matiix 01.05.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Ja mam inny dylemat. Będą mi podłączać z słupa prąd do skrzynki i co lepiej i taniej wyjdzie . Słup jest po drugiej stronie drogi gdzie wsio są zezwolenia na pociągnięcie prądu i zrobić w roku działki skrzynke od której podciągnąć kabel do domu jakieś 12m. Czy lepiej kazać im podciągnąć kabel na środek domku i wtedy prosto do garażu do skrzynki i długość 8m. Wiem że po działce też ktoś musi mi wykonać przyłącz i chyba jakiś projekt. jeśli trzeba moge narysować jak to wygląda orientacyjnie. Zrobiłem prowizoryczny rysunek . czy lepiej wersja do skrzynki nr1 czy do skrzynki nr2 Edytowane 1 Maja 2017 przez matiix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 03.05.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Kolego a gdzie będzie brama, furtka? Nie da się doradzić która wersja lepsza. Patrząc na koszty to różnica będzie niewielka. Natomiast ZE jest trudno przekonać do swojego miejsca posadowienia złacza kablowo-pomiarowego, prowadzą przeważnie do granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 03.05.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Zaktualizowałem troszke mape bo przeoczyłem te informacje.Chodzi mi głównie czy kabel z skrzynki zewnętrznej do domu musi mi ktoś odpowiedni poprowadzić i czy trzeba projekt zrobić ??? oraz czy położenie takiego kabla kosztuje od metrów czy usługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 08.05.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Kolego oczywiscie ze kabel musi prowadzic ktos kto ma o tym pojecie. projekt mozesz miec w projekcie domu - ale jesli nie masz to na swojej dzialce prowadź jak ci pasuje,nikomu nic do tego.A kosztuje przewaznie od uslugi i od metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ZE poprowadzi kabel do granicy Twojej działki najkrótszą drogą. Na swojej działce kabel możesz poprowadzić jak chcesz i projekt jest niekonieczny. Poczytaj trochę i z pewnością sam sobie z tym swoim kablem poradzisz. Zakopiesz go sam a elektryk Ci to podłączy do skrzynki przy płocie i w domu. Jak zlecisz to elektrykowi zapłacisz za robociznę i potrzebny materiał od metra.Oczywiście autor wie, jak to wykonać, jaki kabel położyć i tak dalej. Prawda, kolego wiseman ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Już się robi : - wykopać rów kablowy na X głębokości - wykonać podsypkę piaskową o X grubości - ułożyć kabel ziemny X-żyłowy o X-przekroju każda żyła, oczywiście metodą falistą, pamiętając o zbliżeniach i skrzyżowaniach z innymi elementami ułożonymi w ziemi. - wykonać nasypkę piasku o X grubości - ułożyć folię niebieską, przysypać ziemią - pozostawić zapas o X długości z każdego końca - zabezpieczyć końce kabla przed wilgocią. Zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 08.05.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Już się robi (,,,) Zrobione Nie podałeś co się kryje pod iksami... Bohaterowie wstawią dowolną liczbę... Edytowane 8 Maja 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ... Bohaterowie wstawią dowolną liczbę... No właśnie... Dlatego napisałem post #6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Z punktu widzenia kieszeni Inwestora kabel Al jest lepszy, bo tańszy.A metody "otwocka" czy "skierniwicka" mnie nie obchodzą, bo ich nawet nie znam.Ważne zasady układania kabli w ziemi, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.05.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Pewnie że żadna wiedza tajemna, X - 1,2,5 wujek g.. pomoże, pewnie jak się nie chce poszukać to na forum ktoś to zrobi za pytającego. X 4 i 5 tutaj bez danych nawet gdyby chciał to elpapiotr nie odpowie;-) X 6 wystarczy na zdrowy rozum, zapas 5 metrowy raczej nie potrzebny chyba że jeszcze się nie zdecydowaliśmy gdzie rozdzielnica będzie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.05.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Zaktualizowałem troszke mape bo przeoczyłem te informacje. Chodzi mi głównie czy kabel z skrzynki zewnętrznej do domu musi mi ktoś odpowiedni poprowadzić i czy trzeba projekt zrobić ??? oraz czy położenie takiego kabla kosztuje od metrów czy usługi Zadzwoń do elektryka, który będzie Ci podłączal - on Ci powie wszystko - jaki kabel kupić, jak głęboko kopać itp. Jeśli chodzi o usługę - u mnie w okolicy elektryk liczy kwotę oddzielnie za podłączenie skrzynki i dodatkowo za każdy metr bieżący przyłącza, jeśli to jemu zlecisz to zadanie. Natomiast każdy z którym rozmawiałem godzi się, żeby wkopanie kabla wziął na siebie inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 No i znowu. "wiem ale nie powiem" No i po co te teksty ? Wujek google też wie, ale nie jest dla leniwych : Przykład - http://www.bezel.com.pl/index.php/system-elektroenergetyczny/linie-kablowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 08.05.2017 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 No i znowu. "wiem ale nie powiem" No i twoja wypowiedz mi dużo wyjaśniła. Teraz już wiem że w piekny sobotni dzionek moge wykonać to sam i o to mi chodziło. A i w końcu załączam poprawiony rysunek bo wcześniej go nie dodałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 08.05.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ZE poprowadzi kabel do granicy Twojej działki najkrótszą drogą. Na swojej działce kabel możesz poprowadzić jak chcesz i projekt jest niekonieczny. Poczytaj trochę i z pewnością sam sobie z tym swoim kablem poradzisz. Zakopiesz go sam a elektryk Ci to podłączy do skrzynki przy płocie i w domu. Jak zlecisz to elektrykowi zapłacisz za robociznę i potrzebny materiał od metra. Witam Może się nie znam albo coś się zmieniło od 2015 roku jak robiliśmy projekt i wszystkie pozwolenia bo wszelkie przyłącza typu woda , ścieki, gaz , prąd zakopane w ziemi muszą być naniesione na mapkę sytuacyjną. Tak nam pisze w pozwoleniu na budowę , tak nam kierbud i geodeta mówili. tak samo pisze na stronie tauronu że przyłącz ziemny wymaga projektu i nam chcą kabel podłączać powietrzem do skrzynki na domu a też wolałbym ziemią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Sporo się tutaj zgadza.Czytaj tutaj : http://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/434-przylacze-energetyczneAle to dotyczy do granicy własności, o ile się nie mylę, co nie znaczy, że trasa WLZ Odbiorcy w pewnych przypadkach nie musi być naniesiona na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.05.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Jest coś takiego jak "inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza", prawo budowlane w 2015 się troszkę pozmieniało. Przyłącze kończy się nie koniecznie w granicy działki zwłaszcza gdy wchodzi w grę przejście ze słupa pod drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Zgadza się. Wystarczy znaleźć definicję "przyłącza" u Dystrybutora energii elektrycznej, i po kłopocie.Ale zawsze jest to do granicy własności pomiędzy Dostawcą a Odbiorcą, zgodnie z Warunkami przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaq23 10.08.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Czy rów kablowy mogę sobie wykopać sam?? U mnie to jakieś 200 m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 10.08.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Tak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.08.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Tak może jeśli rów kablowy jest pod WLZ a teren przez który przebiega jest jego własnością. Pytanie było mało precyzyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts