Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma starych piwnic

Morris77

Recommended Posts

Witam!

Pozwoliłem sobie założyć temat, bo nie znalazłem na forum podobnego przypadku z którym chcę się zmierzyć, a ponoć... kto pyta, nie błądzi ;)

Posiadam dom z 1939 roku, przymierzam się do remontu piwnic i zauważyłem że podłogi w nich są wilgotne (dla pewności rozsypałem cienką warstewkę piachu, który naciągnął wodą).

Podłogi są w starym stylu, nie powiem że to klepisko ale warstwa niezbyt równego, dość luźnego, chyba wapiennego podłoża.

Wygląda na to że wilgoć wchodzi od dołu nie dotyka bowiem ścian pionowych, a w kilu miejscach tworzy rozległe plamy (4 lata temu robiłem izolację pionową domu (dom odkopany w całości, oczyszczony z tynku i osypujących się fragmentów starej izolacji, powierzchnie wyrównane zaprawą, potem nałożona emulsja bitumiczna oraz styropian + folia kubełkowa. Nie był wykonywany drenaż)).

Piwnice nie są wysokie (ok. 2 metrów, mają być stosowane jako pomieszczenia gospodarcze, przydomowy warsztat itp.).

Pytanie - Jak skutecznie i możliwie sprawnie, smodzielnie poradzić sobie z tematem, tj. jakie materiały i w jakiej kolejności zastosować, żeby osiągnąć właściwe rezultaty bez stosowania nadmiernych i niepotrzebnych sił i środków.

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli jak piszesz, nie ma kapilarnego podciągania wody na ścianach pionowych a problemem jest tylko mokra podsadzka, to wystarczy rozłożyć na niej jedną lub dwie warstwy dobrej folii budowlanej (atestowanej) wywijając ją 5 cm. na ściany pionowe a następnie wykonać 5 cm. wylewki betonowej, która można zazbroić stalową siatką (chociaż nie jest to konieczne). Będzie o.k.