Krakers70 12.05.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 A ja właśnie przeszedłem w Tauronie z G12e na G11. I to mimo okienka popołudniowego. Starałem się co się da robić w taryfie nocnej (pranie, porządki), ale i tak zużycie mi wychodziło wyższe w taryfie dziennej. Taka specyfika domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Liczę na kolektor. Ewentualnie druga grzałka w drugim baniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.05.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Ja na noc przerzuciłem wszystko od 21. Pranie zmywanie , Cwu, prasowanie, odkurzanie itp. Wszytko Co bardzie energochłonnne. Daje to zysk ok 150zł rocznie bez CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 12.05.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Kulibob, ja tak samo, ale najwięcej prądu biorą urządzenia pracujące w trybie ciągłym, choćby miały mały pobór. Przypuszczam, że u mnie najbardziej za dnia ciągnęły właśnie pompy obiegowe - od kolektorów latem i od CWU zimą. No i TV - moja pani odpala telewizor bo obudzeniu i gasi przed snem Próbowałem z tym walczyć, zapomnij Ale nie ma co narzekać, 1000 zł do Taurona rocznie, drugie tyle za drewno, gazu nie mam, woda ze studni i przydomowa oczyszczalnia ścieków. Domek niedrogi w utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) A ja właśnie przeszedłem w Tauronie z G12e na G11. I to mimo okienka popołudniowego. Starałem się co się da robić w taryfie nocnej (pranie, porządki), ale i tak zużycie mi wychodziło wyższe w taryfie dziennej. Taka specyfika domu. Wystarczy tylko 33% zuzycia w II taryfie G12w !!!, nie G12e, aby byloby to opłacalne w stosunku do G11, jeszcze lepiej to moze wyjsc przy G13 (dla dawnego Enionu). Ja przy G12w bez wielkich obostrzen w korzystaniu z II taryfy mam od chwili załozenia licznika elekronicznego (ok 6 miesiecy) zuzycie w proporcji 40% I, 60 II taryfa. Jest dobrze ale i tak zmieniam na G13. Te przeliczenia dotyczą Tauronu, dla innych dystrybutorów i sprzedawców ta proporcja będzie inna (mniej korzystna) Edytowane 12 Maja 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.05.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Ja na noc przerzuciłem wszystko od 21. Pranie zmywanie , Cwu, prasowanie, odkurzanie itp. Wszytko Co bardzie energochłonnne. Daje to zysk ok 150zł rocznie bez CWU To trzeba się chyba pilnować, żeby wszelkie te czynności robić po godz. 21 ?! Czy takie poświęcenie warte jest dla kwoty 150 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.05.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) Kulibob, ja tak samo, ale najwięcej prądu biorą urządzenia pracujące w trybie ciągłym, choćby miały mały pobór. To i tak taniej wychodzi G12(x). Nawet licząc (70gr*14h+35gr*10h)/24=55,4gr/kWh. W G11 masz drożej, a i ta średnia to mocno na niekorzyść G12(x), bo i ceny niższe, i godzin więcej masz w tańszej strefie, jak to z jakąś literką. No, za wyjątkiem Innogy. Edytowane 12 Maja 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.05.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 To trzeba się chyba pilnować, żeby wszelkie te czynności robić po godz. 21 ?! Czy takie poświęcenie warte jest dla kwoty 150 zł ? Pranie i zmywanie to żaden problem (no, chyba że ktoś ma urządzenia bez opóźnionego startu). Odkurzanie jest pomijalne. Prasowanie na dobrą sprawę też.. Ogrzewanie i podgrzewanie wody (czy to CWU, czy w pralce, czy w zmywarce) robi różnicę. A to bez problemu da się ustawić w tańszej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.05.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) To trzeba się chyba pilnować, żeby wszelkie te czynności robić po godz. 21 ?! Czy takie poświęcenie warte jest dla kwoty 150 zł ? Weszło w krew więc warto. CWU wychodzi ok 50% taniej niż na ekogrochu jednak jest pewien dyskomfort. Jedank do naprawienia drugą grzałką. Edytowane 12 Maja 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 12.05.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Koszty około 30zł miesięcznie:D prądu za 30 zł pobiera piec w trybie letnim na CWU? dobrze się zrozumieliśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 12.05.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 No tak zagalopowałem się tyle pociągnie jak będzie pracował gdzieś z mocą około 6kW i jedną pompą z tych starszych modeli w trybie letnim wyjdzie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.05.2017 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 prądu za 30 zł pobiera piec w trybie letnim na CWU? dobrze się zrozumieliśmy? Jak utniesz 0 to będzie ok. Jest to na przykładzie mojego kotła z ecolaem plus pompa elektroniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts