1stachu1 12.05.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam. Tak jak w temacie wodomierz kręci mimo iż woda nie jest pobierana. Przez 5 godzin nabija do 6 litrów. Czy winny może być zawór zwrotny za wodomierzem a jego ewentualna wymiana rozwiąże problem? Zawór do spłuczki jest zakręcony więc to nie jest jej nieszczelność. Jeżeli oprócz spłuczki zakręcę tez dopływ wody do bojlera wodomierz nie nabija. Przez dwie godziny wodomierz nawet nie drgnął. I teraz jestem głupi czy zachodzi wymiana zaworu zwrotnego za wodomierzem. Dlatego liczę na Waszą pomoc.Bojler elektryczny ma trzy lata,wodomierz dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.05.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Obejrzyj zatem bojler + instalację CWU pod kątem nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1stachu1 12.05.2017 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Sprawdziłem i nigdzie żadnego wycieku. Zauważyłem też że jeżeli sąsiad z góry (mieszkam w bloku na parterze) puści wodę i ja zakręci to u mnie po paru sekundach wodomierz się uruchamia i robi mały obrót mimo iż krany mam zakręcone.Zawór na bojler jest w tej chwili otwarty. Czy to wina zaworu zwrotnego za wodomierzem ? Mam go z 14 lat i może to on jest winowajcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Mam podobny dylemat. Wodomierz obraca się raz w prawo raz w lewo. Czym to może być spowodowane, jakieś sugestie? Poniżej wklejam link do filmiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.10.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 W bojlerze jest u góry poduszka powietrzna, tak jest "a skoro jest, to być musi". Skoki ciśnienia powodują sprężenie powietrza, ruchy wody i wskazania wodomierza lewo/prawo. Od czasu jak wprowadzono wodomierze z zapadkowym liczydłem, zbyt dociekliwi odbiorcy wody maja problem. Rozwiązanie to przepływowy ogrzewacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Dzięki za odzew.Nie mam boilera grzeje pompą ciepła. Pracownik wodociągów bardzo się zdziwił odczytując licznik. Sam nie potrafił odpowiedzieć co jest przyczyną wahnięć licznika. Przekazał sprawę do rozpoznania szefowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.10.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 A zawory zwrotne są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 U mnie jest, podejrzewasz że przepuszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.10.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Mam podobny dylemat. Wodomierz obraca się raz w prawo raz w lewo. Czym to może być spowodowane, jakieś sugestie? Poniżej wklejam link do filmiku. KLIKbrak zaworu antyskazeniowego za wodomierzem lub jego uszkodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Zawór jest bo pan z wodociągów sam to stwierdził. Stawiam na to drugie. Wymienię to się odezwę.Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.10.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 to drugie możesz sprawdzić na dwa sposoby, jeden to w zaworze masz dwie "śrubki" plastikowe rewizyjne, zamykasz zawór główny za wodomierzem a przed zaworem antyskazeniowym i odkręcasz tą śrubkę/zatyczkę która jest bliżej wodomierza, początkowo poleci trochę wody a póxniej nie ma prawa ani kropli. Drugi sposób to, o ile pozwala na to instalacja i masz manometr za zaworem antyskazeniowym, odkręcasz na full jakiś zawór ogrodowy(musi byc kulowy) i gwałtownie zamykasz. Ciśnienie powinno wrosnąć i tak zostać da dnia następnego albo i dłużej. te czarne zaślepki na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts