Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję dobrego , sprawdzonego wykonawcy dociepleń elewacji z Krakowa i okolic. Niestety nasz poprzedni kandydat okazał się nierzetelny i przy podpisywaniu umowy zaczął coś kombinować, więc mu podziękowaliśmy. Byłoby dobrze gdyby pracował na materiałach Termo Organiki ponieważ taki system mamy już upatrzony i jesteśmy na niego zdecydowani. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Lub ew. linki do wcześniejszych tematów.

Pozdrawiam Daemonti

Chyba nie ten dział ale dodam jedną refleksję ze swojej strony.

Też poszukuję firmy (Warszawa) ale idzie to fatalnie. Firmy jakie znajdywałem w 95% zupełnie mnie olały, 5% które odpowiedziały to odpowiedzi na poziomie zdawkowej wyceny x PLN/m2,

Nie wiem czy te firmy mają tyle zleceń i robią sobie selekcję czy o co chodzi. Wysyłałem ogłoszenie na Oferię i też jedna firma konkretnie się odezwała.

Robota za ponad 100k, jako inwestor oczekiwałbym profesjonalnego podejścia, wyceny, wizji na miejscu itd. Tymczasem jest totalna olewka, nawet dodzwonienie się do kilku firm graniczy z cudem.

A jak już ktoś złoży ofertę to z cena zaporową (rozumiem to jako - mamy dużo zleceń ale jak znajdzie się frajer za taką stawkę to go obsłużymy).

Moje 3gr w temacie.

Chyba nie ten dział ale dodam jedną refleksję ze swojej strony.

Też poszukuję firmy (Warszawa) ale idzie to fatalnie. Firmy jakie znajdywałem w 95% zupełnie mnie olały, 5% które odpowiedziały to odpowiedzi na poziomie zdawkowej wyceny x PLN/m2,

Nie wiem czy te firmy mają tyle zleceń i robią sobie selekcję czy o co chodzi. Wysyłałem ogłoszenie na Oferię i też jedna firma konkretnie się odezwała.

Robota za ponad 100k, jako inwestor oczekiwałbym profesjonalnego podejścia, wyceny, wizji na miejscu itd. Tymczasem jest totalna olewka, nawet dodzwonienie się do kilku firm graniczy z cudem.

A jak już ktoś złoży ofertę to z cena zaporową (rozumiem to jako - mamy dużo zleceń ale jak znajdzie się frajer za taką stawkę to go obsłużymy).

Moje 3gr w temacie.

Nikogo nie usprawiedliwiam, ale...

moze byc kilka powodow takiego potraktowania Cie.

w mailu: Brak informacji lub tak szczatkowe ze niewystarczajace, nadmiar informacji, informacja przekazana w sposob niejasny.

telefonicznie: j.w plus do tego "brak chemii"

Masz co najmniej 3 wykonawcow elewacji aktywnych na forum: HubertSain 509499922, Ewbud 667003003, Fighter1983 792030206

nie twierdze ze sie dogadasz, ale na 99% sie dodzwonisz :)

a co do cen zaporowych jest to pojecie mocno wzgledne.

Jezeli szukasz wykonawcy za 40zl to faktycznie, oferty robocizny po 65-75zl netto moga byc zaporowe.

Podobno internetowi płacą mniej.

Podobno. Bo teraz użytkowników internetu jest ja użytkowników kanalizacji... Czyli prawie wszyscy.

A wszystkich łatwo doić.

IMVHO wracają czasy, kiedy kontakt osobisty powoduje niższe ceny i bardziej indywidualne wyceny. To IMO wynik tego, że internauci wysyłają 100 zapytań i dostają 30 odpowiedzi - z czego tak naprawdę jedna-dwie naprawdę indywidualne. Hurt pytań powoduje hurtowe odpowiedzi

Telefon i wizyta osobista.Teraz to jest elita i indywidualne podejście.

Nooo, wydaje mi się że troszkę za późno się rozglądacie. Ja zaczałęm szukać kogoś w grudniu i każdy z polecanych wykonawców miał terminy późno jesienne.

Cóż mi zostało- zarezerwowałem termin na wrzesień/październik ale w kwietniu dostałem telefon że gościowi jedna robota wypadła i brygada wchodzi w poniedziałek :)

Robota z materiałem wyceniona na 135 zł / m2 brutto a w cenie styro 20 cm λd ≤ 0,038 (W/mK), tynki silikonowe i w ramach negocjacji parapety aluminiowe.

Prace podzieliłem na dwa etapy- w tym roku styro, siata, klej i grunt a w przyszłym po pracach przy obejściu domu jeszcze raz grunt i tynk. Nie wpłynęło to na cenę.

Z firmą jestem umówiony na całość, teraz rozliczymy 70% a po tynku brakujące 30%.

Z obejściem w okół domu w tym roku i tak nie zdążę a wiadomo że przy pracach brukarskich może dojść do zabrudzenia czy też uszkodzenia tynku co będzie wymagało poprawy.

W tym przypadku nie chodzi mi akurat o brak środków finansowych na ten etap...

Mam taką umowę podpisaną że się nie boję- pełną odpowiedzialność za ewentualne uszkodzenia i zabrudzenia bierze na siebie wykonawca. No, chyba że zwinie biznes a mi z umownej ceny zostanie na wykonanie tynków 40 zł/m2 ale wydaje mi się że za tą cenę spokojnie znajdę kogoś kto to zrobi wraz z materiałem.

Mam taką umowę podpisaną że się nie boję- pełną odpowiedzialność za ewentualne uszkodzenia i zabrudzenia bierze na siebie wykonawca. No, chyba że zwinie biznes a mi z umownej ceny zostanie na wykonanie tynków 40 zł/m2 ale wydaje mi się że za tą cenę spokojnie znajdę kogoś kto to zrobi wraz z materiałem.

na grubosc lakieru:

tynk silikonowy c.a 14 netto/m2

grunt pod niego 2 netto/m2

robocizna 22 netto/m2

38 netto *1,08 = 41,04 brutto/m2

no w sumie... zmiescisz sie nawet na przyzwoitym tynku