Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiecie co, chłopaki, z tym klejem, to ja troszkę przycięłam ;)

Ogólnie jestem "skazana" na Mapei, bo na takim robi mój glazurnik i nie chce innego. Od razu mnie uprzedził, że to droga impreza, bo ponad 60 zł, ale na to daje gwarancje. Jak mu kupię inny klej, to gwarancji nie da.

No to pytam, jaki konkretnie ma to być klej (jakaś nazwa, symbol). A on, że Mapei, koniecznie elastyczny i do ogrzewania podłogowego. Oczywiście szukając tego kleju, znalazłam Mapei Keraflex (S1), o który pewnie mu chodziło. Ale skoro nie podał nazwy, to Mapei Adesilex P9, również jest elastyczny i do ogrzewania podłogowego, a jednak tańszy. Poczytałam, ludzie chwalą, pogadałam z kolegą, który ma większe płytki od planowanych przeze mnie, do tego na ogrzewaniu wodnym w wylewce 6 cm (większe temperatury) i nic mu się nie dzieje. I stąd pomysł na klej P9 :rolleyes:. Nie jest on odkształcalny, jak Kerakoll, czy Mapei Keraflex, ale cieszy się powodzeniem i uznaniem. No i teraz już nie wiem... Chyba będę zmuszona kupić ten droższy Keraflex i znowu koszty pójdą w górę :( A miało być tak pięknie ;) Tak sobie pomyślałam, że skoro tańszy klej sprawdził się przy tradycyjnym fundamencie (posadzka chyba bardziej narażona na naprężenia), do tego przy większych zmianach temperatur, niż będą u mnie (ja mam kable na głębokości 8-10 cm pod posadzką), to czemu nie skorzystać?

Ale wiadomo, że nie chcę oszczędzać, na tak ważnych materiałach. Tylko nie chcę też przepłacać.

No to zabudowa poddasza ruszyła :D

Jeszcze w to nie wierzę, po tych wszystkich przestojach. Popędziłam rano na budowę, żeby pokazać palcem taśmę ślizgową i nakazać przyklejenie jej na ściany tynkowane (murowane). No ok.

Kręcę się po budowie, jakieś pierdołki ogarniam, żeby tylko poczekać, aż zacznie się przyklejanie folii. Ruszyło. Idę na górę, patrzę a taśmy ślizgowej nie ma na ścianach :wtf: Ale opadające fragmenty folii przyklejone taśmą ślizgową do profili. Przypominam jeszcze raz, że taśmę ślizgową chyba będzie łatwiej przykleić, przed położeniem folii paroizolacyjnej. Słyszę odpowiedź: "Nie, nie".

No to jeszcze raz: powtarzam, że taśma ślizgowa to wymóg ekipy od gładzi. Bez tego, nie dadzą mi gwarancji. Proszę przykleić na ścianę, a dopiero później montować folię paroizolacyjną.

Odpowiedź: "Ale przecież folia będzie wywinięta na ścianę, to po co jeszcze jedna? Nic nie będzie pękać".

Noż w mordę :mad:.

Musze robić z siebie głupka, to mówię, że cóż zrobić, nakazali przykleić, to trzeba to zrobić. Nie jest to nic pracochłonnego, przyklejasz taśmę i gotowe.

- "Ale przecież żółta folia też spełnia takie zadanie, nic nie będzie pękać."

Mówię, że nie spełnia, bo taśma ślizgowa ma zupełnie inną warstwę wierzchnią, której nic się trzyma. Zresztą nie ma co gadać. Ja nie chcę marudzenia kolejnej ekipy, także proszę przykleić tę taśmę.

- "To co oni kazali?? Najpierw taśmę, później folię?? Dobra. Przykleimy."

Rozumiecie :confused: Bo ja ni w ząb, nie mogę tego pojąć. Tyle dyskusji o głupią taśmę?? Szybciej byłaby przyklejona, niż trwała ta cała dyskusja. Ręce opadają. Muszę się prosić o coś, za co płacę, robić błagalne oczy, żeby taką pierdołę wymóc. I jeszcze nie mam pewności, że ta cholerna taśma, będzie na swoim miejscu :cry::cry::cry:

A przecież nie podskoczę, bo jeszcze sobie pójdą i zostanę znowu sama na polu bitwy. Ehhh.... budowa....

Ania Mapei to dobry wybór, ale spokojnie do wnętrz wystarczy Adesilex P9. Mam na tym kleju na podłogówce ok. 250 m2 płytek różnego rodzaju i wielkości. Prawie 3 lata użytkowania nic się nie dzieje. Keraflex S1 mam na zewnatrz na tarasach. Nie wydawaj niepotrzebnie na droższy klej.

Współczuję ekipy i rozumiem frustrację. Moi też raz mnie przywitali tekstem typu: "co znowu wymyśliła". Zapytałam jak to znowu i co ostatnio nawymyślałam i zapadła cisza. Zastanawiam się czy gdybym była postawnym chłopem też by sobie pozwalali na takie gadki. Ciężki jest los kobiety na budowie. Już się powoli przyzwyczajam, że traktują mnie jak upierdliwą muchę. Może to źle zabrzmi, ale jakoś mi raźniej, że inni mają takie same problemy. Także annatulipanna :hug: Najważniejsze, że robota idzie do przodu.

Przykro mi to mówić ale chłopaki nie mają pojęcia o paroizolacji oraz zabudowie gk :) ok najpierw mogą przykleić folie na taśmę dwustronna(rowniez do porofili przysciennych) następnie obcinaja nadmiar folii a na ścianę przyklejają slizg i po temacie. Paroizolacja nie powinna byc wysunięta. Piątym pomiędzy gk a slizgiem powinno być ok 2mm przerwy która później uzupełnia się masa oraz zbroi np flizelina. Polecam kanał gipskartonitd na YouTube dużo się nauczysz o zabudowie poddasza :)

Polecam kanał gipskartonitd na YouTube dużo się nauczysz o zabudowie poddasza :)

Tylko, że to nie powinno tak działać. Zatrudnisz fachowca, umawiasz się na zakres prac i fachowiec to po prostu powinien wykonać. A nie że samemu musisz się nauczyć, potem wymagasz tego od fachowca, który jednak tak nie robi, a płacisz tak jakby to zrobił. I to jest paranoja.

Polecam kanał gipskartonitd na YouTube dużo się nauczysz o zabudowie poddasza :)

Już dawno przerobiłam :D Dlatego się mądrzę i wymagam dziwnych rzeczy ;)

A szpachlarze uprzedzali, żeby na łączeniu zabudowy g-k ze ścianą murową, nie pominąć taśm ślizgowych, bo wiedzą, że większość wykonawców pomija ten drobny szczegół. Wiesz, najgorzej, jak ekipy nie robią wszystkiego od początku, tylko wchodzą po kimś. Dzisiaj nikt tak nie chce, dlatego staram się, żeby kolejne ekipy miały zapewnione minimum, które jest im potrzebne do prawidłowej pracy, na kolejnych etapach.

Ja się od razu spodziewałam, że te taśmy ślizgowe będą problemem, dlatego dziś od rana warowałam na budowie :cool:.

Wystarczyła reakcja pana w hurtowni, w której kupowałam materiały do zabudowy.

Ja wymieniam elementy, które potrzebuje, padło hasło - taśma ślizgowa - a on robi wielkie oczy i mówi: Od 20-stu lat nikt tu nie pytał o taśmę ślizgową, ale poszukam, chyba mam. No to ja na to, że skoro ma taką starą taśmę, to proszę o dużą zniżkę ;)

Ogólnie tendencja wśród budowlańców jest taka, że wszystkie nawymyślane nowości, to niepotrzebne i zbędne wydatki. Tyle lat budowało się bez tych wszystkich udziwnień i problemów nie było, a teraz takie wymyślanie. Ja swoje wybory argumentuje jasno i rzeczowo, żeby mnie nie zbyli zbyt łatwo. Początkowo czułam się jak wariatka, bo tak na mnie patrzyli. Ale teraz jest trochę lepiej. Ostatnio nawet właściciel składu budowlanego przyznał mi rację, w rozmowie z właścicielem firmy budowlanej i stwierdził, że nie może się sprzeciwić moim argumentom :D No i pokonałam budowlańca, który również nie znalazł argumentów na poparcie swoich poglądów :yes:

To było coś!

No to pierwszy dzień zabudowy skosów minął. Dzisiaj pan Janek pracował sam. Wykleił folią 4 pomieszczenia:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414747

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414748

Taśmy ślizgowe są:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414749

Nawet tam, gdzie nie powinny:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414750

Nadmiar folii zostawiony przy ścianach, a przy oknach wycięta tak, że nie wywiniesz, żeby docisnąć płytą g-k w felcu. Do ramy okna folia przyklejona taśmą ślizgową.

Dzisiaj już nic nie komentuje, bo padam na pysk. Ale przy oknach to szczelnie nie będzie...

DSC00889a.jpg

DSC00894a.jpg

DSC00888a.jpg

DSC00887a.jpg

Ania Mapei to dobry wybór, ale spokojnie do wnętrz wystarczy Adesilex P9. Mam na tym kleju na podłogówce ok. 250 m2 płytek różnego rodzaju i wielkości. Prawie 3 lata użytkowania nic się nie dzieje. Keraflex S1 mam na zewnatrz na tarasach. Nie wydawaj niepotrzebnie na droższy klej.

Dzięki katka, że się odezwałaś ;) Pogadam jeszcze z glazurnikiem, ale byłoby dobrze, gdybym mogła kupić Adesilex :yes:

Ja już tu cała w stresach liczę kasę i jest słabo. Już zwątpiłam, czy nie przeginamy z tymi płytkami, bo to jednak dodatkowe obciążenie finansowe przed wprowadzeniem, na które nas nie stać. Co prawda, większą część kosztów biorą na siebie rodzice, ale mogłabym mieć, zamiast podłogi, sprzęty niezbędne przed przeprowadzką (pralka, indukcja, piekarnik) i przekulać się na tanich panelach :(

Ehhh... dzisiaj mam doła.... Jestem niewyspana, zmęczona, bezradna wobec niepoprawności wykonawców, muszę znaleźć tanie rozwiązanie uzdatnienia wody, ogarnąć sprawę podłogi i zapłacić faktury, a net od tygodnia tak zamula, że ledwo pocztę mogę sprawdzić :cry::cry::cry:

Dobrze, że forum jakoś hula ;)

Drugi dzień zabudowy poddasza za mną. Zbierałam się rano w sobie i myślałam, jak tu zagadać o lepsze zabezpieczenie połączenia folii z oknem. W niektórych rogach taśma trzymająca folię w felcu okna, jakaś taka naciągnięta, nie da się jej dokleić do rogu, bo jej za mało. Nie byłoby to szczelne połączenie folii z oknem. Ale znowu, jak mam wyjść na "czepiarę", to myślę, czy już sobie nie darować. Tylko z drugiej strony, okna to w zasadzie jedyne miejsce, na którym chciałam się skupić, bo to jednak miejsce newralgiczne w całej zabudowie poddasza i najbardziej narażone na wszelkie negatywne warunki.

Zachodzę na budowę, a tam już dłuższe boki okna zabudowane g-k. Hmm... Idę do pana Janka i pytam, czemu białą płytą zabudował okna??

A on pyta, a czemu nie?

- Bo przecież mówiłam, że chcę zielone. Leżą w sypialni, specjalnie zamówione.

- Eeee, niepotrzebne.

No i oczywiście nie miałam odwagi prosić, żeby wymienił. A jeszcze zobaczyłam, że użył tych starych płyt, które kiedyś zdemontowałam. No nic.

To proszę, lekko zawiedziona, ale nadal miła ;), żeby górną i dolną zabudowę okien zrobił już z zielonej płyty.

A tu miła niespodzianka. Pan Janek mówi, że jak chcę, to wymieni te płyty :D

No w końcu nie musiałam się dopraszać, o coś co było wcześniej ustalone.

A skoro nadarzył się demontaż płyt, to wspomniałam, że może by tak folię wokół okien jakoś lepiej zabezpieczyć, bo ta taśma ślizgowa, to nie wiem, co za jedna, jak z jej trwałością i szczelnością i tak nie do końca przylega do ramy okna. Podjechałam do pobliskiego sklepu i wzięłam, co mieli na stanie. Chciałam moją ulubioną taśmę naprawczą Repair IVT, którą kupiłam do uszczelniania przejść przez dach. Jest super mocna, mega mocno klei, no i uszczelnia. Padło na jedyną dostępną od ręki taśmę naprawczą (nie wiem co to za jedna).

W każdym razie, obróbka okien, na ten moment mnie zadowala ;) Taśma super trzyma. Na wcisk będzie dociśnięta płytą dookoła okna. Do tego jest minimalnie elastyczna, także nie grozi jej rozerwanie w narożnikach okna, przez dociskane do rogu płyty.

Nie ma to, jak alpejskie kombinacje, zamiast roboty zgodnie ze sztuką ;) Powinnam moim budowlańcom nakazać obejrzenie instrukcji na GipsKartonITD ;)

Niestety forum niedomaga i nie mogę zamieścić zdjęć. Póki co, dodaję w załączniku.

Wszystkie pomieszczenia ofoliowane, tylko łazienka nie skończona (rury WM czekają na stelaż i folię). Okna mają zielone płyty boczne. Górna zabudowa okna, będzie z obniżonym węgarkiem, za pomocą drewnianej listwy. Dzisiaj była prezentacja, wygląda to ładnie, więc powinno być ok.

DSC00917..jpg

DSC00919a.jpg

DSC00912a.jpg

DSC00918a.jpg

Ania, bardzo porządnie wygląda obróbka okien, ale taka jakość prac to norma u Ciebie :DPan Janek chyba już się nauczył, że to co mówisz i chcesz, masz przemyślne, z czegoś to wynika a nie jest "widzimisie" inwestoraW minionym tygodniu przejeżdżałam "koło" Twojego domu :D, czyli byłam na krótkim wypoczynku nad naszym morzem w okolicach Międzyzdroi :) uwielbiam czerwiec nad BałtykiemTeraz walczę z początkami ogrodu, bo mi nowoposadzone rododendrony coś atakuje niestety. No i łazienka, nadal w trakcie prac i końca nie widać, mam nadzieję, że efekt zrekompensuje długie oczekiwaniemiłej niedzieli :)

Mamiku, znowu od rana niedzielę mi umilasz ;) Dziękuję Ci bardzo :hug:

Zabudowa poddasza prawie skończona. Mówię Wam, jaka radocha, kiedy pomieszczenia w końcu wyglądają, jak dom, a nie budowa. Na poddaszu już tak niewiele do zrobienia, że aż miło. Jeszcze w łazience zabudowa wokół rur WM została do zrobienia i trzeba przykleić płyty na ścianach klatki schodowej i na ściankach kolankowych. Pan Janek całą zabudowę robił sam. Co za koleś. W tym tygodniu przerwa w zabudowie (pan Janek wraca na dach). Muszę odprawić tańce przywołujące deszcz :D Jak tylko pogoda się zepsuje, wracamy do zabudowy. Nawet nie chce mi się zdjęć zamieszczać, czekam, aż forum zacznie poprawnie działać. Tylko czy się doczekam??

No to teraz z grubszych spraw pozostało nam szpachlowanie i położenie płytek na podłodze parteru. Wszystko zaklepane, tylko czekać. Do wprowadzenia jeszcze został, jako pilna sprawa, uzdatniacz wody. Później cała papierkowa przeprawa, odbiory i wprowadzamy nasze graty.

Mamiku, byłaś nad morzem i nie wpadłaś do mnie?? ;) (W obecnych korkach na trasie Szczecin-Międzyzdroje, można utknąć nawet na 3 h). My zawsze w maju jeździmy do Międzyzrojów. W wakacje już mi się nie uśmiecha... te tłumy, wieczne korki w drodze. Raczej wybieram pobliskie jeziora.

Czekam na zdjęcia łazienki z niecierpliwością. Również miłej niedzieli Ci życzę :bye:

Edytowane przez annatulipanna