Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akustyka bliźniaka

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jak wysoka będzie izolacja akustyczna w podanym mieszkaniu w zabudowie bliźniaczej oraz czy deweloper oferujący owe mieszkanie to krętacz, wciskający "mieszkanie-tortur" :D

Dane:

1. Ławy fundamentowe: żelbetowe wylewane zbrojone

2. Ściany podziemne: bloczki betonowe - zaprawa cementowo - wapienna

3. Ściany nadziemne: bloki Silka E18 ocieplane styropianem 15cm

4. Wewnętrzne ściany konstrukcyjne: bloki Silka E18, zaprawa klejowa

5. Wewnętrzne ściany działowe: bloki Silka E12, zaprawa klejowa

6. Strop nad parterem: żelbetowy wylewany, zbrojony

7. Schody: żelbetowe wylewane, zbrojone

8. Kominy: pustaki kominowe, obróbka blachą

9. Strop nad poddaszem: drewniany obudowany płytkami kartonowo-gipsowymi o grubości 12 mm na ruszcie metalowym i ocieplany wełną mineralną grubości 25 cm

10. Dach: więźba dachowa w układzie mieszanym, krokwiowy i jętkowy, krokwie narożne podparte - HEB160, nachylenie połaci dachowych 20,0 st. Więźba - drewno iglaste, impregnowane, deskowanie połaci dachowej z desek lub płyty OSB ; pokrycie: dachówka ceramiczna, rynny i rury spustowe: blacha powlekana

11. Instalacja wod-kan: PCV, bez białego montażu, wyposażone w liczniki zimnej wody, odprowadzenie do zewnętrznej sieci kanalizacyjnej

12. Instalacja CO: wyposażona w kocioł gazowy dwufunkcyjny, uzbrojona w grzejniki konwektorowe i ogrzewanie podłogowe

13. Wentylacja mieszkań: grawitacyjna

14. Instalacje elektryczne: oświetlenie podstawowe (bez osprzętu), gniazda wtykowe, instalacja domofonu.

15. Wykończenie wewnętrzne: sufity i ściany: gipsowy tynk kat. III, podłoża pod posadzki: szlichta cementowa zatarta na gładko (warstwy posadzek wg projektu)

Drzwi wejściowe do domu KMT tł 11 S12 pełne grafitowe, parapety wewnętrzne konglomerat kolor biały lub beżowy, stolarka okienna PCV - 3 szybowe

16. Wykończenie zewnętrzne: docieplenie: styropian grubości 15 cm, tynki elewacyjne: mineralne cienkowarstwowe, parapety zewnętrzne: blacha powlekana

17. Taras zewnętrzny oraz opaska: kostka brukowa

18. Wyposażenie instalacyjne: wodociągowa, kanalizacyjna, gazowa, wentylacja grawitacyjna, elektryczna, komunikacyjna.

Teren ogrodzony, utwardzony - kostka polbruk - grubość 8 cm.

Zdjęcia i grafiki:

1. Bliźniak numer 1

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2016/05/image007-900x600.jpg

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2017/01/IMG_0876-900x600.jpg

2. Rzut z góry (wolne piętro z numeru 3)

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2016/05/ZAGOSPODAROWANIE-TERENUM.jpg

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2016/05/SEGMENT3-I-PIETROLB.jpg

3. Zagospodarowanie wewnętrzne

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2016/05/SEGMENT3-I-PIĘTRO-638x1024.jpg

4. Bliźniak numer 2 (to samo, ale o połowę mniejsze od numeru 1

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2017/04/image002-1024x769.jpg

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2017/04/image003-1024x768.jpg

5. Rzut z góry (oba piętra wolne)

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2017/04/PZT.jpg

6. Zagospodarowanie lewego segmentu

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2017/04/aaSEGMENT1-I-PIĘTRO-608x1024.jpg

7. Zagospodarowani prawego segmentu

http://mac-house.pl/wp-content/uploads/2017/04/SEGMENT4-PIETRO-598x1024-598x1024.jpg

----------------------------------

EDIT://

1. Kupuje się albo parter albo piętro. Interesuje mnie tylko piętro.

2. Brak ogniomurów.

3. Między sąsiadami jest podwójna ściana z dodatkową izolacją (prawdopodobnie styropian) o nieznanych mi wymiarach.

4. Jestem zapoznany terminologią i problematyką Małych Wspólnot

Edytowane przez FilipM3

tak podejrzewam, tym bardziej, że na wizualizacjach nie widzę też ogniomurków na dachu.

Tym samym akustyka może być zbliżona do mieszkania w bloku - sąsiadów może być słychać przez ścianę.

Pomijam już problemy natury prawnej związane z tzw. "małą wspólnotą".

Zgadza się, zapomniałem dodać:

* między sąsiadami jest podwójna ściana, pomiędzy nimi prawdopodobnie styropian, nie wiem ile mm/cm, wątpię aby było ich dużo...

Na jaką izolację DB mogę liczyć między mną a sąsiadami? A mną a ulicą?

Czy 70 dB wygłuszenia to tylko marzenie naiwnych? :)

W internecie najczęściej trafiam na informację: Silka 18 ~= ilozacja 50 dB.

Jednakże czasem czytam o izolacji tylko 20 dB i ogólnej katastrofie.

Proszę o pomoc.

/// EDIT:

Ogniomury są widoczne na realnie zrobionym zdjęciu pod koniec budowy - zdjęcie nocne.

Co one mają wspólnego z akustyką?

O jakich problemach prawnych piszesz? Coś ala Kto płaci za prąd w bramie?

Edytowane przez FilipM3

O jakich problemach prawnych piszesz?

To jest dom wielorodzinny a nie bliźniak/szeregówka, więc własnością jest tylko wnętrze mieszkania, ale nie budynek i działka.

Budynek i działka są wówczas współwłasnością wszystkich właścicieli mieszkań (dokładnie jak w blokach - z resztą to jest mini blok).

Tak więc jak jednemu z sąsiadów cieknie dach, ma prawo żądać sfinansowania remontu przez wszystkich współwłaścicieli. Co więcej, wspólnota ma obowiązek składać zeznania podatkowe CIT-8 do US, nawet jak nie ma dochodów (o tym mało kto wie)

Szczegóły można doczytać w Ustawie o Własności Lokali i dziale IV KC

Edytowane przez Elfir

Ogniomury są widoczne na realnie zrobionym zdjęciu pod koniec budowy - zdjęcie nocne.

Ja nie widze pokaz to zdjecie

A tak jeszcze to kupuje się jedna kondygnację? Tylko parter lub tylko piętro? Są dwa wejścia do każdego segmentu.

Edytowane przez jajmar

Ja nie widze pokaz to zdjecie

A tak jeszcze to kupuje się jedna kondygnację? Tylko parter lub tylko piętro? Są dwa wejścia do każdego segmentu.

Tylko parter (+ mini ogródek, opcja droższa) lub tylko piętro (+balkonik)

Ogniomurów rzeczywiście nie ma, pomyliłem je z czymś innym...

W jaki sposób wpływają one na akustykę?

Chodzi o to, że dach będzie najmniej izolował dźwięk, tudzież on byłby pośrednim źródłem hałasów?

Tylko parter (+ mini ogródek, opcja droższa) lub tylko piętro (+balkonik)

Ogniomurów rzeczywiście nie ma, pomyliłem je z czymś innym...

W jaki sposób wpływają one na akustykę?

Chodzi o to, że dach będzie najmniej izolował dźwięk, tudzież on byłby pośrednim źródłem hałasów?

Nie, chodziło o to że gdyby byly znaczyloby ze sa osobne budynki z osobnymi ścianami tak na pewno bo teraz ciężko to określić. To co do akustyki to skoro tylko jedna kondygnacja jest Twoja to ważna jest też akustyka stropu, i cikawe jak jest realizowane wyciszenie tej klatki na górę? Pewnie wcale.

Ogniomurek raczej nie ma żadnego wpływu na akustykę albo ma minimalną. Najważniejsze żeby były osobne ściany i styro między nimi. Ja mieszkam w blizniaku i te 5cm styro w szczelinie między budynkami praktycznie załatwia sprawę odgłosów "przez ścianę". Na pewno nie słychać rozmów, tv, płaczu dziecka i cichej muzyki. Jak ktoś bardzo głośno krzyknie to minimalnie słychać ale to raczej niesie sie przez okna niż przez mur - przynajmniej takie jest odczucie.

Niestety to co wrzuciles to jest raczej budynek wielorodzinny, czyli popularny blok a nie blizniak. Macie tam w ogole osobną działkę czy tylko udziały? Mi to wygląda na zwykle mieszkanie a nie dom....

Izolacji na stropie tam pewnie nie ma wcale, pewnie 3cm styro w podłogówce jeśli takowa jest. Ale jak znam zycie to pewnie tylko w łazience. Sąsiad ząłoży pewnie najtańsze panele i będziesz słyszał najmniejszy ich krok.

Edytowane przez dwiecegly

Ogniomurek raczej nie ma żadnego wpływu na akustykę albo ma minimalną. Najważniejsze żeby były osobne ściany i styro między nimi. Ja mieszkam w blizniaku i te 5cm styro w szczelinie między budynkami praktycznie załatwia sprawę odgłosów "przez ścianę". Na pewno nie słychać rozmów, tv, płaczu dziecka i cichej muzyki. Jak ktoś bardzo głośno krzyknie to minimalnie słychać ale to raczej niesie sie przez okna niż przez mur - przynajmniej takie jest odczucie.

Niestety to co wrzuciles to jest raczej budynek wielorodzinny, czyli popularny blok a nie blizniak. Macie tam w ogole osobną działkę czy tylko udziały? Mi to wygląda na zwykle mieszkanie a nie dom....

Izolacji na stropie tam pewnie nie ma wcale, pewnie 3cm styro w podłogówce jeśli takowa jest. Ale jak znam zycie to pewnie tylko w łazience. Sąsiad ząłoży pewnie najtańsze panele i będziesz słyszał najmniejszy ich krok.

O szczegóły dot. podłogi / sufitu dopytam, bo rzeczywiście brak informacji o izolacji oraz cm tego żelbetowego wylewu zbrojonego.

A co do stropu pod poddaszem:

9. Strop nad poddaszem: drewniany obudowany płytkami kartonowo-gipsowymi o grubości 12 mm na ruszcie metalowym i ocieplany wełną mineralną grubości 25 cm

Nowe informacje:

Warstwy stropu nad parterem – działka 4528 (Jaśminowa 8 .. 8c)

1. Tynk cementowo-wapienny gr. 1,5 cm.

2. Prefabrykowany strop żerański (kanałowy) S-750 o łącznej gr. 24,0 cm.

3. Płyta wiórowa akustyczna.

4. Styropian posadzkowy gr. 4,0cm.

5. Folia polietylenowa oddzielająca styropian od posadzki.

6. Posadzka cementowa gr. 5,0 cm.

7. Folia w płynie w pomieszczeniach mokrych – w gestii nabywcy.

8. Wykończenie posadzki (płytki ceramiczne, panele, parkiet, itp.) w gestii nabywcy.

Wydaje się przyzwoicie, co o tym myślicie?

Czy teraz tylko dach stanowi zagrożenie dźwiękowe?

Nowe informacje:

Warstwy stropu nad parterem – działka 4528 (Jaśminowa 8 .. 8c)

1. Tynk cementowo-wapienny gr. 1,5 cm.

2. Prefabrykowany strop żerański (kanałowy) S-750 o łącznej gr. 24,0 cm.

3. Płyta wiórowa akustyczna.

4. Styropian posadzkowy gr. 4,0cm.

5. Folia polietylenowa oddzielająca styropian od posadzki.

6. Posadzka cementowa gr. 5,0 cm.

7. Folia w płynie w pomieszczeniach mokrych – w gestii nabywcy.

8. Wykończenie posadzki (płytki ceramiczne, panele, parkiet, itp.) w gestii nabywcy.

Wydaje się przyzwoicie, co o tym myślicie?

Czy teraz tylko dach stanowi zagrożenie dźwiękowe?

podbijam

• 2 weeks później...

Pełny komfort "akustyczny" zapewnia tylko dom wolnostojący.

W przypadku bliźniaka/szeregowca trzeba się z tym pogodzić że można będzie słychać sąsiada.

Nikt Ci nie powie czy będzie cicho czy głośno , bo to zależy w olbrzymim stopniu od rzetelnej i dokładnej izolacji przez wykonawcę ..