Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepła woda latem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kulibob, ja tak samo, ale najwięcej prądu biorą urządzenia pracujące w trybie ciągłym, choćby miały mały pobór. Przypuszczam, że u mnie najbardziej za dnia ciągnęły właśnie pompy obiegowe - od kolektorów latem i od CWU zimą. No i TV - moja pani odpala telewizor bo obudzeniu i gasi przed snem :) Próbowałem z tym walczyć, zapomnij :D :no: Ale nie ma co narzekać, 1000 zł do Taurona rocznie, drugie tyle za drewno, gazu nie mam, woda ze studni i przydomowa oczyszczalnia ścieków. Domek niedrogi w utrzymaniu.

A ja właśnie przeszedłem w Tauronie z G12e na G11. I to mimo okienka popołudniowego. Starałem się co się da robić w taryfie nocnej (pranie, porządki), ale i tak zużycie mi wychodziło wyższe w taryfie dziennej. Taka specyfika domu.

Wystarczy tylko 33% zuzycia w II taryfie G12w !!!, nie G12e, aby byloby to opłacalne w stosunku do G11, jeszcze lepiej to moze wyjsc przy G13 (dla dawnego Enionu). Ja przy G12w bez wielkich obostrzen w korzystaniu z II taryfy mam od chwili załozenia licznika elekronicznego (ok 6 miesiecy) zuzycie w proporcji 40% I, 60 II taryfa. Jest dobrze ale i tak zmieniam na G13.

Te przeliczenia dotyczą Tauronu, dla innych dystrybutorów i sprzedawców ta proporcja będzie inna (mniej korzystna)

Edytowane przez asolt

Ja na noc przerzuciłem wszystko od 21. Pranie zmywanie , Cwu, prasowanie, odkurzanie itp. Wszytko Co bardzie energochłonnne. Daje to zysk ok 150zł rocznie bez CWU

To trzeba się chyba pilnować, żeby wszelkie te czynności robić po godz. 21 ?! Czy takie poświęcenie warte jest dla kwoty 150 zł ?

Kulibob, ja tak samo, ale najwięcej prądu biorą urządzenia pracujące w trybie ciągłym, choćby miały mały pobór.

To i tak taniej wychodzi G12(x). Nawet licząc (70gr*14h+35gr*10h)/24=55,4gr/kWh. W G11 masz drożej, a i ta średnia to mocno na niekorzyść G12(x), bo i ceny niższe, i godzin więcej masz w tańszej strefie, jak to z jakąś literką. No, za wyjątkiem Innogy.

Edytowane przez Kaizen

To trzeba się chyba pilnować, żeby wszelkie te czynności robić po godz. 21 ?! Czy takie poświęcenie warte jest dla kwoty 150 zł ?

Pranie i zmywanie to żaden problem (no, chyba że ktoś ma urządzenia bez opóźnionego startu). Odkurzanie jest pomijalne. Prasowanie na dobrą sprawę też.. Ogrzewanie i podgrzewanie wody (czy to CWU, czy w pralce, czy w zmywarce) robi różnicę. A to bez problemu da się ustawić w tańszej strefie.

Weszło w krew więc warto. CWU wychodzi ok 50% taniej niż na ekogrochu jednak jest pewien dyskomfort. Jedank do naprawienia drugą grzałką.

Edytowane przez kulibob