Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie do końca się zgodzę z tą folią metalizowaną - w droższych podkładach pod panele (np. Arbiton Multiprotec 1000/Acoustic) folia jest zintegrowana z podkładem i pełni rolę właśnie paroszczelności, a podkład dedykowany na grzane podłogi... Aluminium jest duuuużo lepszym przewodnikiem ciepła od np. PU lub XPS, więc na grzanie jak najbardziej. Edytowane przez MayekMM

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Folia aluminiowa odbija, to prawda. Promieniowanie cieplne które podobnie jak widzialne nie rozchodzi się w podłodze. Więc nie odbiaja tu niczego i nie izoluje - wręcz przeciwnie. Świetnie przewodzi i dlatego jest podstawowym materiałem na radiatory w elektronice czy komputerach, na wymienniki w klimach i na chłodnice samochodowe.

To ja już nie wiem, co dawać, a czego nie :p

Ma być możliwie najtaniej (to podłoga tymczasowa) i tak, aby nie zaszkodzić ani panelom, ani posadzce.

Na pewno nie mylisz zużycia z mocą umowną?

U mnie ceny wszystkich składników rozliczanych od kWh były niezależne od wielkosci zużycia. A abonament miał stawkę mnożoną przez kW mocy umownej.

Sama opłata abonamentowa to niecałe 5 zł, więc ją pomijam. Na opłaty dystrybucyjne składają się ponadto:

- opłata stała sieciowa i opłata przejściowa - zależne od mocy umownej (u mnie mnożone x22)

- opłaty: jakościowa, zmienna sieciowa i opłata OZE - zależne od zużycia kWh.

Jak się przyjrzałam szczegółowo rachunkom za prąd, to może jakieś kosmicznie duże by nie były. No ale zawsze.

Przy zużyciu 20kWh, rachunek za 2 m-ce wyniósł - 324 zł, z czego za sam prąd wyszło 9,84 zł.

Przy zużyciu 154 kWh, rachunek za 2 m-ce wyniósł - 417 zł, z czego za sam prąd wyszło 75,75 zł.

Czyli opłata dystrybucyjna wzrosła o 27 zł. No, ale gdyby odpalić ogrzewanie, to pewnie tych kWh nabiłoby odpowiednio dużo i opłata dystrybucyjna też by odpowiednio wzrosła. Tak, czy inaczej, nie zamierzam sobie tym głowy zaprzątać ;)

Czyli wychodzi 49 groszy za kWh zużytego prądu :)

Dokładnie ;)

Mam przed sobą aktualne stawki w Enea i dla porównania w taryfie G11 wychodzi niecałe 0,30 [zł/kWh] brutto.

Ja w G12 będę miała 0,3631 [zł/kWh] brutto w taryfie dziennej i 0,1676 [zł/kWh] brutto w taryfie nocnej.

Czyli opłata dystrybucyjna wzrosła o 27 zł.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=390233

Czyli cena którego składnika rozliczanego od kWh Ci się zmieniła?

A co do podłogi, to folię żółtą daj (ostatnio kupowałem po 20zł/100m2). A paneli poszukałbym ze zintegrowaną gumopodobną warswą jak masz równutkie wylewki.

Dokładnie ;)

Mam przed sobą aktualne stawki w Enea i dla porównania w taryfie G11 wychodzi niecałe 0,30 [zł/kWh] brutto.

Ja w G12 będę miała 0,3631 [zł/kWh] brutto w taryfie dziennej i 0,1676 [zł/kWh] brutto w taryfie nocnej.

Moment... 49 groszy było z faktury za zużyte kWh, czyli ze wszystkimi opłatami? Natomiast 0,30 [zł/kWh] w G11 to jest zapewne za samą energię, bez dystrybucji i innych opłat.

Nic się nie zmieniło.

Z reguły producenci mają swoje podkłady i tego trzeba sie trzymać . Np. Quick Step, Wineo

Kaszpir

Folie układa się pod inne podkłady niż te z metalizowaną powłoką. Gdy ona jest, folii nie trzeba, chociaż niektórzy dają , ale czy to błąd ? Nie wiem.

Fakt , koszt folii jest znikomy.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=390233

Czyli cena którego składnika rozliczanego od kWh Ci się zmieniła?

Tak jak pisałam wcześniej:

- opłata jakościowa

- opłata zmienna sieciowa

- opłata OZE

Te trzy składniki są mnożone przez ilość zużytych kWh.

Twój rachunek ma nieco inaczej rozpisane poszczególne składniki, ale też zależność jest podobna. Dokładnie te składniki, których nie zaznaczyłeś na czerwono są zależne od zużycia kWh ;) Masz to czarno na białym.

Moment... 49 groszy było z faktury za zużyte kWh, czyli ze wszystkimi opłatami? Natomiast 0,30 [zł/kWh] w G11 to jest zapewne za samą energię, bez dystrybucji i innych opłat.

Otóż nie ;)

Na rachunku mam kwotę za energię czynną - 78,72 zł, z czego 68,88 zł to opłata handlowa za 2 m-ce, a 9,84 zł to cena za zużyte kWh.

Także te 49 groszy to opłata za samą energię.

U mnie ich CENA JEDNOSTKOWA nie zależy od ilosci (tu akurat rozbite, bo była zmiana taryfy).

Cena jednostkowa nie zależy od zużytych kWh. Jest ona mnożona przez ilość kWh zużytych w danym okresie rozliczeniowym, także CENA KOŃCOWA tych składników jest różna na każdym rachunku.

U nas cisza...

Palenia i wietrzenia ciąg dalszy.

Czekam na montaż sterowników, żeby odpalić ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się nad procesem wygrzewania podłóg... Muszę poczytać, czy temperaturę posadzki trzeba podnosić stopniowo, czy można odpalić na "fula" i wygrzewać. Różne wersje widziałam.

Wiecie może ile, mniej więcej trzeba czasu na wygrzanie, zanim ruszymy z kaflami w łazience. Fachowiec już czeka, projekt łazienki jest, tylko pytanie, kiedy możemy ruszyć?

A póki co, pokażę wizualizację naszej łazienki ;)

Łazienka na razie wygląda tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401467

A będzie tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401470

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401472

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401473

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401474

Ograniczyłam ilość płytek w łazience do minimum. Ogólnie łazienka ma być możliwie prosta w formie. Jakieś dodatki wprowadzające bardziej domowy klimat oczywiście będą ;) Na wizualkach skupialiśmy się na ilości i ułożeniu płytek. Udało mi się wstrzelić z wyborem płytek w jakieś promocje, także koszt wszystkich płytek + transport (140zł) poniżej 2000zł. Mogłam kombinować z naprawdę tanimi płytkami (w Casto i LM jest teraz sporo promocji) ale już nie chcę wszystkiego z dolnej półki ładować do domu. Wystarczą panele ;) Te z łatwością wymienimy, a kafle zostaną z nami na dłużej.

IMG_3279.jpg

3.jpg

4.jpg

2.jpg

1.jpg

U nas cisza...

.

Etam cisza ...

Cisza przed burza ;)

A bidetu nie instalujesz ?

U mnie żona była przeciwna aby montowac bidet , bo po co , bo tego się nie używa , tego nikt nie używa ale ja się uparłem i .. okazało się że ja korzystam i zona i teraz zastanawiamy się jak mogliśmy poprzednio żyć bez tego udogodnienia ;)

Wiem , wiem zapewne śmieszne , że "odkrywamy" coś co w całym cywilizowanym świecie jest znane od kilkudziesięciu lat i jest standardem , ale dla nas to "nowość" ;)

A co do wizualizacji łazienki , bardzo ładna. Czy miejsce na słupek łazienkowy (wiszaca szafkę) przewidziałaś ?

A bidetu nie instalujesz ?

Bidetu nie chciałam z dwóch powodów:

1. Szkoda mi miejsca w tak małej łazience. Musiałabym zrobić mniejszą kabinę prysznicową, a chcemy komfortowe 100cm szerokości,

2. Kolejny mebel do sprzątania ;)

Zamiast bidetu mam przewidzianą Bidettę, specjalną słuchawkę montowaną przy WC. Podobno się sprawdza ;)

Wiem , wiem zapewne śmieszne , że "odkrywamy" coś co w całym cywilizowanym świecie jest znane od kilkudziesięciu lat i jest standardem , ale dla nas to "nowość" ;)

Spoko ;) Ja też nie jestem stałym użytkownikiem takich wynalazków. I aż się boję, że tak, jak piszesz, później ciężko się bez tego obejść.

Moi znajomi mają toaletę myjąco - suszącą. Opcja mega wypasiona. I mają problem z najmłodszym dzieckiem, które nigdzie indziej nie załatwi swoich potrzeb, bo mu nie wygodnie. I z papieru toaletowego nie umie korzystać. Także za dużo udogodnień, to też nie dobrze ;)

A co do wizualizacji łazienki , bardzo ładna. Czy miejsce na słupek łazienkowy (wiszaca szafkę) przewidziałaś ?

Dziękuję ;) No właśnie myślałam gdzie tu jakieś, chociaż płytkie szafeczki wepchnąć. Może szuflady pod umywalką wystarczą, ale już kombinowałam, żeby zrobić wizualkę z zabudową nad WC. Białe szafki może nie obciążą wizualnie pomieszczenia? Zobaczymy. W piątek będę się widziała z dziewczyną od wizualek, to wprowadzimy sobie zmiany. Ostatecznie blisko łazienki mam pralnię, to chemię mogę wepchnąć do innego pomieszczenia ;)

Łazienka super ale do prysznica doradzam plaski brodzik.

Mam teraz mozaikę a wczesniej mialem kafle i juz tak nigdy nie zrobie ze wzgledu na utrzymanie czystosci zamontuje plaski brodzik:-)

Heh... z tym brodzikiem to ja już na wszystkie sposoby myślałam ;) I wyszło mi, że takie płytki będą najlepsze. Są teraz fajne brodziki konglomeratowe, w różnych kolorach i jakiś ciemny też byłby ok, ale zaburzyłby moją wizję jednolitej podłogi w całej łazience. Białego brodzika nie chcę, już mówię dlaczego ;)

Otóż mój mąż pracuje w stali i brodzik po jego prysznicu nie wygląda najlepiej :eek: Opiłki stali potrafią się wbić w miękki brodzik i naprawdę mocuję się solidnie, żeby to jakoś doszorować. Tak się łudzę, że jeśli podłoga w kabinie prysznicowej będzie takiego rdzawego koloru, to uniknę tak karkołomnego szorowania.

No i liczę, że chociaż minimalnie posadzka w brodziku będzie ciepła. Chociaż przy ogrzewaniu akumulacyjnym nie ma co oczekiwać efektu ciepłej podłogi. No ale chociaż nie będzie zimna ;)