Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd ze słupa do skrzynki i do domku

Recommended Posts

Ja mam inny dylemat. Będą mi podłączać z słupa prąd do skrzynki i co lepiej i taniej wyjdzie .

Słup jest po drugiej stronie drogi gdzie wsio są zezwolenia na pociągnięcie prądu i zrobić w roku działki skrzynke od której podciągnąć kabel do domu jakieś 12m. Czy lepiej kazać im podciągnąć kabel na środek domku i wtedy prosto do garażu do skrzynki i długość 8m. Wiem że po działce też ktoś musi mi wykonać przyłącz i chyba jakiś projekt. jeśli trzeba moge narysować jak to wygląda orientacyjnie.

Zrobiłem prowizoryczny rysunek . czy lepiej wersja do skrzynki nr1 czy do skrzynki nr2

prad.jpg

Edytowane przez matiix

ZE poprowadzi kabel do granicy Twojej działki najkrótszą drogą.

Na swojej działce kabel możesz poprowadzić jak chcesz i projekt jest niekonieczny.

Poczytaj trochę i z pewnością sam sobie z tym swoim kablem poradzisz. Zakopiesz go sam a elektryk Ci to podłączy do skrzynki przy płocie i w domu.

Jak zlecisz to elektrykowi zapłacisz za robociznę i potrzebny materiał od metra.

Oczywiście autor wie, jak to wykonać, jaki kabel położyć i tak dalej.

Prawda, kolego wiseman​ ?

Już się robi :

- wykopać rów kablowy na X głębokości

- wykonać podsypkę piaskową o X grubości

- ułożyć kabel ziemny X-żyłowy o X-przekroju każda żyła, oczywiście metodą falistą, pamiętając o zbliżeniach i skrzyżowaniach z innymi elementami ułożonymi w ziemi.

- wykonać nasypkę piasku o X grubości

- ułożyć folię niebieską, przysypać ziemią

- pozostawić zapas o X długości z każdego końca

- zabezpieczyć końce kabla przed wilgocią.

Zrobione :D

Pewnie że żadna wiedza tajemna, X - 1,2,5 wujek g.. pomoże, pewnie jak się nie chce poszukać to na forum ktoś to zrobi za pytającego. X 4 i 5 tutaj bez danych nawet gdyby chciał to elpapiotr nie odpowie;-) X 6 wystarczy na zdrowy rozum, zapas 5 metrowy raczej nie potrzebny chyba że jeszcze się nie zdecydowaliśmy gdzie rozdzielnica będzie;-)

Zaktualizowałem troszke mape bo przeoczyłem te informacje.

Chodzi mi głównie czy kabel z skrzynki zewnętrznej do domu musi mi ktoś odpowiedni poprowadzić i czy trzeba projekt zrobić ??? oraz czy położenie takiego kabla kosztuje od metrów czy usługi

Zadzwoń do elektryka, który będzie Ci podłączal - on Ci powie wszystko - jaki kabel kupić, jak głęboko kopać itp. Jeśli chodzi o usługę - u mnie w okolicy elektryk liczy kwotę oddzielnie za podłączenie skrzynki i dodatkowo za każdy metr bieżący przyłącza, jeśli to jemu zlecisz to zadanie. Natomiast każdy z którym rozmawiałem godzi się, żeby wkopanie kabla wziął na siebie inwestor.

ZE poprowadzi kabel do granicy Twojej działki najkrótszą drogą.

Na swojej działce kabel możesz poprowadzić jak chcesz i projekt jest niekonieczny.

Poczytaj trochę i z pewnością sam sobie z tym swoim kablem poradzisz. Zakopiesz go sam a elektryk Ci to podłączy do skrzynki przy płocie i w domu.

Jak zlecisz to elektrykowi zapłacisz za robociznę i potrzebny materiał od metra.

Witam

Może się nie znam albo coś się zmieniło od 2015 roku jak robiliśmy projekt i wszystkie pozwolenia bo wszelkie przyłącza typu woda , ścieki, gaz , prąd zakopane w ziemi muszą być naniesione na mapkę sytuacyjną. Tak nam pisze w pozwoleniu na budowę , tak nam kierbud i geodeta mówili.

tak samo pisze na stronie tauronu że przyłącz ziemny wymaga projektu i nam chcą kabel podłączać powietrzem do skrzynki na domu a też wolałbym ziemią .

• 1 year później...