Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaż drzwi wejsciowych - podbudowa pod próg.

Recommended Posts

Witam,

Jak najlepiej zrobić podbudowę pod próg drzwi.

Sytuacja jak na fotce. Poziom wylewki będzie na równo z pierwsza warstwą bloczka gazobetonu (na 26 cm- 20cm styro 6 wylewka)). Dojdzie jeszcze jedna schodka wejściowa dylatowana od ściany 6cm xps.

Parę wersji:

- murarze proponują wylać to z betonu - wydaje mi się , że bezie to spory mostek termiczny

- na innych budowach widziałem wstawiony bloczek gazobetonu pod drzwi - wydaje mi się najprostsze rozwiązanie

- może powycinać xps i wstawić pod próg - czy to wytrzyma nacisk progu??

- dokupić poszerzenie systemowe - całe 26cm wysokości (drogo)?

Drzwi -Wikęd Prestige z ciepłym progiem i ościeżnicą Termo - próg ma być zamontowany na wysokości wylewki czy podłogi docelowej?

Proszę o poradę.

drzwi wejściowe.jpg

Mi zaproponował do Prestige "koszt poszerzeń systemowych o wysokości 26cm(2x100mm i 2x30mm) wynosi 185zł." Jak dla mnie to nie jest droga opcja. Tyle, że to systemowy nie od Wikęda, a od Veki - taki, jak dają pod okna.

To poszerzenie jaki ma wskaźnik Uw? Czy dokleisz do tego xps?

To poszerzenie jaki ma wskaźnik Uw? Czy dokleisz do tego xps?

Nie wiem dokładnie - sporo ponad 1. To Veka 70 Perfectline.

Chciałem na XPS (nawet mam wklejony) ale technik przekonał mnie, że poszerzenie z PCV to lepszy wybór. W pionie poszerzenie oprze się o fundament. A czym zostanie obłożony na wysokości wylewki, to jeszcze nie wiem (albo pianka, albo XPS, albo nic).

• 1 month później...

Drzwi zewn. miały otwierać się do wewnątrz i wylewkarze wstawili styrodur, ale nie do samej góry. Będą jednak drzwi otwierane na zewnątrz, stąd pytanie jak najlepiej wykończyć tę widoczną dziuręo szerokości ściany 25cm? Styrodur rozgranicza od lanych schodów zewnętrznych, przy których będzie obecnie próg drzw wejściowych.

1. dołożyć styroduru do poziomu posadzki i na to klej i płytki?

2. styrodur i cienka warstwa wylewki i dopiero potem klej i płytki?

3. inne pomysły?

Drzwi_prog.jpg

Edytowane przez Adaxis