jak_to_mozliwe 21.11.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 No i liczę, że chociaż minimalnie posadzka w brodziku będzie ciepła. Chociaż przy ogrzewaniu akumulacyjnym nie ma co oczekiwać efektu ciepłej podłogi. No ale chociaż nie będzie zimna A to nie jest tak, że można ew. włączyć obwód tylko w łazience i sobie ją dogrzać tuż przed myciem? Czy nie ma aż takiej różnicy między ogrzewaniem woda vs prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.11.2017 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 A to nie jest tak, że można ew. włączyć obwód tylko w łazience i sobie ją dogrzać tuż przed myciem? Czy nie ma aż takiej różnicy między ogrzewaniem woda vs prąd? U mnie kable są w posadzce o grubości 20cm Nie podniesiesz temperatury w krótkim czasie. Ogólnie sama jestem ciekawa funkcjonowania płyty grzewczej. Myślę, że w łazience temperatura zawsze będzie ustawiona odpowiednio wyżej, żeby podłoga nie była zimna. Rozmawiałam z użytkownikami ogrzewania podłogowego akumulacyjnego i jednogłośnie potwierdzili, że temperatura podłogi jest niewiele wyższa od temperatury panującej w danym pomieszczeniu. Także nie ma odczucia ciepłej podłogi (co bardzo odpowiada mojemu mężowi ). Ja będę nadal zimą nosić ciepłe kapcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Można oprócz kabli w płycie dać kabel albo matę w kleju pod płytkami. To już dosyc szybko reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 21.11.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 2. Kolejny mebel do sprzątania Jakbym siebie słyszała I te duże kafle w łazience, to strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy nie lubią poświęcać większości życia na sprzątanie Mniej fug - mniej szorowania. Mam taki sam plan Piękna wizualizacja. Jaki blat planujesz pod umywalką? Drewniany? Zamiast bidetu mam przewidzianą Bidettę, specjalną słuchawkę montowaną przy WC. Podobno się sprawdza U nas w mniejszej łazience też mamy mieć to rozwiązanie. Czekam na Twoje relacje czy będzie się sprawdzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 22.11.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Posadzkę musisz wygrzewać stopniowo. Ok 14 dni podnosisz tem i drugie tyle wyziębiasz do układania okładziny.Jak szybko i mocno przygrzejesz, posadzka może popękać.Tak samo w przyszłości , gdy będziesz mieszkać. Bez gwałtownych ruchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.11.2017 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Można oprócz kabli w płycie dać kabel albo matę w kleju pod płytkami. To już dosyc szybko reaguje. Pewnie, że można Facet od płyty fundamentowej, też mi to zasugerował. Ale bez przesady, nie potrzebuję, aż takich luksusów Teraz użytkujemy łazienkę nie ogrzewaną i jakoś daję radę (choć rzeczywiście odkąd są dzieci, nie katuję się mrozem i przed kąpielą włączam farelkę ) Także stale ciepła łazienka, to dopiero będzie szał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.11.2017 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jakbym siebie słyszała I te duże kafle w łazience, to strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy nie lubią poświęcać większości życia na sprzątanie Mniej fug - mniej szorowania. Mam taki sam plan Dokładnie Pragmatyzm wziął górę nad pięknymi aranżacjami z trudnymi do utrzymania w czystości materiałami. Wolę mniej wyszukaną formę, a dłużej cieszącą oko bez zbędnego wkładu pracy. Piękna wizualizacja. Jaki blat planujesz pod umywalką? Drewniany? Dziękuję bardzo Nad blatem na razie nie myślę. Wyjdzie w praniu. Bardzo podobają mi się blaty drewniane, ale... czy taki blat nie zmusi mnie do biegania ze ścierką i wycierania go po każdym umyciu rąk przez dzieciaki? Hehe. Sama widzisz Meble łazienkowe zostawiam na później. No chyba, że zmieścimy się w budżecie i będziemy mogli całą łazienkę zrobić od razu Na początek muszę mieć płytki, kabinę, WC i umywalkę. Reszta, jak finanse pozwolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.11.2017 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Posadzkę musisz wygrzewać stopniowo. Ok 14 dni podnosisz tem i drugie tyle wyziębiasz do układania okładziny. Jak szybko i mocno przygrzejesz, posadzka może popękać. Tak samo w przyszłości , gdy będziesz mieszkać. Bez gwałtownych ruchów. Dzięki za podpowiedź. W sumie tylko łazienka na parterze, czeka już na wykończenie. I jakoś w jej przypadku nie stresuje mnie specjalnie wygrzewanie posadzki. Na parterze mam płytę fundamentową, której nie będę jeszcze przykrywała panelami. Kable są głęboko w płycie i powierzchnia posadzki nie będzie zmieniała gwałtownie swojej temperatury, nie zależnie od tego, czy będzie uruchomione grzanie, czy nie. Przed kładzeniem płytek na podłodze, pewnie nie da się całkowicie wychłodzić posadzki w łazience, bo jednak pozostałe pomieszczenia będą ogrzewane. Ale przecież temperatura posadzki, nawet ogrzewanej, w przypadku płyty fundamentowej grzewczej jest stosunkowo niska, także chyba nie muszę całej chałupy wychładzać, żeby położyć płytki na podłodze?? A powiedz Tomku, od jakiej temperatury rozpocząć proces wygrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.11.2017 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Rozmawiałam dzisiaj ostatecznie z fachowcem, który będzie nam robił łazienkę. Początkowo całość robocizny wycenił na 4 tyś. Przedstawiłam mu wizualizację łazienki, pokazałam jak są dobrane rozmiary płytek, żeby zminimalizować docinki, wspomniałam, że dostanie wydruk z rozmieszczeniem i wymiarami konkretnych płytek i póki co zeszliśmy do kwoty 3500 zł Może coś jeszcze uda mi się ugrać Teraz siedzę pilnie nad oświetleniem zewnętrznym nad drzwiami wejściowymi. Muszę szybko coś zamówić, bo w poniedziałek mam elektryków umówionych na montaż sterowników do ogrzewania, to podłączyliby oświetlenie przed domem. Odpalimy grzanie, nie zważając na taryfę. Przez tydzień chyba nie pójdziemy z torbami, grzejąc w taryfie budowlanej?? Z tym oświetleniem zewnętrznym to wcale nie taka prosta sprawa, jak myślałam. Mamy przewidziane oświetlenie na czujnik ruchu i tutaj zaczynają się spore ograniczenia. Nie zamierzam na oświetlenie wydawać jakiejś dużej kwoty, miało być jak najtaniej. Z przystępnych cenowo kinkietów ostatecznie mam dwa, które jakoś mi się widzą: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401581 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401582 Czy któryś z tych kinkietów będzie pasował do naszego frontu? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401583 W sumie to będzie tak mały element na elewacji frontowej, że nie powinien mieć większego znaczenia, ale jednak zabiera mi trochę czasu wybranie czegokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 22.11.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Ania, ładna łazienka będzie my w naszej małej łazience zrobiliśmy kabinę z drzwiami zamykanymi do środka, polecam to rozwiązanie, bo prysznic, jak nie jest uzywany "znika" z przestrzeni Kinkiety oba mi się podobają, do Twojego domu chyba ten na cegle byłby lepszy. Gdzie go znalazłaś? U siebie taki bym też widziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.11.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) Łazienki jakbym swoją widział. Byliśmy z żoną ostatnio na małych zakupach i w takim OBI wybraliśmy podłogi parteru, panele,itd. Wiem, kończę dopiero projekt ale ciesze sie jak mam z głowy każdą, choćby najmniejszą sprawę. Wybraliśmy owalną umywalkę (prostą , jak Twoja - jeśli chodzi o bok) na drewnianym blacie. Do tego "drewniane płytki na podłogę i szare pod prysznicem. W brodzik bym sięnjie pakował. Odpływ liniowy juz miałem w poprzednim mieszkaniu jak i teraz w wynajmowanym i nie zamieniłbym tego rozwiązania na plastikowy brodzik. Kabina Walki-In się sprawdza jak planujesz długość prysznica ponad 1.3-1.5m. Tylko nie obudowuję wanny. Będzie bardzo prosty model z własną, dosyć dobrą obudową. Czemu rurki po ścianie Ci biegną? Edytowane 22 Listopada 2017 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.11.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Ania, ładna łazienka będzie my w naszej małej łazience zrobiliśmy kabinę z drzwiami zamykanymi do środka, polecam to rozwiązanie, bo prysznic, jak nie jest uzywany "znika" z przestrzeni Kinkiety oba mi się podobają, do Twojego domu chyba ten na cegle byłby lepszy. Gdzie go znalazłaś? U siebie taki bym też widziała Dzięki kochana Na Ciebie zawsze mogę liczyć Już nawet zamówiłam ten pierwszy kinkiet. Najtaniej znalazłam go tutaj. Co do kabiny prysznicowej w łazience, to właśnie takie drzwi zaplanowałam (co widać na wizualce). Składane do środka Dlatego też, zależało mi na ujednoliceniu podłogi. Po złożeniu drzwi na ścianę, zyskamy większą przestrzeń na wejściu do łazienki. Wypróbowałam takie drzwi w jednym z ekskluzywnych salonów łazienkowych i stwierdziłam, że podwójne drzwi składane jednak będą zbyt niestabilne. One się otwierają na wszystkie strony i przy mojej bandzie chłopaków, wolę coś stabilniejszego i łatwiejszego do szczelnego zamknięcia Także nastawiłam się na drzwi pojedyncze i stałą ściankę. Cena takich drzwi hiszpańskiego producenta, powala. Ale w necie można znaleźć coś w miarę znośnego cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.11.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Łazienki jakbym swoją widział. Byliśmy z żoną ostatnio na małych zakupach i w takim OBI wybraliśmy podłogi parteru, panele,itd. Wiem, kończę dopiero projekt ale ciesze sie jak mam z głowy każdą, choćby najmniejszą sprawę. Wybraliśmy owalną umywalkę (prostą , jak Twoja - jeśli chodzi o bok) na drewnianym blacie. Do tego "drewniane płytki na podłogę i szare pod prysznicem. W brodzik bym sięnjie pakował. Odpływ liniowy juz miałem w poprzednim mieszkaniu jak i teraz w wynajmowanym i nie zamieniłbym tego rozwiązania na plastikowy brodzik. Kabina Walki-In się sprawdza jak planujesz długość prysznica ponad 1.3-1.5m. Tylko nie obudowuję wanny. Będzie bardzo prosty model z własną, dosyć dobrą obudową. Czemu rurki po ścianie Ci biegną? Super macie, że już kupujecie materiały wykończeniowe. Ja nie miałabym gdzie tego składować, także kupuję dopiero teraz, jak już przestrzeń do przechowywania zbudowana Swoją drogą, gdzie ja bym znalazła czas na kupowanie czegoś co nie jest pilnie potrzebne, w trakcie budowy. Nie było szansy. A rurki idą po ścianie, bo tak chciałam Hydraulicy chcieli mi się wkuwać i chować wszystkie rury, żeby było estetycznie. Powstrzymałam ich przed tym procederem tylko w miejscu zabudowy wanny. Po co mięli kuć ścianę zewnętrzną i dowalać sobie roboty, skoro to wszystko będzie zabudowane? Szkoda czasu, pracy i ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.11.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401581 Ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.11.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Wybraliśmy wzór. Nie kupujemy jeszcze wykończeniówki. Nie skojarzyłem, że tam wanna będzie stała. Jak ja ten dom zbuduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Teraz siedzę pilnie nad oświetleniem zewnętrznym nad drzwiami wejściowymi. Muszę szybko coś zamówić, bo w poniedziałek mam elektryków umówionych na montaż sterowników do ogrzewania, to podłączyliby oświetlenie przed domem. Odpalimy grzanie, nie zważając na taryfę. Przez tydzień chyba nie pójdziemy z torbami, grzejąc w taryfie budowlanej?? Z kinkietami z czujnikiem ruchu i wyłącznikiem zmierzchowym jest problem. Jest tego mało i te ładniejsze kosztują chore pieniądze a te tańsze są mało ciekawe ... U nas chciałem aby w domu były identyczne kinkiety wszędzie ... Ja do kinkietu Philipsa dokupiłem czujnik ruchu i go w nim zamontowałem I mam teraz jeden kinkiet z czujnikiem ruchu ... Proponuje kupić do całego domu takie kinkiety jak tobie się podobają i w jednym zamontować takie coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Ja pojechałem po taniości. Kupiłem tanie LEDy z czujnikiem zmierzchowym i ruchu, takie lampy i podobne kinkiety. Lampy nie są "kompatybilne" z LEDami, bo obudowa zasłania czujnik ruchu i nie działa. Na razie używam bez osłony (dolna, dokręcana część lampy leży i czeka). Kinkietów nie sprawdzałem, czy "pole rażenia" LEDa zostanie odsłonięte. Takiego LEDa polecam - tanie i działa. Tylko trzeba odpowiednio dobrać oprawę.Taki LED też fajna sprawa jako oświetlenie korytarza czy łazienki jako "oświetlenie towarzyszące" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 23.11.2017 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Ja potrzebowałam tylko jeden kinkiet zewnętrzny z czujnikiem ruchu, nad drzwi zewnętrzne, także już nie chciało mi się kombinować i montować oddzielne czujniki Natomiast, tak jak Kaizen, kupiłam sobie takiego LEDa z czujnikami i wypróbuję go w domu. Swoją drogą cena takiego LEDa w Lidlu sporo większa niż w Kaizenowym linku. Takie najzwyklejsze kinkiety zewnętrzne mamy na stanie i może je wykorzystam póki co, jako oświetlenie na tarasie. Miałam obawy, że w przypadku żarówki z czujnikami, zamontowanej w zwykłym kinkiecie, będzie ograniczony zasięg czujników. I chyba miałam rację Drugi punkt oświetleniowy sterowany czujnikami mamy przewidziany w wiatrołapie. Plafony z czujnikami nie powalają wyglądem A te ładniejsze powalają ceną. Może tutaj pokuszę się o zwykły plafon z takim magicznym LEDem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 23.11.2017 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=401581 Ten cob_ra, Ty to jednak masz gust Swoją drogą podejrzałam u Ciebie w dzienniku kinkiet zewnętrzny, który też zapisałam sobie w ulubionych Tylko obawiałam się, że jednak będzie dawał za mało światła. Jak się sprawuje u Ciebie?? Może zdjęcie jakieś wrzuć, elewacji frontowej, po zmroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.11.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Nie wolisz punktów świetlnych w podbitce? Myśmy się zastanawiali nad kinkietami na elewacji, ale mogą się robić nieestetyczne zacieki później. Poza tym kojarzę, że wspominałaś o tym właśnie przy okazji podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts