Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i liczę, że chociaż minimalnie posadzka w brodziku będzie ciepła. Chociaż przy ogrzewaniu akumulacyjnym nie ma co oczekiwać efektu ciepłej podłogi. No ale chociaż nie będzie zimna ;)

A to nie jest tak, że można ew. włączyć obwód tylko w łazience i sobie ją dogrzać tuż przed myciem? Czy nie ma aż takiej różnicy między ogrzewaniem woda vs prąd?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to nie jest tak, że można ew. włączyć obwód tylko w łazience i sobie ją dogrzać tuż przed myciem? Czy nie ma aż takiej różnicy między ogrzewaniem woda vs prąd?

U mnie kable są w posadzce o grubości 20cm ;) Nie podniesiesz temperatury w krótkim czasie. Ogólnie sama jestem ciekawa funkcjonowania płyty grzewczej. Myślę, że w łazience temperatura zawsze będzie ustawiona odpowiednio wyżej, żeby podłoga nie była zimna. Rozmawiałam z użytkownikami ogrzewania podłogowego akumulacyjnego i jednogłośnie potwierdzili, że temperatura podłogi jest niewiele wyższa od temperatury panującej w danym pomieszczeniu. Także nie ma odczucia ciepłej podłogi (co bardzo odpowiada mojemu mężowi ;)). Ja będę nadal zimą nosić ciepłe kapcie :p

2. Kolejny mebel do sprzątania ;)

Jakbym siebie słyszała ;) I te duże kafle w łazience, to strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy nie lubią poświęcać większości życia na sprzątanie :) Mniej fug - mniej szorowania. Mam taki sam plan :cool:

Piękna wizualizacja.

Jaki blat planujesz pod umywalką? Drewniany?

Zamiast bidetu mam przewidzianą Bidettę, specjalną słuchawkę montowaną przy WC. Podobno się sprawdza ;)

U nas w mniejszej łazience też mamy mieć to rozwiązanie. Czekam na Twoje relacje czy będzie się sprawdzać :D ;)

Można oprócz kabli w płycie dać kabel albo matę w kleju pod płytkami. To już dosyc szybko reaguje.

Pewnie, że można ;) Facet od płyty fundamentowej, też mi to zasugerował. Ale bez przesady, nie potrzebuję, aż takich luksusów :p

Teraz użytkujemy łazienkę nie ogrzewaną :o i jakoś daję radę (choć rzeczywiście odkąd są dzieci, nie katuję się mrozem i przed kąpielą włączam farelkę ;))

Także stale ciepła łazienka, to dopiero będzie szał ;)

Jakbym siebie słyszała ;) I te duże kafle w łazience, to strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy nie lubią poświęcać większości życia na sprzątanie :) Mniej fug - mniej szorowania. Mam taki sam plan :cool:

Dokładnie ;) Pragmatyzm wziął górę nad pięknymi aranżacjami z trudnymi do utrzymania w czystości materiałami. Wolę mniej wyszukaną formę, a dłużej cieszącą oko bez zbędnego wkładu pracy.

Piękna wizualizacja.

Jaki blat planujesz pod umywalką? Drewniany?

Dziękuję bardzo ;) Nad blatem na razie nie myślę. Wyjdzie w praniu. Bardzo podobają mi się blaty drewniane, ale... czy taki blat nie zmusi mnie do biegania ze ścierką i wycierania go po każdym umyciu rąk przez dzieciaki? Hehe. Sama widzisz :) Meble łazienkowe zostawiam na później. No chyba, że zmieścimy się w budżecie i będziemy mogli całą łazienkę zrobić od razu :) Na początek muszę mieć płytki, kabinę, WC i umywalkę. Reszta, jak finanse pozwolą ;)

Posadzkę musisz wygrzewać stopniowo. Ok 14 dni podnosisz tem i drugie tyle wyziębiasz do układania okładziny.

Jak szybko i mocno przygrzejesz, posadzka może popękać.

Tak samo w przyszłości , gdy będziesz mieszkać. Bez gwałtownych ruchów.

Dzięki za podpowiedź. W sumie tylko łazienka na parterze, czeka już na wykończenie. I jakoś w jej przypadku nie stresuje mnie specjalnie wygrzewanie posadzki. Na parterze mam płytę fundamentową, której nie będę jeszcze przykrywała panelami. Kable są głęboko w płycie i powierzchnia posadzki nie będzie zmieniała gwałtownie swojej temperatury, nie zależnie od tego, czy będzie uruchomione grzanie, czy nie. Przed kładzeniem płytek na podłodze, pewnie nie da się całkowicie wychłodzić posadzki w łazience, bo jednak pozostałe pomieszczenia będą ogrzewane. Ale przecież temperatura posadzki, nawet ogrzewanej, w przypadku płyty fundamentowej grzewczej jest stosunkowo niska, także chyba nie muszę całej chałupy wychładzać, żeby położyć płytki na podłodze??

A powiedz Tomku, od jakiej temperatury rozpocząć proces wygrzewania?

Rozmawiałam dzisiaj ostatecznie z fachowcem, który będzie nam robił łazienkę. Początkowo całość robocizny wycenił na 4 tyś. Przedstawiłam mu wizualizację łazienki, pokazałam jak są dobrane rozmiary płytek, żeby zminimalizować docinki, wspomniałam, że dostanie wydruk z rozmieszczeniem i wymiarami konkretnych płytek i póki co zeszliśmy do kwoty 3500 zł :) Może coś jeszcze uda mi się ugrać ;)

Teraz siedzę pilnie nad oświetleniem zewnętrznym nad drzwiami wejściowymi. Muszę szybko coś zamówić, bo w poniedziałek mam elektryków umówionych na montaż sterowników do ogrzewania, to podłączyliby oświetlenie przed domem. Odpalimy grzanie, nie zważając na taryfę. Przez tydzień chyba nie pójdziemy z torbami, grzejąc w taryfie budowlanej?? ;)

Z tym oświetleniem zewnętrznym to wcale nie taka prosta sprawa, jak myślałam. Mamy przewidziane oświetlenie na czujnik ruchu i tutaj zaczynają się spore ograniczenia. Nie zamierzam na oświetlenie wydawać jakiejś dużej kwoty, miało być jak najtaniej. Z przystępnych cenowo kinkietów ostatecznie mam dwa, które jakoś mi się widzą:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401581

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401582

Czy któryś z tych kinkietów będzie pasował do naszego frontu?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401583

W sumie to będzie tak mały element na elewacji frontowej, że nie powinien mieć większego znaczenia, ale jednak zabiera mi trochę czasu wybranie czegokolwiek :(

40108637_pad_758_588_lampa-kinkiet-philips-stock-ir-16465-93-16.jpg

5a822e35425799301b1e7b8a2592.jpg

IMG_3284.jpg

Ania, ładna łazienka będzie :yes:

my w naszej małej łazience zrobiliśmy kabinę z drzwiami zamykanymi do środka, polecam to rozwiązanie, bo prysznic, jak nie jest uzywany "znika" z przestrzeni :D

Kinkiety oba mi się podobają, do Twojego domu chyba ten na cegle byłby lepszy. Gdzie go znalazłaś? U siebie taki bym też widziała :)

Łazienki jakbym swoją widział. Byliśmy z żoną ostatnio na małych zakupach i w takim OBI wybraliśmy podłogi parteru, panele,itd. Wiem, kończę dopiero projekt ale ciesze sie jak mam z głowy każdą, choćby najmniejszą sprawę. :) Wybraliśmy owalną umywalkę (prostą , jak Twoja - jeśli chodzi o bok) na drewnianym blacie. Do tego "drewniane płytki na podłogę i szare pod prysznicem. W brodzik bym sięnjie pakował. Odpływ liniowy juz miałem w poprzednim mieszkaniu jak i teraz w wynajmowanym i nie zamieniłbym tego rozwiązania na plastikowy brodzik. Kabina Walki-In się sprawdza jak planujesz długość prysznica ponad 1.3-1.5m. Tylko nie obudowuję wanny. Będzie bardzo prosty model z własną, dosyć dobrą obudową. :)

Czemu rurki po ścianie Ci biegną?

Edytowane przez pandzik

Ania, ładna łazienka będzie :yes:

my w naszej małej łazience zrobiliśmy kabinę z drzwiami zamykanymi do środka, polecam to rozwiązanie, bo prysznic, jak nie jest uzywany "znika" z przestrzeni :D

Kinkiety oba mi się podobają, do Twojego domu chyba ten na cegle byłby lepszy. Gdzie go znalazłaś? U siebie taki bym też widziała :)

Dzięki kochana :hug:

Na Ciebie zawsze mogę liczyć ;) Już nawet zamówiłam ten pierwszy kinkiet. Najtaniej znalazłam go tutaj.

Co do kabiny prysznicowej w łazience, to właśnie takie drzwi zaplanowałam :yes: (co widać na wizualce). Składane do środka ;) Dlatego też, zależało mi na ujednoliceniu podłogi. Po złożeniu drzwi na ścianę, zyskamy większą przestrzeń na wejściu do łazienki. Wypróbowałam takie drzwi w jednym z ekskluzywnych salonów łazienkowych i stwierdziłam, że podwójne drzwi składane jednak będą zbyt niestabilne. One się otwierają na wszystkie strony i przy mojej bandzie chłopaków, wolę coś stabilniejszego i łatwiejszego do szczelnego zamknięcia ;) Także nastawiłam się na drzwi pojedyncze i stałą ściankę. Cena takich drzwi hiszpańskiego producenta, powala. Ale w necie można znaleźć coś w miarę znośnego cenowo.

Łazienki jakbym swoją widział. Byliśmy z żoną ostatnio na małych zakupach i w takim OBI wybraliśmy podłogi parteru, panele,itd. Wiem, kończę dopiero projekt ale ciesze sie jak mam z głowy każdą, choćby najmniejszą sprawę. :) Wybraliśmy owalną umywalkę (prostą , jak Twoja - jeśli chodzi o bok) na drewnianym blacie. Do tego "drewniane płytki na podłogę i szare pod prysznicem. W brodzik bym sięnjie pakował. Odpływ liniowy juz miałem w poprzednim mieszkaniu jak i teraz w wynajmowanym i nie zamieniłbym tego rozwiązania na plastikowy brodzik. Kabina Walki-In się sprawdza jak planujesz długość prysznica ponad 1.3-1.5m. Tylko nie obudowuję wanny. Będzie bardzo prosty model z własną, dosyć dobrą obudową. :)

Czemu rurki po ścianie Ci biegną?

Super macie, że już kupujecie materiały wykończeniowe. Ja nie miałabym gdzie tego składować, także kupuję dopiero teraz, jak już przestrzeń do przechowywania zbudowana ;) Swoją drogą, gdzie ja bym znalazła czas na kupowanie czegoś co nie jest pilnie potrzebne, w trakcie budowy. Nie było szansy.

A rurki idą po ścianie, bo tak chciałam :)

Hydraulicy chcieli mi się wkuwać i chować wszystkie rury, żeby było estetycznie. Powstrzymałam ich przed tym procederem tylko w miejscu zabudowy wanny. Po co mięli kuć ścianę zewnętrzną i dowalać sobie roboty, skoro to wszystko będzie zabudowane? Szkoda czasu, pracy i ściany ;)

Teraz siedzę pilnie nad oświetleniem zewnętrznym nad drzwiami wejściowymi. Muszę szybko coś zamówić, bo w poniedziałek mam elektryków umówionych na montaż sterowników do ogrzewania, to podłączyliby oświetlenie przed domem. Odpalimy grzanie, nie zważając na taryfę. Przez tydzień chyba nie pójdziemy z torbami, grzejąc w taryfie budowlanej?? ;)

Z kinkietami z czujnikiem ruchu i wyłącznikiem zmierzchowym jest problem. Jest tego mało i te ładniejsze kosztują chore pieniądze a te tańsze są mało ciekawe ...

U nas chciałem aby w domu były identyczne kinkiety wszędzie ...

Ja do kinkietu Philipsa dokupiłem czujnik ruchu i go w nim zamontowałem :)

I mam teraz jeden kinkiet z czujnikiem ruchu ...

Proponuje kupić do całego domu takie kinkiety jak tobie się podobają i w jednym zamontować takie coś ...

46339f3d4172953ddbc2e8c8b3d2.jpg

Ja pojechałem po taniości. Kupiłem tanie LEDy z czujnikiem zmierzchowym i ruchu, takie lampy i podobne kinkiety.

Lampy nie są "kompatybilne" z LEDami, bo obudowa zasłania czujnik ruchu i nie działa. Na razie używam bez osłony (dolna, dokręcana część lampy leży i czeka). Kinkietów nie sprawdzałem, czy "pole rażenia" LEDa zostanie odsłonięte.

Takiego LEDa polecam - tanie i działa. Tylko trzeba odpowiednio dobrać oprawę.

Taki LED też fajna sprawa jako oświetlenie korytarza czy łazienki jako "oświetlenie towarzyszące"

Ja potrzebowałam tylko jeden kinkiet zewnętrzny z czujnikiem ruchu, nad drzwi zewnętrzne, także już nie chciało mi się kombinować i montować oddzielne czujniki ;)

Natomiast, tak jak Kaizen, kupiłam sobie takiego LEDa z czujnikami i wypróbuję go w domu. Swoją drogą cena takiego LEDa w Lidlu sporo większa niż w Kaizenowym linku.

Takie najzwyklejsze kinkiety zewnętrzne mamy na stanie i może je wykorzystam póki co, jako oświetlenie na tarasie. Miałam obawy, że w przypadku żarówki z czujnikami, zamontowanej w zwykłym kinkiecie, będzie ograniczony zasięg czujników. I chyba miałam rację ;)

Drugi punkt oświetleniowy sterowany czujnikami mamy przewidziany w wiatrołapie. Plafony z czujnikami nie powalają wyglądem :( A te ładniejsze powalają ceną. Może tutaj pokuszę się o zwykły plafon z takim magicznym LEDem ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401581

Ten :)

cob_ra, Ty to jednak masz gust ;)

Swoją drogą podejrzałam u Ciebie w dzienniku kinkiet zewnętrzny, który też zapisałam sobie w ulubionych ;) Tylko obawiałam się, że jednak będzie dawał za mało światła. Jak się sprawuje u Ciebie?? Może zdjęcie jakieś wrzuć, elewacji frontowej, po zmroku ;)