Sawadi 30.04.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam w moim wątku remontowo-wykańczającym. Za mną długi remont mieszkania w willi, w którym jeśli coś mogło pójść nie tak, to poszło - 3 razy skuwany i wylewany beton, 2 razy montowane okna i co rusz niespodzianka, w tym niewybuch. Jak to się stało (caly czas zadaje sobie to pytanie)? Najzupełniej przypadkiem. Długie poszukiwania i mieszkanie, które właściwie nie spełniało naszych wymogów, ni stąd ni zowąd stało się nasze. Miała być szybka przeprowadzka i radocha z ogródka... a potem z sufitu wyrosła duża gula i skończyło się na remoncie generalnym: 3 stropy, wszystkie ściany, dach. Jakoś jednak poszło i dotarłam do urządzania, choć przed nami jeszcze drenaż wokół domu, ogrodzenie i ogród oraz piwnica. Znalałam się w punkcie, gdzie wszystko powinno nabrać tempa. Pudła z meblami powinny być rozpakowywane jedno za drugim, zasłony szyte, a właściwie już wieszane i okazało się, że urządzanie idzie wolniej niż remont. Czy to możliwe?! A jednak. Podoba się tyle różnych odmiennych od siebie styli. Zazdraszam straszliwie tym, którzy po prostu wiedzą. Ja się miotam między ciepły dotykiem płyty pilśniowej, a zimnym pięknem granitu. Zapraszam do siebie. Mam nadzieję na będziecie tu zaglądać i wesprzecie mnie swoimi radami, bo wiem że macie świetne pomysły. Zdjęcia wkrótce. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Ciekawe ile kosztował ten remont, jaki był zakres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 01.05.2017 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Coż, jakby tu powiedzieć, przestaliśmy liczyć w pewnym momencie. Zakres objął to co zwykle robi się przy generalce: wszystkie instalacje, tynki, ściany (usunięcie tych które były w kiepskim stanie, postawienie nowych na miejsce starych i w nowe miejsca), okna, stropy (drewniane i betonowe) - wymiana nawierzchni, legarów jeśli były w bardzo złym stanie, wzmocnienie pozostałych, wygłuszenie itd., dachu - wymiana więźby, wzmocnienie, ocieplenie, dachówka, kominy. Właściwie wyremontowaliśmy domek o podstawie 100 m2 (2 kondygnacje plus stryszek). Najtrudniejsze momenty, to niespodzianki robione przez wykonawców - beton zbity w kulki zawieszone w luźnym pyle betonowym, beton który związał np tylko w połowie pomieszczenia, spierniczony koncertowo montaż okien, krzywy sufit podwieszany, malowanie i na to robione zaprawki, albo malowanie na malowanie z efektem postarzania ścian (zupełnie nie zamierzone) w sumie 3 malowania + poprawki, poprawianie fachowców po fachowcach. Jedno można napisać, ten remont nie był opłacalny, ale w końcu widać efekty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 01.05.2017 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Tak było w fazie przejściowej. Edytowane 1 Maja 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 01.05.2017 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) tak było z oknami Pierwszy montaż - brak słów, kołki wyciągałam z muru palcami bez najmniejszego wysiłku, brak taśm, dziury na wylot.... Wykonawcy obrazili się, bo miałam uwagi do montażu. Nie chcieli poprawić, nie chcieli rozmawiać, za to poleciały bluzgi. Taaak... to jedyna ekipa, którą wywaliłam w trybie natychmiastowym. bajka o tym jak kołki wychodziły :/, a okno praktycznie trzymało się na piance i styropianie Drugi montaż, wszystko wyrównane, podmurowane, taśmy, pianki. Świetna ekipa. [/url] Edytowane 1 Maja 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.05.2017 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) Teraz się już urządzam i potrzebuję wsparcia, żeby mnie z tych chmur ściągnąć, bo zamiast konkretów bujam w obłokach. Potrzebuje zebrać w całość salon, kuchnię i werandę, bo stoją w jednym ciągu i powinny jakoś współgrać, a więc styl i kolor oraz poszukiwanie mebli. Pokoje dziecięce, sypialnia, gabinet... Podoba mi się styl NY, Hampton, prowansalski i skandynawski, i wiele innych. Wzdycham do stylu domku na plaży, ale kiedy wybieram okazuje się, że bliżej mi do stylu nowoczesnego. W tym problem. Nigdy jeszcze nie byłam tak niezdecydowana jak teraz. To co wiem - ma być jasno, kolory ziemi od lnu i piasków, po kamienie. Całość stonowana. Akcenty kolorystyczne, raczej jako dodatki. Na ścianach bardzo jasne pastele, a raczej złamane biele, w przedpokoju szarość. Podłoga miała być bielona, ale na skutek pomyłki przy zamówieniu (nie z naszej winy) dostarczono nie takie dechy jak trzeba, a że wykonawca już czekał, więc zostało tak jak jest i mamy dąb naturalny. Kuchnie jak na zdjęciach. Kanapa główna już prawie wybrana, ale się wacham. Stół praktycznie wybrany, potrzebne krzesła. Czas ucieka i muszę to ogarnąć. Edytowane 2 Maja 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.05.2017 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) kuchnia - potrzebny blat, stół krzesła było jeszcze przed chwilą jest jaki granit wybrać? Polowałam ma Rivier White, ale nie znalazłam tego czego potrzebowałam. Długo szukałam i jak coś się nie znajdzie w tym tygodniu, muszę znaleść coś innego czy ten pasuje??? Muszę przyznać, że chodzi za mną i jakoś tak zerka na mnie do tego jakiś zlew... ceramiczny??? no i bateria... Edytowane 2 Maja 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.05.2017 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Schody, które sama zaprojektowałam, wyliczyłam, na koniec rozrysował architekt- naprawdę je lubię. Brakuje jeszcze poręczy i barierki na górze. Poręcz trudna rzecz Brakuje też najnowszych zdjęć, bo się wykasowały ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.05.2017 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) poszukiwany zlewozmywak podwieszany ceramiczny do szafki 60 cm - na co wrócić uwagę? - wymiary wiadomo, cena, gwarancja, opinie... coś jeszcze? - szybkość dostawy, bo na tym mi zależy 1. Najtaniej z Koła, 500 zł - cena bardzo zachęcająca, 7 lat gwarancji , nie mam pojęcia jakiej jakości - jeśli ktoś ma w domu niech się podzieli wiedzą. ps Sprzedawany jako zlewozmywak, a jak się okazuje przeznaczony do łazienek publicznych i niestety wymiar równo 60 cm - szkoda http://static.lazienkaplus.pl/files/produkty/cache/400x400/cer/kol/5210_01.jpg http://www.lazienkaplus.pl/pl/zlew-ceramiczny-60-cm-kolo-nova-pro-5210-000,275,172,i.html 2. Mataro - nie znam firmy, 1800 zł, 5 lat gwarancji gł.178 mm https://www.zlewozmywaki.pl/pl/zlewozmywaki-ceramiczne/926-mataro-zlewozmywak-ceramiczny-reginox.html 3. Blanco - 1800 w promocji, 2 lata gwarancji http://aglos.pl/environment/cache/images/350_280_productGfx_4e3b2c7710fbde98d6bcc6f71307ef16.jpg http://aglos.pl/userdata/gfx/6d2e244bfc7af7414937a97c1ce96550.jpg http://aglos.pl/pl/p/Zlewozmywak-ceramiczny-BLANCO-SUBLINE-500-U-CERAMIKA-PURAPLUS-BIALY-POLYSK-bez-korka-automatycznego%2C-podwieszany/2936 4. V&B - 2300, ? gwarancja https://hansloren.pl/pl/p/Subway-SU-60-Classicline-VB-zlew-ceramiczny-440x545mm-KM-graphit-mat-3310-01-I4/33368 5. Franke - 2700, 15 lat z wyłączeniami https://avello.pl/zlewozmywak-ceramiczny-7-kolorow-franke-kubus-kbk-110-50-grafitowy-1260380005-_p15884_v3940#!polecane Edytowane 3 Maja 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Pytam o cenę z prostego powodu - w innym dziale jest właśnie kłótnia czy koszt remontu naprawdę starego domu jest równy, niższy czy wyższy od budowy nowego. A zaczęło się od klasycznego pytania - nie mamy pieniędzy na budowę, ale mamy stary dom po babci - czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 03.05.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 to jak dyskusja nad wyższością świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Niekoniecznie. Ty remontujesz to z pasji dla starego budownictwa a nie z oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 04.05.2017 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 i dla miejsca ale niewątpliwie lubię stare mury W takiej dyskusji nikt nie wygra. Remonty nie są tanie i praktycznie każdy do nich dokłada, chyba że "temi ręcami" i latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 04.05.2017 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Nie ma granitu i już. Albo ten co wkleiłam, albo jakaś płyta. Niewątpliwie byłoby taniej. Zlew nie zamówiony, bo się wocham, ach niech mnie coś natchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts