mamik 02.04.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 A jeszcze chciałam napisać, że taka łatwa na podłodze, to czasem może bardziej przeszkadzać, niż pomagać. Teraz woda bez przeszkód spłynie, a przez listwę nie "przeskoczy", jakiś silikon koło listwy to z kolei miejsce zagrożone pleśnią, więc może się jeszcze okazać, że będziesz zadowolona, że jej nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.04.2018 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Kaizen, fugi mam dobrane idealnie do koloru płytek (wszystkie!!!) Ale, jak wspominałam wcześniej, nie myłam jeszcze łazienki i fugi są białe od gładzi. Gdzieś między toaletą a wanną, umyłam fragment podłogi, żeby zobaczyć, jak ta fuga wygląda i jest super. Ale zapewne kilkukrotne mycie będzie konieczne, zanim ukaże się rzeczywisty kolor fug. A swoją drogą, co Tobie przeszkadza w dociętych fragmentach płytek?? Mnie to nie przeszkadza, przy drewnie też się tak robi. Chociaż fakt, że te jasne fugi wyglądałyby źle. Ale to się zmieni, jak posprzątam Jedyne, co mi przeszkadza, to fakt, że drzwi kabiny miały być na wysokości docinanych płytek, a teraz spadek zaczyna się przed kabiną. No ale to widać tylko przy rozłożonej kabinie, także looz. Do efektu końcowego, jeszcze trochę pracy pozostało Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.04.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Cześć Mamiku Miska WC to Roca Gap Rimless. Jeszcze nie używana, ale wodę już kilka razy spuszczałam Czytałam, że w tym modelu woda podczas spłukiwania może się wychlapywać poza miskę. Na razie jest ok i jestem bardzo zadowolona z tego zakupu. Dla mnie istotnym detalem przy misce WC, jest dopasowanie deski. W kilku nowych domach znajomych zauważyłam, że deski mają tak spasowane z WC, że krawędź miski wystaje poza deskę. Wystraszyłam się, że może teraz taka moda, czy co Tutaj wszystko jest, jak należy. Mimo, że deska jest nieoryginalna (150 zł tańsza ) Umywalka, to najtańszy model, jaki znalazłam na Alle, który w miarę odpowiadał mojej wizji. Zapłaciłam za nią całe 130 zł (Opoczno Malmo, 10 lat gwarancji). Jestem dumna z tej oszczędności Blat pod umywalką nie jest drewniany. Szafkę robiłam na zamówienie i wyszło dużo taniej, niż najtańsze szafki w tym rozmiarze z Casto, LM, czy Ikei. Z blatem miałam problem. Stolarz zaproponował mi blat jaki miał na stanie, żeby nie generować kosztów szafki (miało być jak najtaniej). Jednak kolor mi nie leżał i uparłam się na blat zamawiany pod kolor okna i płytek. Mam zwykły blat w okleinie drewnopodobnej (jakiś orzech). Za całą szafkę wyszło mi 100 zł drożej, ale warto było Koszt całej szafki z montażem - 650 zł (100x50). Baterie to Laveo Kvadrato (prysznic i umywalka). Do wanny wybrałam inną, bo z tej serii nie podobała mi się. Kupiłam baterię ścienną Silla, model SEM-1046. To chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.04.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Tak jak już pisałem , łazieneczka ładna i się mi podoba Też przez chwilę myśleliśmy że szkoda nie zrobiliśmy także w dużej łazience na podłodze kafli udających drewno , ale wtedy obie łazienki były by bardzo podobne do siebie a chcieliśmy żeby jednak się różniły ... Zastanawia mnie ta słuchawka przy sedesie "bideta". Normalnie mamy zwykły bidet i wszędzie też widzieliśmy zwykłe bidety. Zastanawiam się czy korzystanie z takiej słuchawki będzie wygodne i praktyczne , bo jakby nie patrzeć "podmycie" się w klasycznym bidecie jest bardzo łatwe i szybkie i nie ma żadnej szansy aby wodę porozlewać dookoła .. Co do kotłowni to nie podoba mi się anemostat bezpośrednio wpięty w nawiew , bo z tego co wiem nawiewy/wywiewy wyprowadza się ze skrzynek rozdzielczych aby nawiew/wywiew był zrównoważony , a tutaj najmocniejszy nawiew będzie w ... kotłowni .... Zdziwiony że instalator takie coś zrobił , bo to ewidentny błąd montażowy i dziwię się że nikt tego nie zobaczył , no chyba że jest to inaczej jakoś połączone .. Ale widzę że zaczyna się robić "domowo" ... Mnie ponad tydzień nie bylo w domu (wygrzewałem się poza Polską) a teraz ponownie do roboty. Mam do obioru cegłę (ciętą ze środka) i będziemy w salonie kłaść , choć jak pomyślę ile to roboty to się odechciewa , bo mamy jeszcze długą listę co trzeba zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.04.2018 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Dzięki kaszpir, po raz kolejny Pamiętam, jak niedawno, to ja jarałam się Twoimi łazienkami. Czas szybko leci... Łazienkę już mam, ale do Twojej kuchni, pewnie kilka lat będę jeszcze wzdychała Co do bidetty, to jest to eksperyment . I również bardzo mnie ciekawi, czy zda egzamin. Nigdy nie korzystałam z takiego ustrojstwa. Ale dużo nie ryzykowałam (koszt baterii), także zaryzykowałam . Dużo się naczytałam na ten temat, zanim podjęłam decyzję i ludzie bardzo sobie chwalą to rozwiązanie. Ale wiadomo, teoria teorią, a w praktyce jest różnie. Oczywiście szepnę słówko i podzielę się z Wami moimi odczuciami, bo jest więcej osób czekających na tę ekscytującą relację Z tym anemostatem w pralni mam podobne odczucia. Myślałam, że wyprowadzą mi rurę pod sufitem. No ale jest, jak jest. Jak przyjedzie instalator na regulację nastaw, to pogadam z nim o tym wywiewie (bo to wywiew jest ). Wolę tak, niż wcale, no ale może rzeczywiście trzeba by jakoś przytłumić dodatkowo przepływ na anemostacie. Chłopcy, których podesłał mi szef na poprawę izolacji rur, nie byli zbyt mocni, w tym, co robili. Serio! Już wolałam sobie sama resztę poprawić, niż tłumaczyć im, o co mi chodzi. Przez moment miałam ochotę podpowiedzieć im, jak się izoluje sztywne kolana rur spiro matą z wełny (odpowiednie docięcie wełny... rybki i takie tam ). Ale jak zwykle, głupio mi było się odezwać. Kaszpir, czekam na tę Twoją cegłę z niecierpliwością. Też planuje cegłę w salonie, a podawałeś w swoim dzienniku bardzo przyzwoite ceny za ciętą ze środka (choć ja jeszcze nie wiem, jaką chcę). Ciętej ze środka nie widziałam na żywo, ale cena kusząca. Powodzenia w upiększaniu salonu. Jak już Ci kiedyś pisałam, podobno to całkiem przyjemna praca, zdecydowanie fajniejsza niż kładzenie płytek, także głowa do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.04.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Ania, dziękuję Ci bardzo za info o wyposażeniu, chyba jednak zostaneimy przy pierwotnych wyborach, bo mój ślubny zafiksował się na tamte wzory a szkoda, bo i wygląd wg mnie ok. i cena "dla ludzi" pod umywalki chcemy drewno, raczej bez szafki, ale moze zmienimy zdanie miłego odpoczynku poświątecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.04.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Bardzo ładnie już ta łazienka wygląda Właśnie zauważyłam, ze miskę WC masz taką, jaka i mnie się podoba. Też masz tę bez wewnętrznego kołnierza? Z kabina faktycznie wyszło trochę nie bardzo. Czyli wymiary 90x100 to wymiary zewnętrzne kabiny? Umywalka ładna, a za takie pieniądze, to już w ogóle gratuluję zakupu W ogóle to mnie zastanawia skąd wynika cena szafek pod umywalkę. Trzy płyty, blat i dwie szuflady, a cena z kosmosu. Też chcemy wiszącą - nigdy więcej omijania nóżek przy czyszczeniu podłogi. Maskownicę wanny macie z płytek podłogowych, prawda? A stelaż z płyt KG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 03.04.2018 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Mamiku, proszę bardzo Trochę czasu spędziłam w necie szukając tych wszystkich detali, także chętnie pomogę, jeśli mogę komuś ułatwić odrobinę przejście przez ten budowlany szał U mnie mąż, na szczęście na takich pierdółkach się nie skupia, także miałam wolną rękę Chociaż bardziej mu się podobały owalne baterie niż kanciaste, czy umywalka wpuszczana, a nie nablatowa. Jednak efekt końcowy bardzo mu się podobał Łazienkę obejrzał, pochwalił i tyle było ekscytacji. A ja tu po nocach nie spałam, rozmyślając, czy dobre decyzje podjęłam Za to teraz z dumą wszystkim mówi, że łazienka to moje dzieło (zresztą, jak cała reszta rozwiązań ) Mam nadzieję, że podeślesz mi zdjęcie Waszej łazienki, jak już będzie gotowa? Powodzenia w łazienkowych przeprawach! Hej Doli Dzięki, dzięki Już się robi przyjemnie. Miska WC bezkołnierzowa. Szukałam tańszego odpowiednika, ale nic mi się nie podobało. Gdybym się nie uparła na kształty kanciaste, wybór byłby większy w tańszych sprzętach. Ale przecież jakieś kaprysy trzeba mieć Co do kabiny i jej wymiarów, to 100x90 to chyba wymiar umowny. Bo tam kilka cm różnicy jest. Pan Waldek przygotował wymiar pod kabinę uwzględniając grubość profili przyściennych (czyli zostawił 98x88 ), a i tak to było za dużo. No ale nic. Bardzo wyluzowałam przez ten rok, od rozpoczęcia budowy i takie pierdoły już mnie nie ruszają Ważne, żeby mi się woda nie lała na zewnątrz kabiny, a reszta bez znaczenia. Poprawi się Ceny szafek gotowych pod umywalkę, które by spełniły moje oczekiwania, to 1000 zł w górę (bez blatu) A szukałam naprawdę najprostszych modeli. Wanna jest zabudowana płytkami podłogowymi, a stelaż jest ze styropianu. Tylko boczne półki są z g-k. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.04.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Mamy teraz tę miskę roca w wynajmowanym mieszkaniu i jedyne co mi się rzuciło w oczy to przetarta deska sedesowa w miejscach gdzie klapa dotyka siedziska (dwa punkty podporu). Przetarcia są dość mocne i nawet czarne. Również klapa jest tak samo przetarta w miejscu, w którym dotyka płytek na stelażu (w pozycji otwartej). Deska jest wolnoopadająca, więc to nie jest efekt upadania klapy na siedzisko. Ale zdaje się, że WC ma już dobre 10-11 lat, wiec jak na tyle to całkiem nieźle się trzyma (oczywiście nie jest to dokładnie ten sam model - jest podobna kształtem). Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.04.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Lazienkę pokażę, mam nadzieję, że będę zadowolona, a nie załamana, bo jak podliczyliśmy koszt całości, to dwie tychy będzie mało ja mam dwie umywalki i jeszcze bidet, do tego będzie mata grzewcza do podgrzewania podłogi, więc tu kilka stów, tam kilka i się nazbierało trochę się boję tych wc, bo często ostatnio czytam, że różne modele bywają źle zaprojektowane i woda nie zawsze w nich spływa tak jak powinna uparłyście się na tą kabinę, a ona naprawdę wygląda bardzo dobrze, podłoga wychodząca za obrys w wersji bezbrodzikowej jest bezpieczniejsza i wg mnie nie razi, wygląda super co do szafki pod umywalkę, to właśnie ceny mnie zabiły i uznałąm, że wolę blat drewniany, a na wszystkie kosmetyki zrobimy półki z koszykami na blacie, bo akurat pod skosem będzie dobre miejsce. Doli - idę poczytać co u Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 04.04.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 W domu mam kabinę prysznicową 110x110 ( wnęka w ścianie, nie zajmuje powierzchni łazienki ) , dlatego gratuluję powierzchni prysznica, bo będzie wygodny. Ale zastanawiam się na ile będzie praktyczna a przede wszystkim stabilna ścianka prysznicowa ? Mam obawy i będę czekał na opinię.Prysznic bez brodzika, jednorodna powierzchnia bez progów , bardzo dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 04.04.2018 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Mamy teraz tę miskę roca w wynajmowanym mieszkaniu i jedyne co mi się rzuciło w oczy to przetarta deska sedesowa w miejscach gdzie klapa dotyka siedziska (dwa punkty podporu). Przetarcia są dość mocne i nawet czarne. Również klapa jest tak samo przetarta w miejscu, w którym dotyka płytek na stelażu (w pozycji otwartej). Przetarcia na desce obserwuję w większości toalet Chyba taki ich urok. O dziwo, na starych deskach z miękkiego plastiku, nie zauważałam tego problemu. Ale w deskach z duroplastu to częste zjawisko. Natomiast z przetarciami na klapie jeszcze się nie spotkałam Oj mamiku, jak dwie dyszki, to będzie mało na łazienkę, to liczcie dokładnie wydatki Ja celowałam w 8 tyś, a wyszło ok. 12 tyś. I to po zejściu na tańsze rozwiązania. Mnie też namawiali na dwie umywalki, ale w naszym wypadku to zbędny wydatek i niepotrzebny drugi mebel do sprzątania. Nie mamy nawyku korzystania wspólnie z łazienki, a tylko w takim przypadku uzasadniona byłaby druga umywalka. Chociaż, ja i tak obstawałabym przy jednej. Szlag by mnie trafił, gdybym musiała wycierać dwie umywalki i baterie, podczas, gdy korzystam tylko z jednej Pobiegłam za Tobą do Winter is coming, a tam tyle nowości W domu mam kabinę prysznicową 110x110 ( wnęka w ścianie, nie zajmuje powierzchni łazienki ) , dlatego gratuluję powierzchni prysznica, bo będzie wygodny. Ale zastanawiam się na ile będzie praktyczna a przede wszystkim stabilna ścianka prysznicowa ? Mam obawy i będę czekał na opinię. Prysznic bez brodzika, jednorodna powierzchnia bez progów , bardzo dobre rozwiązanie. Dzięki za miłe słowa Drzwi wyglądają na stabilne. Zobaczymy, jak się będą sprawowały Jak rozłożysz drzwi, to zawiasy lekko się blokują i obie tafle są sztywne względem siebie. Jak się zamkniesz w kabinie, to całość jest naprawdę stabilna. Bardziej ryzykowne jest składanie drzwi na ścianę. Tutaj można mieć obawy. Będę musiała dzieciaki uwrażliwić, żeby delikatnie to robiły, bo można walnąć w ścianę i będzie kłopot. Do tego uchwyty w zewnętrznej szybie, przy składaniu drzwi, swobodnie uderzają w drugą taflę szkła. Ale wszystko do opanowania Ja już nie mam problemów ze składaniem i rozkładaniem kabiny, to i reszta domowników się nauczy. A komfort powierzchni po złożeniu drzwi na ściany jest naprawdę duży. Strasznie mnie cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 04.04.2018 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Przeczytałam wpis w kaizenowym dzienniku i dostałam obuchem w łeb. Kurza twarz! Przecież zmiana czasu, to nie tylko zegarki!!! No i popędziłam na budowę, zmienić ustawienia na sterownikach ogrzewania, co by mi drogiego prądu nie żarło. Dzięki Kaizen Wchodzę do domu i lekki zaduch mnie uderzył, choć temperatura zbliżona była do zewnętrznej (dzisiaj mieliśmy normalnie lato! Na krótki rękaw biegałam po dworze). Zerknęłam na sterowniki, a tam ok. 20*C. W salonie zyski z dużego szklenia pd-zach i temp. 21,5*C. Idę skontrolować reku, a tam aktywny bypass A wraz z nim nastawy: wywiew 50%, nawiew 0%. No to już wiem, skąd zaduch. Nie ogarnęłam jeszcze nastaw BP, i nie bardzo wiem, o co chodzi tam z temperaturami, więc, nie bez problemu, ale wyłączyłam go, żeby mi nie robił, póki co zamieszania z wentylacją. Temperatura na czerpni wskazywała 19,6*C, wywiew 18,6*C, a nawiew 19,2*C. Temperatura otoczenia reku 21,3*C. Latem fajnie, jak bypass ograniczy napływ gorącego powietrza do domu, ale teraz to było bardzo pożądane. Przy okazji zmieniłam nastawy ogrzewania na 17*C (tylko grzanie nocne). Wcześniej miałam ustawione grzanie na 20*C. Poddasze również w okienku dziennym (w te wielkie mrozy nie mogłam tam dobić do 16*C, bo strych nie jest jeszcze zamknięty i ciepło ucieka, oraz izolacja ściany kolankowej wymagała poprawy). Dobra, nowy rachunek za prąd i resztę informacji zostawię na później, bo strasznie dużo mi się napisało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.04.2018 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Doli, zwróciłaś moją uwagę, na klapę WC i ewentualne jej przetarcia w miejscu opierania się o ścianę za WC. No i niespodzianka Klapa w moim WC nie dotyka ściany. Jest minimalnie od niej odsunięta, nawet po całkowitym otwarciu edit: Właśnie się przyjrzałam mojej 15-letniej klapie w obecnej łazience. Rzeczywiście pod światło widzę małe przetarcie w miejscu, gdzie klapa dotyka spłuczki. Ale normalnie jest to nie widoczne Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 05.04.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Cześć Anna Ja trochę odnośnie stacji uzdatniani, zdecydowałaś się już na coś? Mam 3 niezależne wyceny i trochę mnie z butów wyrwało! 10kPLN...przyłącze wody do domu wyniesie mnie koło 30 000 :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.04.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) No cześć Wojaku Ja zrobię najpierw powtórne badania i dopiero będę pytała o uzdatniacze. Kurcze, grubo Ci to wyszło A czemu taki wysoki masz koszt przyłącza? Ile Cię kosztowała studnia? U mnie wyszło ok. 15 tyś. już na gotowo, z pompą i zabudową. Nam krzyknęli 30 tysi za podłączenie do sieci, to w sumie studnia za 30 i woda za darmo, to i tak nie najgorzej Ale rozumiem Twój ból Powiedz jeszcze, gdzie robiłeś wyceny, jeśli mogę spytać Wszystko przede mną. I pompuj wodę, jak tylko masz okazję, może coś tam usuniesz Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.04.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Doli, zwróciłaś moją uwagę, na klapę WC i ewentualne jej przetarcia w miejscu opierania się o ścianę za WC. No i niespodzianka Klapa w moim WC nie dotyka ściany. Jest minimalnie od niej odsunięta, nawet po całkowitym otwarciu edit: Właśnie się przyjrzałam mojej 15-letniej klapie w obecnej łazience. Rzeczywiście pod światło widzę małe przetarcie w miejscu, gdzie klapa dotyka spłuczki. Ale normalnie jest to nie widoczne U nas to jest dość widoczne przetarcie (nawet w słabo oświetlonej łazience, bynajmniej nie pod światło ), tak że myślałam początkowo, że deska jest brudna. Masz rację, że deski "starszej generacji" były wykonane z miększego materiału i nie było z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.04.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Ale to przetarcie jest od dystansów między klapą a deską, a nie od opierania klapy o ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 05.04.2018 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Ej nooo... Ale Doli pisała o dwóch rodzajach otarć Pewnie tego na klapie, męskie oko nie dostrzeże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 06.04.2018 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 A to przepraszam, przeoczyłem ten istotny fakt i faktycznie jest przetarcie na klapie i dostałem po uszach za sabotowanie żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts