Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo mała TOALETA w bloku z lat 70-tych

pelap

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem tu nowa;) dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam zamiar zrobić remont toalety w niedawno kupionym mieszkaniu. Toaleta jest typowa dla bloków z lat 70-tych - baaaardzo mała, nie ma miejsca nawet na umywalkę:( Obok jest łazienka (również niewielka:P), ale na razie nie mam środków, żeby ją odnowić, więc w grę wchodzi ewentualne podrasowanie wizualne na przykład za pomocą farb do ceramiki. Poniżej przesyłam zdjęcia.

Moja wizja:

toaleta: wc podwieszane, płytki błyszczące w kolorze złamanej bieli (odcień szarości), na ścianie nad wc szafka na chemię z lustrem, ścianka gdzie jest geberit w drewnopodobnych płytkach, pomiędzy szafka wiszącą a geberitem mała wnęka na ewentualny ozdobny odświeżacz powietrza / świeczkę zapachową, na podłogę na razie pomysłu brak;

łazienka: myślałam o przemalowaniu ścian na jasno-szary kolor, podłoga ciemniejsza, szafki zostają (biało / drewniane), zastanawiałam się nad wymianą lustra na takie bez ramy (kwestia optycznego powiększenia pomieszczenia??? ), nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Czy mogę poprosić o jakieś rady, pomysły? :)

Z góry dziękuję za pomoc:)

IMG_20170218_145435_HDR[1].jpg

IMG_20170218_145446_HDR[1].jpgIMG_20170218_145451_HDR[1].jpgIMG_20170218_145355_HDR[1].jpgIMG_20170218_145327_HDR[1].jpg

IMG_20170218_145435_HDR[1].jpg

IMG_20170218_145446_HDR[1].jpg

IMG_20170218_145451_HDR[1].jpg

IMG_20170218_145355_HDR[1].jpg

IMG_20170218_145327_HDR[1].jpg

Co jest na ścianie w wc? bo wygląda fajnie.

Do wc 140x70 da radę wcisnąć umywalkę i wcale, a wcale nic nic przeszkadza. :)

szara fazienka, mi osobiscie sie nie podoba, chyba że to złamana szarość, albo jest przewaga bieli. Efekt malowania na szaro może być dość dołujący.

negatywny przykład (to moje osobiste zdanie) - więzienny efekt

images?q=tbn:ANd9GcS6nbwSgKI9_ZU1eJ0Y2PACLVeVxEwDMr2FITKyMjPOBsnMhlR4

i pozytywny przykład

http://www.rynekfarb.pl/rf/wp-content/uploads/2014/08/majic-diamondhard.jpg

http://img.shmbk.pl/rimgsph/265423_d71e563d-0803-4bdc-9dca-5d220ff11329_max_900_1200_-lazienka-styl-skandynawski.jpg

link do tego zdjęcia, bo podają farbę http://www.homebook.pl/forum/20325_pytanie-do-lazienka-styl-skandynawski-zdjecie-od-agidesign

może pójść w tym kierunku

http://wjakwnetrze.pl/wp-content/uploads/2015/09/farba-do-plytek-13.jpg

lazienka-z-kaflami-w-cegielke-i-szklana-umywalka,main.jpg

Wielkie dzięki za odzew:)

Sawadi - na ścianie w toalecie są drewniane klepki, pomalowałam je tymczasowo na szaro, bo wcześniej miały mało zachęcający łososiowy kolor;) niestety toaleta ma 120 x 75 cm, a licząc od zabudowy geberitu będzie 95x75 cm, a więc bieda wielka ;)

Jeśli chodzi o kolorystykę toalety to nie chcę zrobić celi więziennej, biel złamana w bardzo delikatny sposób na szaro (ale w odcieniu beżowym też mi się podoba) połączona z drewnopodobnym akcentem nie powinna za bardzo przytłaczać zimnem - tak mi się wydaje.

