Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka na piętrze ze skosem -prośba o pomoc

Nataly

Recommended Posts

Witam wszystkich Wielkich Sercem na tym forum! Liczę na Was Drogie Panie i Panowie, bo w wakacje robimy łazienkę a ja ciągle w ogólnikach. Szkic poniżej z wymiarami i z wstępnym układem urządzeń: drzwi będą do środka, wanna narożna chyba 160x100 (?), duża umywalka i duży blat. Po drugiej stronie komina miała być też umywalka, ale zrezygnowałam na rzecz szafki. Okno 100x100 na wysokości 150cm. W rogu wanny jest skos od ok. 110cm. Proszę o konstruktywne podpowiedzi, jak zrobić to naj? :rolleyes:

LazienkaG.jpg

Dziękuję za propozycję, w ogóle nie brałam jej pod uwagę a okazuje się, że można i tak - a co to jest pomiędzy prysznicem i wanną, szafka?

Póki co, z kabiną R90 miał tam być grzejnik drabinkowy, a szafka za kominem od strony wejścia.

Rozumiem, że sugerujesz wannę symetryczną. Czy oprócz nieszczęsnego otwierania okna ten poprzedni układ z półokrągłą kabiną mógłby zostać?

szafka, ale nie musi jej być. Po prostu ładniej wykańcza obudowę wanny. Mozna byłoby też uzyć wanny wolnostojacej lub dostawianej a nie obudowywanej.

Mnie się wydaje, że prysznic jest bardzo mały i ciasny na twoim rzucie, dlatego wrysowałam przestronny.

Dziękuję bardzo, skala zachowana -sprawdziłam :) Pogadaliśmy dzisiaj o tym, jest jeszcze kila dywagacji, ale okazuje się, że:

1. okna nie da się już zmienić :( ale jest uchylne, więc ostatecznie nie będzie często otwierana w prawo na umywalki -najciekawsze, że pomiarowiec-montażysta sam zdecydował o zmianie, bo z naszych notatek wynika, że gadaliśmy o umywalce i okno miało być otwierane w lewo

2. zostajemy przy kabinie półokrągłej o promieniu 90cm (jest taka u siosty i jest OK) i drabince pomiędzy nią a wanną -oczywiście dod. ścianka może dodałaby uroku, ale przy okazji zniknęłaby pełna otwartość pomieszczenia, a tak chcielibyśmy to zachować

3. wanna wolnostojąca odpada, a symetryczna podoba nam się, ale wtedy ten skos będzie w środku wanny i zapewne guzy (h=1m) -chyba, że oddalić ją z 20cm poprzez dodanie półek po obu skrzydłach?

3. Czy dać jedną długą umywalkę czy 2 mniejsze -jak to się sprawdza w życiu? Zapewne 2, ale czy wtedy nie będzie tam ciasno dla 2 osób (137cm =2x60cm+17cm)

Jeszce raz bardzo dziękuję za podpowiedzi.

...odsuńcie umywalki do od ściany ...
dobra podpowiedź, bardzo dziękuję! Ale czy miałaby być tam:

a). pólka i cofnięte lustro -niesymetryczne

b). zabudowana ścianka regips u góry, a na dole więcej miejsca pod szafkami? muszę to dzisiaj opatrzeć:)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

EDIT: kolega w pracy podpowiada, żeby cofnąć tę ściankę działową koło komina i okna, pomniejszając łazienkę i przy okazji zwiększając pokój po drugiej stronie -ale to chyba droga zmiana :(

A może są długie umywalki z 1 miską ale z 2 kranami? W końcu chodzi o awaryjne zmieszczenie 2 osób na raz - są dzieci, więc może się to zdarzyć

LazienkaG2.jpg

Edytowane przez Nataly
dopisek

• 2 weeks później...

Jeszcze skos - czy kłaść na nim flizy? Wydawało mi się, że skos należy już do sufitu i nie trzeba, ale fliziarz sugeruje, że trzeba, bo będzie nisko nad wanną (skos zaczyna się już od ok. H=110cm) i że będzie wilgoć na nim osiadała. To jest analogiczne rozwiązanie jak na fotce: skos i okienko takie same, wanna będzie 160x100. Poza tym spec zasugerował, żeby odsunąć wannę od ścian (z obu stron) o ok. 20cm (półki), w tedy oddalimy się trochę od najniższego skosu...

B. proszę o Wasze podpowiedzi w tym temacie, pozdrowionka :)

SkosLazienka3x.jpg

Widziałam różne rozwiązania. Jeśli nie bierzecie codziennie długich gorących kąpieli, a w łazience będziecie mieli dobrą wentylację to farba wystarczy. Można użyć specjalnej farby zabezpieczającej przed grzybem i pleśnią. Jeśli w łazience robicie parówkę to kafelki na skosie dobra rzecz.

Tylko 1 linię zrozumiałam -chodziło o 2 krany chyba :)

A o co chodziło w cz. dalszej? :eek: :jawdrop:

tak - 2 krany

Trochę zmodyfikowałam.

Szafkę zrobić na całą wnękę, z lustrzanym frontem podzielonym na 3 drzwiczki. Po prawej stronie dodać 4 drzwiczki, tej samej wielkości co co pozostałe i zamocować do ściany. Oczywiście fronty w jednej linii. Optycznie szafka będzie miała szerokość 4 drzwiczek, a faktycznie jedna część to będzie atrapa.

Nataly, naprawdę chcesz żeby sedes był pierwszym sprzętem przy drzwiach? Mało intymne ustawienie. Przeniosłabym go między wannę a prysznic. Wizualka przykładowa - umywalka może być jedna na krótszym blacie a szafy po bokach trochę głębsze (do 35cm), wanna lepiej węższa niż 100cm

1.jpg

1A.jpg

1B.jpg

1C.jpg

1D.jpg

Alycyja - ślicznie dziękuję za super podpowiedź. Wszystko zrozumiałam, a Ty napracowałaś się, co widać i czuć! :) Pokazałam mężowi i zaniemówił z wrażenia :o To naprawdę optymalna dla nas propozycja i mężuś zakłopotany, bo zrobiliśmy zgodnie z projektem (brrr), a obecnie jest już tynk i wylewki :( Będziemy ściągać instalatora i zmieniać -mam nadzieję.

Od strony okna mogłyby być za tą dod. ścianką "ukryte" otwarte półki ....(PW).

Edytowane przez Nataly

• 3 months później...
alicyja -realizujmy wg Twojego pomysłu :) i proszę poradź odnośnie oświetlenia w układzie z dużym skosem. Nad lustrem będą 2 kinkiety, ale chodzi o sufit -mamy koncepcję obniżonego sufitu z halogenami LED oraz cieniem z półki LED (linia żółta). Kombinowaliśmy z wcięciami, ale ostatecznie myślimy o takim prostym układzie -szkic jako rzut z góry. Bardzo proszę Wszystkich o pomoc w tym temacie.

Osw2a.jpg

Edytowane przez Nataly

Alicyja przepraszam za szkic - ma zachwianą skalę bo łazienka ma rozmiar 350x320cm. Również pierwotnie nie odwzorowałam dokładnie skosu, bo po prostu go nie pamiętałam. Obecnie jest dokładnie obmierzony i ma 270x175cm. Poza tym podwójną umywalkę postawiliśmy ostatecznie kompromisowo zabudowując jedną stronę komina, żeby nie wchodzić od razu na umywalkę -więcej miejsca z przodu -taka to modyfikacja :) ale mniejsza o to, bo teraz chodzi o radę dot. oświetlenia... :) Edytowane przez Nataly
uściślenie wymiarów