Doli. 09.09.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Już poprawiłam załączniki. Zdjęcia powinny się ukazać Doli, nie widziałaś nigdy styropianu Dalmatyńczyka?? Ja kojarzę go chociażby z dawnych czasów z reklam z Omeną Mensah biegającą z Dalmatyńczykami Mój styropian to Termo Organika SILVER dach-podłoga 0,037. Chciałam jakiś tańszy (ze słabszą lambdą), ponieważ izolacja cieplna nie ma tu wielkiego znaczenia (strop między ogrzewanymi poziomami), do tego mam 2x więcej styro niż w projekcie. No ale ostatecznie za całość lepszego styropianu mam dopłacić niecałe 70 zł, a taki mięli na stanie od ręki. Zależało mi na czasie, więc wzięłam, jaki mięli. Ciąg dalszy prac styropianowych przełożony na wtorek. Czas trochę odsapnąć od budowy. Ja już mam przesyt tego wszystkiego Tylko budowa i budowa... A z drugiej strony nie potrafię przestać o tym myśleć. Coraz bardziej się obawiam, że jednak w tym roku się nie wprowadzimy Aż poszłam w internet poszukać tej Omeny, bo nie mam pojęcia kto to jest Fakt, jakaś sesja z dalmatyńczykami była Muszę przyznać że taki styropian widzę pierwszy raz Cóż powiedzieć... z tym wprowadzeniem się może być ciasno. Ale my tez jesteśmy optymistami i mówimy, że chcemy się zamknąć w tym roku, a ludzie z którymi rozmawiamy patrzą na nas tak jakoś dziwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 09.09.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Dobry pomysł ze styropianem w kilku grubościach, oszczędność na rzeźbieniu wokół instalacji. Wygląda to naprawdę przyjemnie, wygląda na to, że pan elektryk się spisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.09.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Już poprawiłam załączniki. Zdjęcia powinny się ukazać Doli, nie widziałaś nigdy styropianu Dalmatyńczyka?? Ja kojarzę go chociażby z dawnych czasów z reklam z Omeną Mensah biegającą z Dalmatyńczykami Mój styropian to Termo Organika SILVER dach-podłoga 0,037. Chciałam jakiś tańszy (ze słabszą lambdą), ponieważ izolacja cieplna nie ma tu wielkiego znaczenia (strop między ogrzewanymi poziomami), do tego mam 2x więcej styro niż w projekcie. No ale ostatecznie za całość lepszego styropianu mam dopłacić niecałe 70 zł, a taki mięli na stanie od ręki. Zależało mi na czasie, więc wzięłam, jaki mięli. Ciąg dalszy prac styropianowych przełożony na wtorek. Czas trochę odsapnąć od budowy. Ja już mam przesyt tego wszystkiego Przewodność faktycznie nie ma większego znaczenia, ale warto dbać o jakość styropianu w posadzce aby nie siadł. Niedawno gdzieś była o tym dyskusja, że styropian siada i się robią szpary pomiędzy podłogą a listwami. Zresztą widziałem to na własne oczy u znajomego jak mu podłoga siadła od koło 5-8mm. Tylko budowa i budowa... A z drugiej strony nie potrafię przestać o tym myśleć. Coraz bardziej się obawiam, że jednak w tym roku się nie wprowadzimy Musicie w tym roku? Jak nie musicie to ja bym sugerował odpuścić i przez zimę wypompować trochę wilgoci technologicznej na niższych parametrach grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.09.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Dobry pomysł ze styropianem w kilku grubościach, oszczędność na rzeźbieniu wokół instalacji. Wygląda to naprawdę przyjemnie, wygląda na to, że pan elektryk się spisał. Spisał się i to BARDZO Śmiem twierdzić, że żaden specjalista w dziedzinie kładzenia styropianu, nie zrobiłby tego tak dobrze, jak pan elektryk Jeden pokój z trzema warstwami styropianu już skończony: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396398 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396399 Pozostała tylko kosmetyka (ścięcie pianki, zamiatanie), ale to już sama ogarnę, z największą przyjemnością Podobnie w dwóch innych pomieszczeniach. Największy pokój na poddaszu: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396400 Garderoba: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396403 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 09.09.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Hmmm... to styropian układa się na piankę? Chyba jeszcze dużo wiedzy przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.09.2017 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Układanie styropianu w korytarzu i łazience przesunięte na wtorek. Dzisiaj obejrzałam sobie wczorajsze późno-wieczorne dokonania w układaniu styropianu, a tam w łazience już niezły efekt: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396404 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396405 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396406 Toż to już prawie najgorsza robota zrobiona Widzieliście ile można zrobić w jeden dzień? Ale cały! Od rana do nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.09.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 No to jeszcze na zakończenie pokażę okno dachowe, które dało najwięcej światła i radochy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396407 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=396408 Ciekawa jestem wrażeń mojego męża, kiedy widzi postępy na budowie (a wgląd ma tylko przez ten dziennik), o ile ma dostęp do neta. Już przynajmniej od 2 tygodni powinien być w domu, a tu daty powrotu nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 09.09.2017 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Musicie w tym roku? Jak nie musicie to ja bym sugerował odpuścić i przez zimę wypompować trochę wilgoci technologicznej na niższych parametrach grzania. Wiesz co, no niby nie musimy. Ale im szybciej, tym lepiej. Ja mam wielkie ciśnienie wprowadzić się przynajmniej na zrobione na gotowo podłogi Czuję ogromne zmęczenie mieszkaniem na kupie. Jest nas teraz 8 osób w domu. Mieszkamy u teściów (mamy poddasze dla siebie, ale kuchnia i łazienka na dole), od niedawna mieszka z nami siostra mojego męża z małym dzieckiem. Są trzy panie domu na jednej kuchni. Wszyscy są praktycznie cały czas w domu (praca zdalna), także jest tłoczno. Do tego kolejki do pralki, czy przydomowa oczyszczalnia, która nie wydala przy takiej ilości osób. No po prostu czas na nas Już sobie wyobrażam ten błogi spokój we własnym domu, kiedy dzieci oddeleguję do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IQ-Home Szczecin 09.09.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Hmmm... to styropian układa się na piankę? Chyba jeszcze dużo wiedzy przede mną Pozwolę sobie zabrać głos. Nie ma konieczności kładzenia na piankę. Pianka była dawana tylko na drobne szczeliny jezeli takowe wyszły a nie da się ich uniknąć. Daje to efekt sztywnej stabilnej podłogi. Nic nie trzeszczy nie przesuwa się i dla oka przyjemniej pomimo że i tak beton będzie szedl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.09.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Wiesz co, no niby nie musimy. Ale im szybciej, tym lepiej. Ja mam wielkie ciśnienie wprowadzić się przynajmniej na zrobione na gotowo podłogi Czuję ogromne zmęczenie mieszkaniem na kupie. Jest nas teraz 8 osób w domu. Mieszkamy u teściów (mamy poddasze dla siebie, ale kuchnia i łazienka na dole), od niedawna mieszka z nami siostra mojego męża z małym dzieckiem. Są trzy panie domu na jednej kuchni. Wszyscy są praktycznie cały czas w domu (praca zdalna), także jest tłoczno. Do tego kolejki do pralki, czy przydomowa oczyszczalnia, która nie wydala przy takiej ilości osób. No po prostu czas na nas Już sobie wyobrażam ten błogi spokój we własnym domu, kiedy dzieci oddeleguję do szkoły Sytuacja faktycznie podbramkowa. Nie pozostaje nic innego jak trzymać kciuka czy kto co tam lubi sobie trzymać by się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 10.09.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Pozwolę sobie zabrać głos. Nie ma konieczności kładzenia na piankę. Pianka była dawana tylko na drobne szczeliny jezeli takowe wyszły a nie da się ich uniknąć. Daje to efekt sztywnej stabilnej podłogi. Nic nie trzeszczy nie przesuwa się i dla oka przyjemniej pomimo że i tak beton będzie szedl Czyżby pan elektryk? No, to reklama na forum już zapewniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.09.2017 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Czyżby pan elektryk? No, to reklama na forum już zapewniona Tak, tak Doli, masz odpowiedź z pierwszej ręki A dobrych fachowców, to ja chętnie będę polecała dalej. Szczególnie elektryka, co tak dobrze układa styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 10.09.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Pozwolę sobie zabrać głos. Nie ma konieczności kładzenia na piankę. Pianka była dawana tylko na drobne szczeliny jezeli takowe wyszły a nie da się ich uniknąć. Daje to efekt sztywnej stabilnej podłogi. Nic nie trzeszczy nie przesuwa się i dla oka przyjemniej pomimo że i tak beton będzie szedl Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 11.09.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Anna, ja już nie wiem jak chwalić i Ciebie i pana Janka i teraz jeszcze pana Elektryka (pozdrawiam ) czytałaś u Mrufki jak to może wyglądać a wiesz już coś na temat terminu dostawy drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.09.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 annatulipanna podglądam i dopinguję widzę że głównie sama ogarniasz tematy budowlane, chylę czoła i będę podpytywać w razie potrzeby w niektórych pomieszczeniach nie widzę zostawionej taśmy wokół obwodu pomieszczenia na dylatacje, ślepa jestem czy przy drugiej warstwie styro już nie widać ? mam prośbę, chyba masz schody ze spocznikiem, mogę prosić o zdjęcie jednego i drugiego biegu ? mam u siebie fuszerę i nie wiem jak to naprawić buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 11.09.2017 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Dziewczyny! Dzięki za wsparcie, miłe słowa i w ogóle... Ach... od razu rosnę w siłę Nie mam mojego "wspieracza" w domu i bez Was byłoby mi smutno w tym budowlanym szale mamiku, byłam u mrufki, zresztą na pewno widziałaś Niezłą kaszanę u niej odwalają Trzymamy kciuki za pomyślne rozwiązanie sytuacji Na temat drzwi nic nie wiem. Jest tyle rzeczy do zrobienia, że nie szczególnie nam przeszkadza brak tych drzwi. Właśnie wróciłam z budowy, obiad robić. Pościnałam piankę, w gotowych pomieszczeniach z rozłożonym styro. Wchodzę na pięterko, a tam już na strychu płyty OSB rozłożone Pierwszy raz chodziłam po strychu Niezła radocha. Tylko nisko tam, że trzeba zgiętym w pół się przemieszczać. No i rozbawił mnie wyłaz dachowy Jest taki malutki, że będę musiała kominiarza szukać szczupłego Ja się mieszczę na luzaku , wypróbowałam oczywiście, jak już się tam wdrapałam. kjuta, witam Cię serdecznie Byłam ciekawa, kto pierwszy wytknie mi brak taśmy dylatacyjnej. Proszę, jakie czujne oko Już Ci odpowiadam. Otóż, żółtą, porządną taśmę dostałam od kolegi, któremu została po jego budowie. Nie było tego za wiele więc zamówiłam w hurtowni resztę. Niestety dali mi zwykłą, białą taśmę, bez folii, którą się wykłada na styropian i znacznie węższą. Także wokół ścian murowanych daliśmy tę lepszą taśmę, a biała będzie mocowana do ścianek gk takerem, czy czymkolwiek innym. Jest ona zbyt wąska, żeby ją wkładać pod styropian. Ale będzie na pewno Co do schodów, to oczywiście zrobię zdjęcia przy najbliższej okazji Ps. zaglądałam do Twojego dziennika, ale się przestraszyłam ilości stron W wolniejszej chwili spojrzę, co tam się wyrabia u Ciebie Pozdrawiam Edytowane 11 Września 2017 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 11.09.2017 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) mamik, a gdzie twój dziennik?? EDIT: Już znalazłam odpowiedź u Doli i jak_to_możliwe. A szkoda, chętnych by nie brakowało Edytowane 11 Września 2017 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.09.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Czy będzie jakaś dylatacja ze styro między ścianą a wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 11.09.2017 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 No to mi pytanie zadałeś Myjku Nic nie słyszałam o dylatacji ze styropianu. Po co byłaby wtedy taśma dylatacyjna?? Nie planowałam takiej dylatacji. No chyba, że jest potrzebna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.09.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Bez nerwów. Pytam się tylko czy wystarczy taśma, czy jeszcze będzie styro. Pytam, bo ja dumam czy wystarczy taśma, czy jednak się odsunąć dalej styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts