Morris77 08.05.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Witam! Pozwoliłem sobie założyć temat, bo nie znalazłem na forum podobnego przypadku z którym chcę się zmierzyć, a ponoć... kto pyta, nie błądzi Posiadam dom z 1939 roku, przymierzam się do remontu piwnic i zauważyłem że podłogi w nich są wilgotne (dla pewności rozsypałem cienką warstewkę piachu, który naciągnął wodą). Podłogi są w starym stylu, nie powiem że to klepisko ale warstwa niezbyt równego, dość luźnego, chyba wapiennego podłoża. Wygląda na to że wilgoć wchodzi od dołu nie dotyka bowiem ścian pionowych, a w kilu miejscach tworzy rozległe plamy (4 lata temu robiłem izolację pionową domu (dom odkopany w całości, oczyszczony z tynku i osypujących się fragmentów starej izolacji, powierzchnie wyrównane zaprawą, potem nałożona emulsja bitumiczna oraz styropian + folia kubełkowa. Nie był wykonywany drenaż)). Piwnice nie są wysokie (ok. 2 metrów, mają być stosowane jako pomieszczenia gospodarcze, przydomowy warsztat itp.). Pytanie - Jak skutecznie i możliwie sprawnie, smodzielnie poradzić sobie z tematem, tj. jakie materiały i w jakiej kolejności zastosować, żeby osiągnąć właściwe rezultaty bez stosowania nadmiernych i niepotrzebnych sił i środków. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.05.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Jaki był grunt gdy robiłeś izolację pionową ścian.? Przepuszczalny czy gliniasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morris77 10.05.2017 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Grunt jest dość ciężki, gliniasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 11.05.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Jeżeli jak piszesz, nie ma kapilarnego podciągania wody na ścianach pionowych a problemem jest tylko mokra podsadzka, to wystarczy rozłożyć na niej jedną lub dwie warstwy dobrej folii budowlanej (atestowanej) wywijając ją 5 cm. na ściany pionowe a następnie wykonać 5 cm. wylewki betonowej, która można zazbroić stalową siatką (chociaż nie jest to konieczne). Będzie o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 11.05.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Oczywiście ewentualne łączenia folii z 20 cm. zakładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts