Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Także instalacje mamy z grubsza ogarnięte. Trzeba dopiąć elektrykę i można zamykać ściany na poddaszu :wiggle:

Cały ten instalacyjny kocioł jakoś przeżyłam, choć nie było łatwo :eek:

Dzisiaj na spokojnie oglądałam rurki i rureczki i poprawki będą, a jakże.

Widok na skrzynki rozdzielaczowe:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396072

Rury idące wzdłuż krokwi ułożone są dość przypadkowo, w związku z czym kotłują się w przestrzeni między krokwiami nie zostawiając zbyt wiele miejsca na pianę izolującą dach. A wystarczyło rury ułożyć po kolei, ładnie w rzędzie, dociąć na odpowiednie długości, żeby nie wyginały się w stronę dachu i byłoby super. Do poprawy.

No i kolejne elementy wymagające wymiany:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396073

Jak widać na załączonym obrazku w dwóch miejscach w złączkach rozdzielacza brakuje spinek (w jednym miejscu rura już się wysunęła, a drugie widoczne miejsce to pierwsza rura pozioma). Czemu by nie zamontować wadliwego produktu? Nie chce mi się wierzyć, że nie zauważyli tego. Też do poprawy.

No i ostatnie zdjęcie na dzisiaj odbiegające od tematu instalacji :):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396074

Pierwsze okno dachowe :) Jeszcze nie jest w pełni zamontowane, także nie skupiałam się na tym. Jutro spróbuję przyjrzeć się montażowi bliżej ;) Bo nie do końca wiem, co tam się wyprawia.

No to uciekam, bo muszę kolejne dziecko na rozpoczęcie roku szkolnego przygotować. Ach, gdzie ja mam te koszule... :bye:

IMG_2484.jpg

IMG_2485.jpg

IMG_2489.jpg

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te zielone autostrady pomykające pod membraną, to dokąd wiodą? Będą jakoś izolowane? Czy to chłodnica powietrza zimą i nagrzewnica latem?

Ja w projekcie wentylacji mam:

"Wysokość izolacji ponad rurą min. 200mm."

Cześć Kaizen :)

Ja wiedziałam, że będziesz pierwszy :D

Rury będą izolowane pianą PUR. Jak już się je ułoży ładnie w szeregu to między membraną, a rurami będzie prawie 20 cm na pianę. Strop nad poddaszem, też psikniemy chyba pianą, bo nie wyobrażam sobie upychania tam wełny, skoro i tak zdecydowaliśmy się na pianę na dachu. I tam również rury pójdą w pianie. Nie zostawię ich biednych bez izolacji ;)

Noo, i to już wygląda :) Z tymi drzwiami to faktycznie kiszka - też mamy problem z nimi, bo akurat nam się w zasadzie żadne jakoś super nie podobają i odsuwamy tę decyzje w czasie, ale chyba trzeba się zabrać. Czy są jakieś przesłanki do skłonienia się do drzwi 100cm? W projekcie są 90cm.

Także instalacje mamy z grubsza ogarnięte. Trzeba dopiąć elektrykę i można zamykać ściany na poddaszu :wiggle:

Cały ten instalacyjny kocioł jakoś przeżyłam, choć nie było łatwo :eek:

Dzisiaj na spokojnie oglądałam rurki i rureczki i poprawki będą, a jakże.

Widok na skrzynki rozdzielaczowe:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396072

Rury idące wzdłuż krokwi ułożone są dość przypadkowo, w związku z czym kotłują się w przestrzeni między krokwiami nie zostawiając zbyt wiele miejsca na pianę izolującą dach. A wystarczyło rury ułożyć po kolei, ładnie w rzędzie, dociąć na odpowiednie długości, żeby nie wyginały się w stronę dachu i byłoby super. Do poprawy.

No i kolejne elementy wymagające wymiany:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396073

Jak widać na załączonym obrazku w dwóch miejscach w złączkach rozdzielacza brakuje spinek (w jednym miejscu rura już się wysunęła, a drugie widoczne miejsce to pierwsza rura pozioma). Czemu by nie zamontować wadliwego produktu? Nie chce mi się wierzyć, że nie zauważyli tego. Też do poprawy.

No i ostatnie zdjęcie na dzisiaj odbiegające od tematu instalacji :):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396074

Pierwsze okno dachowe :) Jeszcze nie jest w pełni zamontowane, także nie skupiałam się na tym. Jutro spróbuję przyjrzeć się montażowi bliżej ;) Bo nie do końca wiem, co tam się wyprawia.

No to uciekam, bo muszę kolejne dziecko na rozpoczęcie roku szkolnego przygotować. Ach, gdzie ja mam te koszule... :bye:

Te zielone rury to do wentylacji? Masz na parterze rury spiro a na poddaszu flex? Dlaczego tak? Sami się zastanawiamy jak to ugryźć u nas i dlatego pytam.

Masz krokwie 27 cm? Grubo...

Mam krokwie 26 cm :cool:

Początkowo miały 22 cm, ale dzięki twojej interwencji nabito na nie łaty o grubości 4 cm, skąd taka wysokość krokwi. No i znowu poprawki wyszły na dobre. Nie tylko, że mam miejsce na ścianie szczytowej na izolację, to jeszcze udało się wepchnąć rury od wentylacji między krokwie, tak, żeby nie ucierpiała na tym grubość izolacji dachu :wiggle:

Noo, i to już wygląda :) Z tymi drzwiami to faktycznie kiszka - też mamy problem z nimi, bo akurat nam się w zasadzie żadne jakoś super nie podobają i odsuwamy tę decyzje w czasie, ale chyba trzeba się zabrać. Czy są jakieś przesłanki do skłonienia się do drzwi 100cm? W projekcie są 90cm.

Nie ma żadnych przesłanek przemawiających za drzwiami 100cm :)

Róbcie 90cm. I tak macie drzwi między wiatrołapem, a korytarzem i tych drzwi nie będziecie poszerzać. Więc szkoda kasy na "setki". Gabaryty do domu łatwiej wnieść drzwiami tarasowymi, niż bujać się przez wąski wiatrołap.

Ja też odsuwałam decyzje związane z wyborem drzwi z tych samych pobudek co Wy ;) Także nie przebierajcie za długo, żeby nie wyszło, jak u mnie ;)

Te zielone rury to do wentylacji? Masz na parterze rury spiro a na poddaszu flex? Dlaczego tak? Sami się zastanawiamy jak to ugryźć u nas i dlatego pytam.

Kanały sztywne ocynk Spiro izolowane są wykorzystywane do wykonania czerpni, wyrzutni oraz pionów.

Kanały PE-FLEX - dla dystrybucji powietrza. Tak to zwyczajowo wygląda w systemie PE-FLEX.

Mnie też straszyli tylko Spiro ;) A właściwie sama się nastraszyłam, czytając o różnych systemach wentylacji mechanicznej. Także wysyłając zapytania w sprawie wentylacji do różnych firm, odrzucałam oferty proponujące system wentylacji na rurach Spiro. Są duże (ciężko je schować), sztywne (wyobraź sobie układanie takich rur w mojej łazience) i podobno głośne (czego nie doświadczyłam na własnej skórze). Ale rurom Spiro mówię zdecydowane NIE ;), choć wiem, że mają swoich zwolenników.

Mi najbardziej odpowiadały kanały PE-FLEX 75mm. Niestety ze względu na krzyżowanie się różnych instalacji, w podłodze poddasza zastosowano rury 50mm. Zobaczymy jaki będzie efekt akustyczny naszej wentylacji. Ale jakoś mnie to nie zajmuje szczególnie. Byłam w wielu domach z wentylacją mechaniczną i w żadnym nie słyszałam tejże wentylacji, także nie obawiam się tego ;)

Kanały sztywne ocynk Spiro izolowane są wykorzystywane do wykonania czerpni, wyrzutni oraz pionów.

Kanały PE-FLEX - dla dystrybucji powietrza. Tak to zwyczajowo wygląda w systemie PE-FLEX.

Szkoda, że zrobili Ci wyrzut w ścianie. Ja chcę zrobić w podbitce dachu wyrzut, żeby zacieków na ścianie nie było. Zacieki to powszechny problem. No i nie za blisko czerpnia od wyrzutu?

A ja się zastanawiałam i nad wyrzutem w podbitce i nad wyrzutem przez dach ;)

A wyszło i tak standardowo - w ścianie, choć początkowo za wszelką cenę chciałam tego uniknąć. Ale już nie chciało mi się na siłę kombinować. W podbitce nie dało rady, za mało tam miejsca (podbitka będzie równolegle do krokwi). Przez dach musieliby znowu ładować mi dodatkowe rury do i tak już zapchanej łazienki na poddaszu i niechętnie patrzyli na moje pomysły. A i trzeba by na dachu kombinować jakiś dostęp do ewentualnej wyrzutni. A tak mam tylko wyłaz przy kominie i starczy. Zaciekami się nie specjalnie przejmuję, bo to ściana nie widoczna ani z drogi ani z działki, specjalnie zaplanowana na wszelkie nieestetyczne instalacje ;) W przyszłości może upchniemy tam wiatę samochodową i nic nie będzie widać ;)

Co do odległości między czerpnią i wyrzutnią, odstępy przepisowe zachowane. Minimum 2 metry odległości musi być. I jest ;)

Wiatr zawieje i zacieki i tak powstaną :p Ja się zastanawiam nad pionowym wyrzutem przez dach.

Ale jak parę kropel spadnie to nie to samo jakby miało się lać cały czas po elewacji. Jak zrobisz pionowy to co ze skroplinami się stanie?

Nie wiedziałem że odstępy czerpni są przez przepisy określone... ;)

Ale jak parę kropel spadnie to nie to samo jakby miało się lać cały czas po elewacji.

Ale czemu miałoby się lać cały czas? Skąd takie obawy? Widziałam elewacje zalane pod wyrzutnią, ale mam sąsiadów, którzy już kilka lat mieszkają z wentylacją mechaniczną i nie ma żadnych zacieków. Chyba nie ma co panikować ;)

Wrócą do reku, a część może wywieje :D

Ale jak wrócą, to zaleją wymiennik i będzie mocniej przymarzać. To już chyba wolałbym zacieki na elewacji. ;)

Ja od 5 lat mam WM i żadnych zacieków nie widzę.

Jaki masz rekuperator i jaką wyrzutnię?

Ale czemu miałoby się lać cały czas? Skąd takie obawy? Widziałam elewacje zalane pod wyrzutnią, ale mam sąsiadów, którzy już kilka lat mieszkają z wentylacją mechaniczną i nie ma żadnych zacieków. Chyba nie ma co panikować ;)

Podejrzewam, że wszystko się rozbija o wilgotność. Jak ktoś dużo wilgoci "produkuje", to wystąpienie zacieków jest bardziej prawdopodobne.

@Myjk, szczerze mówiąc, to tak z marszu Ci nie powiem. Ale kojarzę, że ktoś tak już ma zrobione. hmm, plusfoto :-? zaraz pogrzebię w dzienniku.

Edit:

jest http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206604-Budujemy-DN-Karen&p=7178206&viewfull=1#post7178206 Trzeba jego zapytać jak się to sprawuje.

Edytowane przez agb

Hehe... no ja się z Wami nie będę licytowała, czy wolę zacieki na ścianie, czy przymarzający od skroplin wymiennik :p

Nie chcę ani jednego ani drugiego :)

A skoro jesteśmy przy rekuperacji, to napomknę, że zadzwoniłam do firmy wykonującej u nas wentylację mechaniczną i zaprosiłam panów na poprawki. Jak wspomniałam o wyłamanych spinkach, to twardo stali przy swoim, że pewnie hydraulicy to uszkodzili. Od słowa do słowa, szef stwierdził, że ma zdjęcia, ja potwierdziłam, że również mam zdjęcia, nikt nikogo za rękę nie złapał i nie będziemy dochodzić, kto mógł zniszczyć te dwa elementy. Przyjechali jeszcze tego samego dnia po południu i poprawili, co trzeba było. Bałagan w rozłożeniu rur też jakoś uporządkowali.

Było tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396198

A jest tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396199

Dwie rury wyciągowe muszą się niestety krzyżować z elegancko rozłożonymi rurami nawiewnymi, ale ogólnie jest dobrze. Miejsca na pianę między rurami a membraną jest wystarczająco, a zawsze można poluzować mocowania rur i je ewentualnie obniżyć.

Ale raczej nie będzie takiej potrzeby:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396200

Zamieszanie rurowe powstało za to nad prysznicem w łazience:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396205

Kolejny nie przemyślany ruch instalatorów. Ale już mi się nie chce tego opisywać ;) W tym miejscu będzie trzeba obniżyć sufit i w sumie może to dać fajny efekt w łazience. Kącik z prysznicem i WC będzie miał ok. 10cm niżej sufit w stosunku do reszty pomieszczenia.

No i już skoro jesteśmy w tej łazience na poddaszu, to jeszcze poprosiłam hydraulików o dodatkowe rurki :) - tak na wszelki w.:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396208

Póki co nie będą potrzebne, ale gdyby w przyszłości, któreś z dzieci chciało zostać w domu rodzinnym, to niech sobie wszystko u góry montują :)

Zawsze podejście pod pralkę, czy wannę się przyda. Żeby do nas nie przychodzili korzystać :p

IMG_2495.jpg

IMG_2501.jpg

IMG_2504.jpg

IMG_2506.jpg

IMG_2508.jpg