Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ściany szczytowej i kolankowej o wewnątrz i zewnątrz

pagu

Recommended Posts

Nowy dom z nieogrzewanym poddaszem nieużytkowym , ocieplenie stropu styropian 20cm na to wylewka - dodatkowo chciałbym ocieplić od wewnątrz ścianę szczytową oraz kolankową moje pytanie jest takie czy jest taka potrzeba oraz jak to zrobić żeby ściana oddychała . Z zewnątrz dom ocieplony styro grafit 20cm gr - proszę o radę

Nowy dom z nieogrzewanym poddaszem nieużytkowym , ocieplenie stropu styropian 20cm na to wylewka - dodatkowo chciałbym ocieplić od wewnątrz ścianę szczytową oraz kolankową moje pytanie jest takie czy jest taka potrzeba oraz jak to zrobić żeby ściana oddychała . Z zewnątrz dom ocieplony styro grafit 20cm gr - proszę o radę

Ściany nie są od oddychania!! Od tego jest wentylacja. Wymiana gazowa przez najgorszą wetylacje będzie 100x większa niż przez jakąkolwiek ściane.

Słuchaj nie wiem czytałem gdzieś o punkcie rosy wilgoć pod wpływem promieni słonecznych odparuje z zewnętrznej ściany , natomiast wilgoć z wnętrza domu może wchodzić w ścianę i przy ociepleniu z dwóch stron będzie tam pozostawać .

Gdyby dołozyc warstwę styropianu, a ściana w jakiś sposób by zawilgotniała, to nie wyschnie łatwo, bo nie ogrzeje się ani od wewnątrz domu (styropian), oraz nie ogrzewany strych ani od zewnątrz (styropian). Styropian nie przepuszcza pary wodnej.

cyt.

Pod względem technicznym nie ma przeciwwskazań do ułożenia dodatkowej warstwy ocieplenia pod warunkiem, że elewacyjna warstwa betonu komórkowego jest sucha. W razie zawilgocenia "zamknięcie " jej między dwiema warstwami styropianu o dużym oporze dyfuzyjnym utrudni jej wysychanie.

info w internecie są sprzeczne dlatego wątpliwości .

Słuchaj nie wiem czytałem gdzieś o punkcie rosy wilgoć pod wpływem promieni słonecznych odparuje z zewnętrznej ściany , natomiast wilgoć z wnętrza domu może wchodzić w ścianę i przy ociepleniu z dwóch stron będzie tam pozostawać .

Gdyby dołozyc warstwę styropianu, a ściana w jakiś sposób by zawilgotniała, to nie wyschnie łatwo, bo nie ogrzeje się ani od wewnątrz domu (styropian), oraz nie ogrzewany strych ani od zewnątrz (styropian). Styropian nie przepuszcza pary wodnej.

cyt.

Pod względem technicznym nie ma przeciwwskazań do ułożenia dodatkowej warstwy ocieplenia pod warunkiem, że elewacyjna warstwa betonu komórkowego jest sucha. W razie zawilgocenia "zamknięcie " jej między dwiema warstwami styropianu o dużym oporze dyfuzyjnym utrudni jej wysychanie.

info w internecie są sprzeczne dlatego wątpliwości .

Jeszcze raz. Zapewnij wentylacje w domu to ilość wilgoci która Ci "wlezie w ściane" będzie ze 2 rzędy wielkości mniejsza od tej którą usuniesz poprzez wentylacje.

Ocieplij wełna od środka tą ścianę szczytową. Wełna se będzie oddychać w rytm oddechów ściany i będziesz spał spokojnie.

Jeszcze raz. Zapewnij wentylacje w domu to ilość wilgoci która Ci "wlezie w ściane" będzie ze 2 rzędy wielkości mniejsza od tej którą usuniesz poprzez wentylacje.

Ocieplij wełna od środka tą ścianę szczytową. Wełna se będzie oddychać w rytm oddechów ściany i będziesz spał spokojnie.

Wełna zapewni oddychanie ściany , jeśli tak to taką odp. chciałem usłyszeć .

Sam napisałeś 4 posty wyżej żeby ocieplić wełną , teraz że to bzdury no to nie kumam :sick:

Zapytałem prosto czy trzeba ocieplać a jesli tak to czym , jesli wiesz to napisz trzeba - nie trzeba ma to znaczenie w bilansie cieplnym czy nie .

Napisałem Ci w pierwszym poscie żę ściany nie oddychają. To powinno rozwiać Twoje wszelkie wątpliwości.

A jak chcesz spać spokojnie bo mimo wszystko "wierzysz" wbrew fizyce w oddychające ściany to se ocieplij wełną bo ta przepuszcza gazy. Ludzkie samopoczucie jest dużo warte! Masz potem nie spać po nocach zastanawiając czy sciany dobrze oddychaja. Szkoda zdrowia. Mozesz też sobie zadać odrobinę trudu w zrozumieniu tego punktu rosy i zastanowić skąd by się w tej ścianie w części niezamieszkałej miała wziąść wilgoć.

Czy trzeba ocieplać to ja tego nie wiem. Niestety nie potrafię policzyć jaki zysk na ogrzewaniu będziesz przez to miał tudzież różnice w komforcie mieszkania ewentualnie zimniejsza ściana w pokoju na styku ze stropem wynikająca z takiego mostka.

W/g mnie sprawa wygląda tak; Na strychu jest zimno . Przez ściany idzie ono w dół , do pomieszczeń. Trzeba ocieplić ściankę kolankową i z 1m ściany szczytowe. Najlepiej styropian. Jan

Dla świętego spokoju zastosuję wełnę zamiast styropianu - dzięki za odpowiedzi .

Jeśli masz możliwość zrób ciągłość izolaci, od fundamentu i ścianę zew. na ścianie szczytowej i wejdź na poddasze na ściany szczytowe i kolankowe i jak pisali połączyć z izolacją stropu.

U siebie tak zrobiłem. Koszt nie jest jakiś duży, ale ciepło idące po murze do góry oddaje ciepło w dach i poddasze.

• 7 years później...

Witam. Ocieplam strop na strychu nie użytkowym,daje 2x10 styropian na przekładkę i do tego wylewka ponieważ będę tam trzymał graty. Dachu nie ocieplam. Mam też nie ocieplone ściany na strychu wewnątrz,na zewnątrz jest ocieplone. Czy docieplać ściany szczytowe i kolankowe wewnątrz,jak tak to pod sam dach czy tylko jak gdzieś to wyczytałem,że wystarczy metr od posadzki? Jak bym ocieplał od środka ściany to muszę zachować ciągłość izolacji ściany szczytowej i kolankowej wraz z izolacją stropu? Czy jak będzie wylewka to wtedy docieplać?                         Jakbym miał docieplać ściany szczytowe i kolankowe to który sposób układania styropianu będzie lepszy widoczny na zdjęciach poniżej?;

IMG_20240813_074257.jpg

IMG_20240813_074236.jpg

IMG_20240813_074436.jpg

IMG_20240813_074010.jpg

A strop jak połączyłem ze ścianą szczytowa (ciągłość ocieplenia zachowana) i do samej góry do membrany plus ścianę kolankową też zachowana ciągłość ze stropem tak jak zrobiłem zdjęcia? Czy nie musi być ciągłości między stropem a ścianą szczytową i kolankową?                                                      Murłatę na ścianie kolankowej obłożyć styropianem aż pod samą membranę?

Nie wiem czy rozumiem, ocieplać ścianę kolankową od stropu z zachowaniem izolacji do samej góry do tej cegły czerwonej co jest na murłacie i na tą cegłę do góry między nią a membranę też wcisnąć ocieplenie?