Zdjęcie łazienki z Homebooka - właśnie taki delikatny jasny szary chciałam:) Dzięki:) no i reszta biała, a tylko te szafki, które już są byłyby w kolorze drewna.

coulignon - dzięki za pomysł z pralnią;) Ciekawy:) nie przyszło mi to do głowy. Jeśli chodzi o suszarkę, to rozumiem, że mówicie o takiej pralko-suszarce?:)

Kibelek osobno ma parę zalet, ale ma też wady. Minusem na pewno jest to, że nie ma miejsca na umywalkę :(

łazienka jest na tyle mała, że jeśli dałabym kibelek zamiast pralki to ucieka mi szafka na chemię, którą chciałam zrobić w toalecie. No i koszt będzie delikatnie większy - wiem wiem, to się robi na lata, ale budżet na razie nie wspiera mojego "remontu" :)

nie - suszarka zwisająca z sufitu za 80 pln.

suszarka-sufitowa-6-pretow-110-sepio,main.jpg

Oczywiscie można kupić pralko suszarkę lub suszarkę i ustawić ją na pralce . Ale do tych sprzętów nie jestem przekonany.

Propozycja stąd że pomieszczenie 120x75 jest moim zdaniem za małe na toaletę. Jako pomieszczenie na pralkę - da radę. A i szpetnie wyglądająca pralka wyjedzie z łazienki.

Poza tym masz wtedy remont jednego pomieszczenia - łazienki. Pralnia w nieco brzydkich płytkach jest do przeżycia.

Spokojnie się zmieści. Mam taką toaletę. Od zbiornika z wodą do ściany wejściowej 115 cm, szerokość 74 cm. Muszla przesunięta w lewo (22 cm od ściany). Umywalka 41x27 cm po prawej stronie, 10 cm od ściany wejściowej. Dobrze się sprawuje. Zaprojektowana prawie 20 lat temu, wtedy nikt się takim wymiarom nie dziwił. :p

Drzwi otwierane na zewnątrz dodają parę centymetrów na długość.

Pewnie, że lepiej mieć większa toaletę, większą łazienkę, ale to standardowa toaleta w starszych blokach i taka trzeba pokochać.

A co do prania. To co wygodne na spokojne posiedzenie, wstanie i umycie rąk, nie jest wygodne na sporą ilość ruchów jakie trzeba wykonać przy praniu i wieszaniu. 70 cm pod prysznicem - tylko z miękka zasłonką, bo inaczej łokcie poobijane. 70 cm w pralni to naprawdę wąsko. 60 cm głęcokości na wysokości 90-100 cm, przy opuszczonej suszarce, naprawdę trudno obsłużyć, a jaeszcze trzeba się schylić po pranie. Osobom piorącym na codzień nie trzeba tego tłumaczyć,

Edytowane przez Sawadi

• 5 weeks później...

Jeśli masz kasę to zrób remont w całości od razu...

Później będziesz psioczyć za uciążliwości...

Ja w mieszkaniu które sprzedaję/zamieniam się, aby stary PRL nie straszył w oczy pomalowałam kafelki w kuchni na biało zwykłym lakierem, akurat miałam pod ręką biały mat (olejna), którym malowałam boazerie z lat '80... Nie wiem co jest niby w składzie farb do malowania kafli, ale w/g mnie to to samo tylko w dużo wyższej cenie... W kuchni farba na kafelkach sprawdziła się doskonale, nic nie odpadło, przeżyła wynajmujących...

A łazienka nie wygląda wcale bardzo źle... nie maluj, przetrzymaj do remontu.. szkoda kasy na farby i szkoda siły na remonty tymczasowe.. bo one trwają najdłużej...

W obecnym nowym mieszkaniu będę miała też maleńkie WC.. 0,8X1,14m Jest tam WC i umywalka z rurką odpływową na wierzchu:sick:

Będę miała zagwozdkę co i jak zrobić... i jakie kolory wybrać kafli w cenie nie drenującej kieszeni...

I prawdą jest to,że wypadłam z obiegu co i gdzie się kupuje, co jest modne...