KaEF 02.05.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Witam. Częściowy remont domku jednorodzinnego, niepodpiwniczonego. "Chudziak" w remontowanej przyszłej łazience zerwany bo był kruchy a pod nim po 35 latach porobiły się kawerny (prawdopodobnie nie był zagęszczony). Grunt (jakaś pospółka) pod spodem nie ma organiki, jest już ubity i wyrównany (zagęszczarką). Fundamenty sprawdzone, tam gdzie był "mostek" dla wilgoci - zaizolowane (tato porobił izolację ale całość zatynkował na równo..) Powierzchnia łazienki to około 10m2. NIE BĘDZIE ogrzewania podłogowego Jak teraz tam wylać około 10-12cm chudziaka? Wyjdzie to ok. 1.5m3 betonu więc detal. - Miksokrety i inne ekstrawagancje odpadają. Po pierwsze za mało, po drugie przy takim metrze wyjdzie absurdalnie drogo. - Nie mam betoniarki, a co gorsza nie bardzo mam też gdzie składować te 3 tony piachu (albo - raczej bym nie chciał. I tak już podwórko zryte). - Ekipa mi powie "panie 200m2 to my tak, ale do 10ciu to nam się nie chce". - Betoniarnia powiedziała najpierw że mi przywiezie ale potem stwierdziła ze - nie wykręci na uliczce (drzewa i wąski wjazd, choć dziwne, gość HDS'em z szambem betonowym wjechał....) itp. - Ewentualne zaoferowali mi że przywiozą mi te 1.5m3 półsuchego betonu który będę musiał dość szybko przewieźć na miejsce, ubić i polewać wodą. To jest do zrobienia tylko nie wiem czy zdążę.. Może kupić "hurtem" (to znaczy - nie na worki przy cenie 10zł / za woreczek jak w Castoramie..) np. suchą mieszankę i ją zmiksować w betoniarce (tę jeszcze od biedy mogę pożyczyć), po kawałku tam wozić i wyrównać? - Ewentualnie szukam w okolicy Piaseczna możliwości dostarczenia tak małych ilości betonu jakąś mniejszą gruszką z możliwością wylania zawartości na odległość jakiś 4-5m (nie wiem czy są tak małe pompy) - trzeba by to robić przez okno pomieszczenia. - A może jeszcze jakieś pomysły? (PS: Dokładnie to samo mnie czeka potem jak położę izolację. Jest jeszcze inne pomieszczenie większe, 18m2) Pozdrawiam KaEf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.05.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 - Ewentualne zaoferowali mi że przywiozą mi te 1.5m3 półsuchego betonu który będę musiał dość szybko przewieźć na miejsce, ubić i polewać wodą. To jest do zrobienia tylko nie wiem czy zdążę.. 10m2 x 0,1 =1m3 spokojnie jak masz możliwość to tak zrób dasz rade nawet sam to wysypać, jakbyś miał kogoś do pomocy to bajka. A kubik półsuchej to ci dostawczakiem dowiozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.05.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Zbyt gorąco nie jest więc spokojnie możesz pokusić się o rozwiązanie z dostawą mieszanki półsuchej i wożenie tego taczką. Sam tak robiłem ze swoim tarasem i o ile w słońce trzeba polewać mieszankę wodą i przykrywać ją matą to w taką pogodę jaka jest obecnie wystarcza rozścielenie kawałka folii budowlanej aby beton nie mieszał się z piaskiem przed posesją i to samo możesz zrobić w łazience pod chudziakiem. U nas betoniarnia oprócz pompy posiada gruszkę z taśmociągiem więc sprawa jest trochę prostsza no ale mniej niz 3m3 nie dowożą więc ratujemy się małymi wywrotkami. Jeśli to samo czeka cię jeszcze z pomieszczeniem 18m2 to trzeba było połączyć i wykonywać obie roboty w jednym terminie zamawiając 3,4m2 Edytowane 4 Maja 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEF 04.05.2017 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Zbyt gorąco nie jest więc spokojnie możesz pokusić się o rozwiązanie z dostawą mieszanki półsuchej i wożenie tego taczką. Sam tak robiłem ze swoim tarasem i o ile w słońce trzeba polewać mieszankę wodą i przykrywać ją matą to w taką pogodę jaka jest obecnie wystarcza rozścielenie kawałka folii budowlanej aby beton nie mieszał się z piaskiem przed posesją i to samo możesz zrobić w łazience pod chudziakiem. U nas betoniarnia oprócz pompy posiada gruszkę z taśmociągiem więc sprawa jest trochę prostsza no ale mniej niz 3m3 nie dowożą więc ratujemy się małymi wywrotkami. Jeśli to samo czeka cię jeszcze z pomieszczeniem 18m2 to trzeba było połączyć i wykonywać obie roboty w jednym terminie zamawiając 3,4m2 Witam O to mi chodziło - wypowiedzi kogoś praktycznego. Jedno co do czego mam wątpliwości w tej metodzie półsuchej - czy tak przygotowany chudziak będzie miał odpowiednią wytrzymałość? W normalnym betonie woda jest odpowiednio zmieszana i lejemy płynne lub półpłynne. Tu bym musiał ubić nie zapewniając odpowiedniej gęstości ubitego i potem to umiejętnie zwilżać. Z jednej strony materiał na pewno jest bardziej porowaty niż lany beton, z drugiej - im lepiej ubity tym paradoksalnie - mniejsza migracja wody do wnętrza, więc i wytrzymałość mniejsza. Może "mieszać" z wodą na etapie przewożenia na miejsce? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.05.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Witam O to mi chodziło - wypowiedzi kogoś praktycznego. Jedno co do czego mam wątpliwości w tej metodzie półsuchej - czy tak przygotowany chudziak będzie miał odpowiednią wytrzymałość? W normalnym betonie woda jest odpowiednio zmieszana i lejemy płynne lub półpłynne. Tu bym musiał ubić nie zapewniając odpowiedniej gęstości ubitego i potem to umiejętnie zwilżać. Z jednej strony materiał na pewno jest bardziej porowaty niż lany beton, z drugiej - im lepiej ubity tym paradoksalnie - mniejsza migracja wody do wnętrza, więc i wytrzymałość mniejsza. Może "mieszać" z wodą na etapie przewożenia na miejsce? Pozdrawiam Ja bym woził na sucho na miejscu wbudowania np 3-4 taczki mieszał z wodą i rozkładał. Wytrzymałością się nie martw chydy beton to może być i B 7,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.05.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Witam O to mi chodziło - wypowiedzi kogoś praktycznego. Jedno co do czego mam wątpliwości w tej metodzie półsuchej - czy tak przygotowany chudziak będzie miał odpowiednią wytrzymałość? W normalnym betonie woda jest odpowiednio zmieszana i lejemy płynne lub półpłynne. Tu bym musiał ubić nie zapewniając odpowiedniej gęstości ubitego i potem to umiejętnie zwilżać. Z jednej strony materiał na pewno jest bardziej porowaty niż lany beton, z drugiej - im lepiej ubity tym paradoksalnie - mniejsza migracja wody do wnętrza, więc i wytrzymałość mniejsza. Może "mieszać" z wodą na etapie przewożenia na miejsce? Pozdrawiam Zamów sobie B20..... polejesz warstwę wodą z konewki z sitkiem aby nie powymywać niczego i będzie ok. Tak robili u mnie budowlańcy ze schodami betonowymi które niestety nie były wylewane ze stropem. Ściany wewnętrzne już stoją więc o wytrzymałość bym się nie martwił ale jeśli jednak masz wątpliwości to po kilku taczkach jak uznasz że jest połowa rozgrab to grabkami i umieść siatkę z drutów stalowych do posadzek, zasypując resztą betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEF 07.08.2017 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam. Tak właśnie zrobiłem (tzn z przyczyn praktycznych mieszaliśmy w taczkach we dwóch). I tak trzy pomieszczenia, 7m2, 18m2 i 6m2 zrobione (oczywiście nie jednego dnia...) Gdyby ktoś tak chciał robić to polecam zrobić coś w rodzaju "bandy" - dwie dechy (ja użyłem starych płyt osb z jakiejś szafy) pod kątem prostym jako banda, na spód (na ziemię) położyłem dwa kawałki blachy 250x120cm (miałem jakieś arkusze niesfalowane) a pod blachę folię żeby nie zafajdać podwórka. Gość przyjechał IVECO, zrzucił niecałe 2m sześcienne, "wytyłował" ładnie i zsypał górkę na blachę. Dzięki blasze nie musiałem skrobać łopatą ziemi a dzięki bandzie góra mi się nie rozlazła. Niestety było ciepło i pod koniec roboty współpracownik nieco wymiękł a beton już był słabszy, ale - jak mawiacie - i B7 by tu dał radę. Więc na sytuacje kryzysowe jest to metoda niezła, wszystko ma już miesiąc i jest odpowiednio twarde. Tylko jedna uwaga - Z mojej obserwacji wynika że 1m3 betonu pół suchego TO NIE JEST 1m3 betonu z gruszki. Beton półsuchy ma sporo powietrza, beton mokry i rozrobiony już nie. Tak więc jeśli komuś wyjdzie że potrzebuje metra objętości betonu (bo ma np 10m2 pomieszczenia i 10cm wylewki) to powinien tego półsuchego brać - tak szacuję - z 15% więcej. No chyba że betoniarnia kantuje - tak czy siak, bierzcie trochę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts