Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalna izolacja termiczna, standardowy błąd braku izolacji ściany szczytowej

pawelpol

Recommended Posts

Witam. Prawie każdy szczegół ocieplenia mojego domu przemyślałem, pominąłem prawdopodobnie tylko jeden, ale nie wiem na ile bardzo istotny. Izolacja posadzek - twardy styropian EPS 100 10cm, Izolacja fundamentów styrodur, izolacja scian zewn. bedzie 15cm styr. grafitowy 0,31, okna z gornej polki Oknoplast Winergetic, murłaty dobrze przygotowane do ocieplenia. Pozostał mi temat izolacji dachu - chciałbym ocieplić dwiema warstwami po 15cm wełny isover o wspolcznniku 0,33. Problem jaki dopiero dzisiaj dostrzegłem, to brak izolacji łączącej elewację zewnetrzna z ociepleniem dachu. Mury mam pociagniete do szczytu krokwii, równo z folią. Na projekcie oczywiscie nic innego nie było.. Teraz juz tego nie wytnę. Takze w tym miejscu jedyna izolacja to bedzie pustak ceramiczny o grubosci 25cm. Co mnie dziwi murarze w okolicy uwazani za na prawde dobrych fachowcow, firma ktora robila dach rowniez nie zwrocila na to uwagi, a tez maja dobra renomę. Jak to wyglada w rzeczywistosci? Czy sciany przy krawedziach szczytu sa duzo zimniejsze? Jak duze straty moze powoodować taki mostek na wszystkich zewnetrznych krawedziach szczytów? Planuję ogrzewanie podłogowe w całym domu o łącznej powierzchnii 200m2, a kotłownia będzie gazowa, więc temat dość mocno dał mi do myslenia.

Pozdrawiam

Mury mam pociagniete do szczytu krokwii, równo z folią. Na projekcie oczywiscie nic innego nie było.. Teraz juz tego nie wytnę.

Czemu nie wytniesz? Jak murowali na murłacie? To nie powinno się mocno trzymać.

Całość masz raczej przeciętnie (co najwyżej) ocieploną. Okna nie są z górnej półki (czy może masz na myśli Winergetic Premium Passive?)..

To bardzo istotny szczegół, z tego co widzę podglądając budowy - powszechny błąd. Jeśli poddasze jest użytkowe, to ja bym kuł/wycinał. Ściana w tym miejscu nie ma izolacji, więc zimą będzie miała -20 czy ile tam będzie na zewnątrz. Efekty - zimne i mokre ściany, grzybki itd.

Czemu nie wytniesz? Jak murowali na murłacie? To nie powinno się mocno trzymać.

Całość masz raczej przeciętnie (co najwyżej) ocieploną. Okna nie są z górnej półki (czy może masz na myśli Winergetic Premium Passive?)..

Przecietnie mi wystarczy :D

Nie Passive. Zwykle Winergetic 3-szybowe, 7-komorowe. Na pewno znalazły by się lepsze, ale uwazam, ze z ofert salonow okolicznych te byly jedne z najatrakcyjniejszych w tej klasie cenowej. Nie buduję domu pasywnego. Nie wytnę ponieważ już mam zrobiony dach, nadbitkę, folię, tynki wewnętrzne, ulozona podlogowke i na ten tydzien umowione wylewki i szkoda mi to niszczyć. Myślę, albo przynajmniej mam nadzieję, że nie jest to tego warte...

A na murłacie nic nie jest murowane. Od zewnatrz jest cienki pustak, do ktorego dojdzie sciety styropian, a od wewnatrz miejsce na welne od gory i od czola, poniewaz murlata jets na srodku muru

Edytowane przez pawelpol

To po co pytasz jak i tak nic z tym nie zrobisz?

Żeby zobaczyc obiektywne odpowiedzi na pytanie a nastepnie spokojnie spac lub dwa dni nie spać :D

" Jak to wyglada w rzeczywistosci? Czy sciany przy krawedziach szczytu sa duzo zimniejsze? Jak duze straty moze powoodować taki mostek na wszystkich zewnetrznych krawedziach szczytów? "

Witam. Prawie każdy szczegół ocieplenia mojego domu przemyślałem, pominąłem prawdopodobnie tylko jeden, ale nie wiem na ile bardzo istotny. Izolacja posadzek - twardy styropian EPS 100 10cm, Izolacja fundamentów styrodur, izolacja scian zewn. bedzie 15cm styr. grafitowy 0,31, okna z gornej polki Oknoplast Winergetic, murłaty dobrze przygotowane do ocieplenia. Pozostał mi temat izolacji dachu - chciałbym ocieplić dwiema warstwami po 15cm wełny isover o wspolcznniku 0,33. Problem jaki dopiero dzisiaj dostrzegłem, to brak izolacji łączącej elewację zewnetrzna z ociepleniem dachu. Mury mam pociagniete do szczytu krokwii, równo z folią. Na projekcie oczywiscie nic innego nie było.. Teraz juz tego nie wytnę. Takze w tym miejscu jedyna izolacja to bedzie pustak ceramiczny o grubosci 25cm. Co mnie dziwi murarze w okolicy uwazani za na prawde dobrych fachowcow, firma ktora robila dach rowniez nie zwrocila na to uwagi, a tez maja dobra renomę. Jak to wyglada w rzeczywistosci? Czy sciany przy krawedziach szczytu sa duzo zimniejsze? Jak duze straty moze powoodować taki mostek na wszystkich zewnetrznych krawedziach szczytów? Planuję ogrzewanie podłogowe w całym domu o łącznej powierzchnii 200m2, a kotłownia będzie gazowa, więc temat dość mocno dał mi do myslenia.

Pozdrawiam

Nie ma dobrych, polecanych czy renomowanych ekip. Są dobrze lub źle dopilnowane.

Stań na głowie i wycinaj. Będziesz żałował. Widząć wytapiający się śnieg wzdłuż ściany, względnie gdy przy duzych mrozach ściana w narożniku będzie miała kilka stopni. Na rachunkach jakoś tragicznie tego nie odczujesz, ale odczujesz na komforcie. Stanie, siedzienie, spanie przy takim narożniku będzie bardzo niekomfortowe.

Nie ma dobrych, polecanych czy renomowanych ekip. Są dobrze lub źle dopilnowane.

Nie bądź takim całkowitym pesymistą. Znam kilku fachowców ,których nie trzeba pilnować. Fakt w ogólnej masie to mały procent. Do robienia "po łepkach" zmusza , niekiedy dobrych fachowców zaniżanie cen na rynku przez Ukraińców i innych partaczy. Jan

Nie bądź takim całkowitym pesymistą. Znam kilku fachowców ,których nie trzeba pilnować. Fakt w ogólnej masie to mały procent. Do robienia "po łepkach" zmusza , niekiedy dobrych fachowców zaniżanie cen na rynku przez Ukraińców i innych partaczy. Jan

Rozumiem, że wymurowanie ścianki 10 czy 15cm niższej to więcej pracy niż wymurowanie wyższej. I jest to spowodowane konkurencja ze strony ukraińców.

Jakbym budował drugi dom, to wyszedł bym właśnie z takiego pesymistycznego założenia. I każda praca by była precyzyjnie i czasochłonnie skontrolowana, obmierzona i porównania z założeniem. I dopiero płatność. Co byłoby jasno i precyzyjnie ustalone w umowie wraz z tolerancją z jaką odbiór będzie zaakceptowany.

Choć obawiam się że mógłbym nie znaleźć ekip budowlanych na takich warunkach.

U mnie w okolicy jest taki dom który widze w drodze z pracy, jak jest sprzyjająca pogoda(koło 0 stopni i lekki sniezek popada) to na dachu widać wszystkie scianki przez dach bo w tych miejscach są paski bez śniegu. U mnie ekipa się zapytała czy cos tam styropianu wkładamy a jesli tak to ile. Powiedziałem że 20cm to się troche zdzwili że dużo ale wykonali.

Pytanie trudniejsze to kominy. Tam się nie da coś włożyć. Mój pomysł jest taki żeby zrobić na nich sucha zabudowę GK i pod spód włożyć z 4-5cm płyty PIR

Uważam że tamtedy dużo ciepła nie ucieknie ale jestem pewien że jak się w dobry mróz dotknie się tam ręką to będzie chłodno i istnieje jakieś tam ryzyko że się może pojawić puntk rosy w tym miejscu

"a nastepnie spokojnie spac lub dwa dni nie spać "

Nie spać permanentnie!

O kunach czytałeś?

Nie rób domu dla kun. Buduj dla ludzi.

"Pytanie trudniejsze to kominy. Tam się nie da coś włożyć. Mój pomysł jest..."

Chodzi Ci o płyty poliizocyjanuratowe PIR?

Dotykałeś kiedyś działającego komina?

Rzuć kawałek takiej płyty na rozgrzaną blachę pieca węglowego.

Potem usiądź i pomyśl!

Później poczytaj coś o PERLICIE.

Adam M.

Pytanie trudniejsze to kominy. Tam się nie da coś włożyć. Mój pomysł jest taki żeby zrobić na nich sucha zabudowę GK i pod spód włożyć z 4-5cm płyty PIR

Na kominy rozwiązanie jest banalne. Nie robić kominów!! Zainwestować w wentylację mechaniczną (mamy XXI wiek). Zainwestować w ocieplenie, tak żeby dom można było tanio ogrzać czymkolwiek i nie trzeba było szuflować wungla jak na titaniku i mieć do tego wielgachny komin.