Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grubości styropianu na elewacji - a odbiór domu - problemy ?

Filip80

Recommended Posts

Witam,

w projekcie mam napisane, że ma być 25cm styropianu na ścianie.

Mam osiągnąć U=0.12 czyli 25 cm białego lub 20 grafitu.

No ale w projekcie mam 25 białego.

Ktoś z Was zmniejszał podczas budowy ? jak to ma się do urzędów ? odbioru itp.

Dziękuję

Sprawdź jak działa Twój nadzór budowlany. To zależy od powiatu U mnie u nikogo pies z kulawą nogą się nie pojawił. Tylko się zgłasza i czeka ustawowe 2 czy 3 tygodnie. Ale są takie powiaty gdzie na prawie każdą budowę przyjeżdzają.

Zależy od kierownika budowy a nie nadzoru bo ten drugi na budowie sie nie zjawi chyba że ktoś coś zakapuje. Jak KB podpisze ci że wykonano zgodnie z projektem to nie bedzie problemu z odbiorem.

Nie do końca racja - zmiana grubości styropian to zmiana kubatury budynku a to jest zmiana istotna. Taka zmiana powinna być opatrzona w odpowiedni wpis w dzienniku budowy.

Nie do końca też jest prawda, że nadzór się nie pojawia - u mnie na ulicy gdzie są 4 domki - nadzór pojawiał się 2 razy.

Jeżeli masz też odbiór częściowy a nie końcowy to nadzór pojawia się na 99% i zmierzy takie rzeczy.

Nie do końca racja - zmiana grubości styropian to zmiana kubatury budynku a to jest zmiana istotna.

10cm na 10, albo i więcej, metrów? Spokojnie mieści się w limicie.

5a. Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki:

1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym;

Więc nie musi być istotnym odstąpieniem. Ale może być - wg uznania projektanta, bo to on decyduje, czy jest to istotne odstąpienie. Ale może też kierbud podpisać się, że jest to zgodne z projektem i nie ma żadnego odstąpienia od niego (ani istotnego, ani nieistotnego). Więc pierwsze pytanie do kierbuda, a jak stwierdzi, że jest to odstąpienie do projektanta, czy istotne.

Nie do końca racja - zmiana grubości styropian to zmiana kubatury budynku a to jest zmiana istotna. Taka zmiana powinna być opatrzona w odpowiedni wpis w dzienniku budowy.

Rozbawiłeś mnie:) 80% budynków ma inne ocieplenie niż w projekcie. KB ma to gdzieś o ile nie jest mniejsze, nadzór patrzy tylko na pieczątke KB.

Nie do końca też jest prawda, że nadzór się nie pojawia - u mnie na ulicy gdzie są 4 domki - nadzór pojawiał się 2 razy.

Jeżeli masz też odbiór częściowy a nie końcowy to nadzór pojawia się na 99% i zmierzy takie rzeczy.

Mój kolega z klasy technikum jest inspektorem, wierz mi że nie pojawiają się na domkach jednorodiznnych chyba że mają zgłoszenie od kogoś, czyt. sąsiada któremu się nudzi. Musi to być zresztą zgłoszenie pod nazwiskiem a nie anonim bo takie olewają.

W tym prztpadku nawet jakby nadzór przyjechał to nie byloby problemów, chyba że ktoś ma 4m od granicy a walnie sobie 25cm za miast 15cm ocieplenia. Wtedy może kazaliby ta ścianę poprawić.

Edytowane przez Pod

Rozbawiłeś mnie:)

Mój kolega z klasy technikum jest inspektorem, wierz mi że nie pojawiają się na domkach jednorodiznnych chyba że mają zgłoszenie od kogoś, czyt. sąsiada któremu się nudzi. Musi to być zresztą zgłoszenie pod nazwiskiem a nie anonim bo takie olewają.

Poczytaj sobie forum. Są takie powiaty i takie nadzory gdzie pojawiają się bardzo często i bez donosów. Nie wiesz jak często się pojawiają u autora wątku więc nie wsadzaj go na minę. Twój kolega to nie wszyscy inspektorzy,

Kaizen

Masz rację - tylko tutaj jest słowo klucz nie musi. Jeżeli to jest zmniejszenie a nie zwiększenie to jest wtedy mniej problemów - źle przeczytałem.

Pod

Gadasz bzdury.

Wszystko zależy od inspektoratu. Nie wprowadzaj nikogo na mine. Akurat Filip mieści się w przedziale, gdzie można sobie pozwolić na taką zmianę ale nie wprowadzaj ludzi czytających w błąd, że można sobie wszystko pozmieniać bo i tak inspektor nie przyjdzie.

Edytowane przez jak_kolwiek