annatulipanna 08.10.2017 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Początkowo podbitka miała być montowana równolegle do krokwi, bez żadnych udziwnień. Jednak krokwie zostały docięte, jak do montażu prostopadłego do ściany. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398244 Nie był to wówczas moment skupiania się na podbitce. Kiedy jednak zagadnęłam o sposobie montażu podbitki, budowlańcy stwierdzili, że zrobią ją jednak prostopadłą do ściany, bo tak będzie ładniej. Ja nie chciałam się na to zgodzić. Nie tak miało to wyglądać i zburzyłoby to wizję naszego domu. Nie podoba mi podbitka prostopadła w dachach dwuspadowych i nie zgodziłam się na taką. Jednak to docięcie krokwi... Na załączonym zdjęciu widać w tle, nie przycięte jeszcze krokwie, które przycięli mi tak, jak to się robi w przypadku podbitki równoległej do krokwi. Pan Janek wytłumaczył mi, że takie przycięcie krokwi bardzo wydłużyłoby i obniżyło okap, do tego od czoła trzeba by dać 0,5 metra deski czołowej , żeby osłonić tak przycięte krokwie. Nie wyglądało to dobrze. Naciskali na montaż prostopadły do ściany. A ja nadal się upierałam przy swoim. No i wyszło po mojemu , jednak z pewnymi modyfikacjami. Fragment krokwi przycięty prostopadle został tak zabudowany (prostopadle), pozostała część tak, jak było ustalone. Skoro wyszedł mi taki dziwoląg, nie mogłam tego nie wykorzystać. W prostopadłym fragmencie podbitki umieściliśmy oświetlenie zewnętrzne. Bardzo mnie ta możliwość ucieszyła, ponieważ uniknęłam przekuć przez ścianę i dziurawienia elewacji. Kable poszły nad ścianą kolankową i dalej w połaci dachu pod membraną. Także po raz kolejny nie planowane zmiany przyniosły jakieś korzyści Mamy podbitkę inną niż wszyscy (chociaż sama muszę się z nią oswoić), którą mogłam wykorzystać do montażu oświetlenia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398245 Edytowane 8 Października 2017 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 08.10.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Zgadzam się z Raptorem1, to już powoli robi się nie budowa, ale dom Super, że podbitka już ukończona, w końcu straciłaś na nią wiele nerwów. Nieodmiennie zazdroszczę Ci widoku na drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 08.10.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Aniu nie widzę zdjęć z łazienki i wszystkich w tym poście, pozostałe są widoczne piszesz, że postępy wolniejsze, a u mnie już 8 tygodni robienie elewacji i chciałabym te wolniejsze postępy uwierz mi zastanawiam się w tak robionej podbitce nie trzeba wentylacji ? jakichś kratek wentylacyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 No i na koniec dzisiejszej, jakże obszernej relacji, odprowadzenie wody opadowej poza teren budynku. Po odkopaniu styropianu fundamentowego, w celu wykonania elewacji, deszczówka zbierała się w tych rowach i tak sobie stała nie mając możliwości wsiąkania w grunt (opaska przeciwwysadzeniowa blokuje wsiąkanie wody) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398246 Teraz jest tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398247 A dom wygląda tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398248 Nawet słońce wyszło na chwilę http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398249 Miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 08.10.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 mam jeszcze jedno pytanie Aniu , na co masz przymocowane rury spustowe ? są to tzn "ślimaki" do muru (styro w dociepleniu) czy kołki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Aniu nie widzę zdjęć z łazienki i wszystkich w tym poście, pozostałe są widoczne piszesz, że postępy wolniejsze, a u mnie już 8 tygodni robienie elewacji i chciałabym te wolniejsze postępy uwierz mi zastanawiam się w tak robionej podbitce nie trzeba wentylacji ? jakichś kratek wentylacyjnych ? Cześć kjuto Post poprawiłam. Ta Twoja elewacja to nie lada wyzwanie Sama bym się bała z nią zmierzyć Jak widzisz, u nas wszystko jak najprostsze, bez większych udziwnień (no może poza podbitką ) Co do wentylacji, wcześniej już o tym pisałam. Miałam wiele wątpliwości co do braku paneli wentylacyjnych, jednak pan Janek przekonywał mnie, że przecież montaż nie jest szczelny i jakaś wentylacja będzie. Zamówił podbitkę bez paneli wentylacyjnych. Poszliśmy na żywioł Zobaczymy jak to się będzie sprawdzało. Gdyby były problemy, zawsze można wstawić panele wentylacyjne później. Dla mnie wielki plus braku paneli wentylacyjnych to względy estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.10.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ania, nie wiem jak na żywo, ale na zdjęciach podbitka wyglada super, połączenie rożnych materiałów wyszło naprawdę rewelacyjnie, ten kawałek z oświetleniem wyglada na zamierzony efekt, bardzo mi się podoba. Jeden detal mi nie pasuje - fragment połączenia słup, belka i podbitka, chyba pociągnęlabym podbitkę z belki do styku podbitki dachu,, ale tak jak teraz tez jest super Co do tynków, to wyglądają na bardzo równe, choć te wystające kable trochę niepokoją, przy czym to trochę wina elektryka, trochę tynkarzy. Jeśli kable wystawały za bardzo, trzeba było zrobić bruzdę w ścianie, a tynkarzy widząc wystające kable powinni byli zwrócić na to uwagę przed kładzeniem tynków. Dlaczego u Ciebie jest dużo tynku we wnękach okiennych? Czy to normalne, czy masz coś inaczej zrobione? Nie pamietam, żeby u mnie był z tym jakiś problem, tzn. raczej tynkowali normalnie, albo tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.10.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ania, nie wiem jak na żywo, ale na zdjęciach podbitka wyglada super, połączenie rożnych materiałów wyszło naprawdę rewelacyjnie, ten kawałek z oświetleniem wyglada na zamierzony efekt, bardzo mi się podoba. Jestem tego samego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.10.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Jeśli chodzi o otwory okienne na których tynk się nie trzyma to "normalne" ze z nadproża (sufitu)odpada jak jest grubo. Ręcznie do wiaderka dodać gipsu i trzymie ładnie i wygląda jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 mam jeszcze jedno pytanie Aniu , na co masz przymocowane rury spustowe ? są to tzn "ślimaki" do muru (styro w dociepleniu) czy kołki ? Hmm, nie wiem dokładnie, za pomocą czego były mocowane rury do ściany. Wiem, że pan Janek zamawiał jakieś długie śruby, żeby mocowanie było do muru. Mam jedno zdjęcie ze zbliżeniem na ten element. Może coś wyjaśni http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398295 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Dziękuję wszystkim za pozytywne komentarze Miło mi, że podobają się Wam efekty moich kombinacji Nieodmiennie zazdroszczę Ci widoku na drzewa. Drzewa w tym roku coś fiksują. Gubią igły jak oszalałe, rdzewieją na jesień, jak nigdy; http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398296 Mamy za domem rudy dywan z igieł. Coś się przewala w przyrodzie. Takiej ilości igieł, w tak krótkim czasie nie widziałam wcześniej. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398297 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 08.10.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Zastanawiałem się jak będzie wyglądała podbitka w takim wydaniu na żywo. U nas też taki sposób wykonania będzie, jedynie deski w poprzek krokwi. Z tynkami dom całkiem inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 08.10.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Witam Pozno tu trafilem, ale warto bylo. Gratuluje tempa i zapalu. Ogarniasz Aniu budowe lepiej niz niejeden facet - to komplement Piekna dzialka i to niedaleko mnie (takie ladne to chyba tylko po prawej stronie Odry co?), moze sie nawet pofatyguje jak wroce z morza. Z moja druga polowka (tez Ania) chcemy sie wybudowac wkrotce, ale zanim do tego dojdzie to musi Twoj dziennik przeczytac i zobaczyc co ja czeka......... moze sie rozmysli Jesli sie nie rozmysli jednak to napewno skorzystamy z Twojej listy osob wartych polecenia. Jeszcze raz gratuluje i zycze dalszych sukcesow - bede oczywiscie podgladal regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Witaj dpo Dzięki za słowa uznania. Mnie czytanie kolejnych dzienników utwierdzało w przekonaniu, że damy radę podołać temu wyzwaniu. Chociaż nigdy nie planowałam budowy domu, tym bardziej nadzorowania wszystkiego osobiście. Zawsze myślałam, że to robota tylko dla faceta A tu proszę... mnie też się udało Jeśli Twoja żona, nie rozmyśli się po przeczytaniu mojego dziennika , chętnie podam namiary na sprawdzone przeze mnie ekipy. A zdecydowana większość ekip przewijających się przez naszą budowę, zasługuje na polecanie ich dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Zastanawiałem się jak będzie wyglądała podbitka w takim wydaniu na żywo. U nas też taki sposób wykonania będzie, jedynie deski w poprzek krokwi. Z tynkami dom całkiem inaczej wygląda. Cześć cob_ra! Miło Cię widzieć u mnie. Muszę powiedzieć, że Twój dziennik od dłuższego czasu mam w subach i śledzę postępy z zaciekawieniem. Nawet miałam się odezwać, ale co ja mogę napisać samorobowi, który wszystko doskonale ogarnia? Podziwiam Twoją pracę na budowie i gratuluję zapału, chęci i cierpliwości w budowlanym żywiole. U Was podbitka będzie pewnie drewniana. Ja też chciałam panele ułożyć w poprzek krokwi, ale plastików tak się nie montuje Z pełną świadomością gorszego wyglądu, zdecydowałam się na podbitkę z PVC. I nie żałuję. Edytowane 9 Października 2017 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 09.10.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Cześć cob_ra! Miło Cię widzieć u mnie. Muszę powiedzieć, że Twój dziennik od dłuższego czasu mam w subach i śledzę postępy z zaciekawieniem. Nawet miałam się odezwać, ale co ja mogę napisać samorobowi, który wszystko doskonale ogarnia? Podziwiam Twoją pracę na budowie i gratuluję zapału, chęci i cierpliwości w budowlanym żywiole. U Was podbitka będzie pewnie drewniana. Ja też chciałam panele ułożyć w poprzek krokwi, ale plastików tak się nie montuje Z pełną świadomością gorszego wyglądu, zdecydowałam się na podbitkę z PVC. I nie żałuję. Cześć i wzajemnie, fajnie się czyta ciekawe dzienniki. Ajjj tam, u mnie nic ciekawego się nie dzieje, podejrzewam, że jest pełno błędów o których nie mam pojęcia. A odzywać się warto coś zawsze ciekawego można wnieść do tematu. Chociaż ja nie jestem wylewny w dziennikach. Ale to już taki typ człowieka. Podbitka jest drewniana (tzn wyrobiona i pomalowana). Mam ojca stolarza wiec materiał i praca prawie darmo, czasami trzeba tylko kupić drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.10.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 dzięki dobra kobieto za zdjęcia rur spustowych i ich mocowań wygląda mi to na kołki, a nie ślimaki co tam masz w planach przed przeprowadzką ? jakie niezbędne prace ? wnętrza już masz poplanowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.10.2017 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Nie ma za co kjuto Z tymi planami to hmm......wszystko uzależnione od finansów niestety, a te mają się ku końcowi No ale, po kolei. Tynki mamy skończone, odhaczone Teraz muszą sobie schnąć, za tydzień odpalimy budowlany kominek i będziemy wygrzewać. Pan Janek skończył prace u nas. Już w tym tygodniu nie mam budowlańców Pusto i smutno na budowie. Oczywiście jeszcze wróci, ale gruba robota już zakończona. Czekamy na drzwi zewnętrzne, żeby dokończyć prace elewacyjne. W najbliższym czasie planuję montaż POŚ i dokończenie odprowadzenia deszczówki (czeka na koparkę), w weekend może uprzątniemy działkę. Czas na kontener i usunięcie budowlanego wysypiska. Później izolacja dachu. No i pan Janek powinien wrócić dokończyć zabudowę g-k na poddaszu, ale na to już nie będzie kasy. Poddasza na razie nie wykańczamy, trzeba jeden pokój przygotować dla dzieciaków, reszta może poczekać. Natomiast na dole musimy zrobić podłogi (będą kafle po całości) i łazienkę na gotowo. Trzeba uzbroić pralnię (rekuperator, bojler, całe ustrojstwo do uzdatniania wody, no i pralka ). Reszta do przetrwania na naszych starych "śmieciach". Także urządzaniem nie muszę sobie głowy zawracać póki co , chociaż bardzo bym chciała. Ogólnie, jakieś wizje wnętrz już w głowie mam, ale to tylko łazienka, kuchnia i salon. Reszta nie ma dla mnie znaczenia, bo musimy wykorzystać obecne graty. No i taka to u nas sytuacja. Ostatnio nasz sąsiad z ulicy zagadnął moją teściową, jak tam idzie budowa i kiedy zamierzamy się wprowadzić, bo podgląda i kibicuje oczywiście i że błyskawicznie nam to idzie. Później stwierdził, jak to mamy dobrze, że w tak młodym wieku już się domu dorobiliśmy. Przecież dzisiaj postawić dom można taniej niż kupić mieszkanie 3-pokojowe od dewelopera. Ale to wymaga nie lada wysiłku i poświęcenia. Nie każdy o tym wie. Wszystkim się wydaje, że my na kasie śpimy, skoro dom budujemy. A tu już kasy brak. Ale każdy wybiera, co jemu pasuje. My mamy dom, który będzie przez lata wymagał wykańczania i ładowania kasy, ale mamy swój własny kąt na ziemi, co jest dla nas ważne. Inni mają mieszkania w centrum miasta i zamiast ładować kasę w dom, kupują wypasione samochody. Ja wożę dzieci do szkoły 20-letnim Volvo i często parkuję na uboczu, żeby nasza "strzała" nie dawała po oczach Edytowane 12 Października 2017 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.10.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Później izolacja dachu. No i pan Janek powinien wrócić dokończyć zabudowę g-k na poddaszu, ale na to już nie będzie kasy. Poddasza na razie nie wykańczamy, trzeba jeden pokój przygotować dla dzieciaków, reszta może poczekać. Rozumiem, że izolacja dachu będzię, tylko bez zabudowy GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.10.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Pięknie opisane o własnym domu. Właśnie miałem pisać co się dzieje A kuchnia na razie "stara" czy coś zamawiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts