Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o pomoc, od dłuższego czasu zastanawiam się co dać na taras 40m2 (na garażu)

Wstępnie były to płytki z wcześniej położoną powłoką mapeilast oraz dobrym klejem mapei s1 (płytki bezpiecznie 30x30 i fuga 5mm)

Drugim wariantem jest tańsza i podobno lepsza żywiczna powłoka 5mm (moim zdaniem dużo mniej estetyczna)

Co będzie lepsze ?

Druga sprawa to jak ogarnąć temat okapników/ofasówki - mam już wykonane okucie z blachy HPS i rynny. Jak na to zaaplikować żywicę ?

Ja sobie życzę na blachę tak aby nie podmakała spływającą wodą pod blachę, a fachowiec twierdzi - że żywica jedynie do blachy a potem uszczelnić jakąś masą (że tak się podobno robi)

Pomocy !

https://forum.murator.pl/topic/229120-taras-z-%C5%BCywicy-i-okapniki-z-blachy-czy-klasyczne-p%C5%82ytki/

Sam mam płytki na tarasie więc nie doradzę nic innego. Fuga 5mm przy małych płtykach 30 x 30 to aż za nadto, ale wszystko zależy jaki duzy jest owy taras.

Temat okapników jeśli nad nimi jest wylewka betonowa rozwiązał bym poprzez izolację mapelastic oraz pokrycie także i pionowych odcinków płytkami. Powstałe w ten sposób luki pomiędzy blachą i ceramiką wypełnić silikonem.

Dziękuję za opinię.

A czy powłokę dwuskładnikową Mapelastic mogę położyć również ok 8cm na okucie balkonu ? (cały czas walczę o prawidłowy odpływ wody)

Tak to mniej więcej wygląda:

20170509_173541.jpg

20170509_173552.jpg

Problemem jest fakt położenia okucia na jastrych - z tego co już doczytałem powinienem to zdemontować, podszlifować z 3mm, a następnie podlać mapelastikiem i po dokręceniu nałożyć powłokę również z góry.

Proszę o pomoc jak to wykonać aby było na kilak lat dłużej :-)

Edytowane przez maciek2000
Dobre zrobienie tarasu w dużej mierze zależy od zasobności portfela , a możliwości jest wiele ,żywica utwardzona posypką kwarcową,lub "kamienny dywan"- ostatnio bardzo na topie ,albo beton szlifowany lub taki nierówny w stylu antycznym (cudowne różne aranżacje i w sumie wychodzi najtaniej) - po tych realizacjach pochodzisz długo a nawat bardzo długo.Natomiast płytki prędzej czy później będziesz przekładał.

b1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

b4.jpg

Edytowane przez jnow1

Dziękuję za informację.

Proszę teraz o konkretną informację - czy posadzkę z żywicy 5mm mogę położyć na istniejącym okuciu blaszanym widocznym na zdjęciu ? Żywica będzie się trzymać blachy HPS ?

Czy zakończyć na styku z okuciem i uszczelniać jakimiś masami (tak twierdzi fachowiec)

Edytowane przez maciek2000

Wyżej sam dałeś odpowiedz (z tego co już doczytałem powinienem to zdemontować, podszlifować z 3mm, a następnie podlać mapelastikiem i po dokręceniu nałożyć powłokę również z góry.)...z taśmą uszczelniającą,nastepnie hydroizolacja z żywicy no i warstwa zamykająca (np.kamienny dywan)

filmik poglądowy

Edytowane przez jnow1
Dziękuję za opinię.

A czy powłokę dwuskładnikową Mapelastic mogę położyć również ok 8cm na okucie balkonu ? (cały czas walczę o prawidłowy odpływ wody)

Tak to mniej więcej wygląda:

[ATTACH=CONFIG]388946[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]388947[/ATTACH]

Problemem jest fakt położenia okucia na jastrych - z tego co już doczytałem powinienem to zdemontować, podszlifować z 3mm, a następnie podlać mapelastikiem i po dokręceniu nałożyć powłokę również z góry.

Proszę o pomoc jak to wykonać aby było na kilak lat dłużej :-)

Nic nie demontuj.

Jeśli okucie jest równo z jastrychem i jest zrobiony spadek to po zagruntowaniu jastrychu połóż hydroizolację Mapelastic na jastrych wjeżdzając także na blachę.

Połóż 2 warstwy hydroizolacji tak aby okapnik z blachy nie był wyżej. następnie już tylko okładzina wierzchnia z płytek itp.

Klej wysokoelastyczny do płytek nakładamy średnimi zębami zarówno na płytkę jak i jastrych, uzyskując w ten sposób brak pustych przestrzeni pod płytkami.

Po położeniu ceramiki masą lub silikonem możesz uszczelnić styk płytki i blachy , szczególnie dokładnie jeśli brzeg płytki w tym miejscu będzie docinany tak aby zlatująca woda nie podsiąkała w klej oraz niepokrytą ceramikę gdyż w mrozy woda przedostająca się pod szkliwo lub w puste przestrzenie może powodować odpryski szkliwa płytek lub po jakimś czasie nawet ich odpadanie.

Żywica położona na jastrych i blachę spowoduje że na ich styku wcześniej czy później powstanie pęknięcie.

Edytowane przez Mareks77