwie puszki - w każdej z nich po trzy kable - brązowy, niebieski i żółty (żółto-zielony).

W jednej puszcze brązowy kabel ma fazę.

http://seriale-asd.pl/upload_files/schemat_schodowy_wylacznik.jpg

Oczywiście próbowałem w ten sposób ale żarówka się nie zapaliła.

http://seriale-asd.pl/upload_files//schemat_schodowy_wylacznik_v1(201704291912).jpg

Próbowałem też już różnych kombinacji i żarówka nawet na chwilę się nie zapaliła.

Myślałem już może, że może coś z kablem jest nie tak albo coś jest źle podłączone ale mam dwa niezależne korytarze i dwie niezależne schodówki i w obu jest identycznie (faza w jednym gniazdku itd.).

Ani w jednej instalacji ani w drugiej żarówka nie daje znaku życia... (oczywiście nie jest spalona).

Ale może gdzieś robię jakiś czeski błąd?

schemat_schodowy_wylacznik.JPG

schemat_schodowy_wylacznik_v1.jpg

Jakaś partanina elektryczna. Przy takim kombinowaniu jak robisz jest szansa na solidne zwarcie, wyłączniki przerywają tylko przewody fazowe a niebieskiego i żółto zielonego się do nich nie łączy. Normalnie puszki z wyłacznikami schodowymi powinny być połączone między sobą cztero żyłowym przewodem. Czy nie jest to przypadkiem instalacja puszkowa (z dodatkową puszką łączeniową gdzieś pod stropem na ścianie)?