Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - prośba o komentarz

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Proszę o komentarz, czy załączony schemat instalacji elektrycznej w altance działkowej ma prawo zadziałać.

W rozdzielni głównej (ograniczony dostęp) jest bezpiecznik główny 20 A. W mojej instalacji w altance planuję zainstalować bezpiecznik różnicowo-prądowy (główny) 16 A, natomiast bezpieczniki nadprądowe 8 A. Jako odbiorniki prądu będzie tylko skromne oświetlenie i raz na jakiś czas kosiarka. Proszę o info, czy stworzony przeze mnie schemat instalacji zadziała.

Z góry bardzo dziękuję.

Schemat3.jpg

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...a mnie się ciągle wydawało, że różnicowka działa na takiej zasadzie, że co wpływa jednym przewodem musi wrócić drugim. Jeżeli zatem nastąpi upłynnienie prądu przez np. ciało człowieka, prąd wracający będzie mniejszy niż wpływający, zatem roznicówka powinna zadziałać. Chyba zatem lepiej zastosować takie zabezpieczenie. Oczywiście zastosuję wyłącznik 10A.

...ok. A gdyby zrobić tak, że rezygnuje z roznicówki i stosuję jedynie wyłączniki nadprądowe, ale podłączone tak, że przewód neutralny podłączam do bolca, a następnie mostkuję go z drugim stykiem, to będzie to bezpieczniejsze? Nie mam możliwości wykonania instalacji trzyżyłowej. Dzięki za info.

Witam

Proponuję dodać przewód ochronny czyli uziemienie. Wbij na działce koło altany pręt do ziemi jak najdłuższy, metr półtora i poprowadź od niego przewód ochronny do bolca w gniazdku. Dobrze jakby ktoś zmierzył jaka jest pętla zwarcia dla tego uziomu. Może trzeba dołożyć kilka prętów aby uzyskać odpowiedni opór przynajmniej 100 omów. Do oświetlenia czyli lamp stosuje się również przewód ochronny jak lampy oczywiście są wykonane z metalu, jak z plastiku to nie potrzeba bo i nie ma gdzie podłączyć. Rozdzielnię zastosuj plastikową. W zasadzie im mniej metalu tym bezpieczniej. Zastosuj lampy plastikowe wyłączniki hermetyczne (kroploszczelne) i powinno być bezpiecznie pod warunkiem, że coś nie !@$$%%^%^lisz.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez Stermaj

Witam

Proponuję dodać przewód ochronny czyli uziemienie. Wbij na działce koło altany pręt do ziemi jak najdłuższy, metr półtora i poprowadź od niego przewód ochronny do bolca w gniazdku. Dobrze jakby ktoś zmierzył jaka jest pętla zwarcia dla tego uziomu. Może trzeba dołożyć kilka prętów aby uzyskać odpowiedni opór przynajmniej 100 omów. Do oświetlenia czyli lamp stosuje się również przewód ochronny jak lampy oczywiście są wykonane z metalu, jak z plastiku to nie potrzeba bo i nie ma gdzie podłączyć. Rozdzielnię zastosuj plastikową. W zasadzie im mniej metalu tym bezpieczniej. Zastosuj lampy plastikowe wyłączniki hermetyczne (kroploszczelne) i powinno być bezpiecznie pod warunkiem, że coś nie !@$$%%^%^lisz.

Pozdrawiam

Marek

Stermaj, chyba Cię całkiem już Bóg opuścił !!

Skąd się tacy "doradcy" biorą ?

Lądujesz w Matołku :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16473708#16473708

Ale jeszcze napisz, od kiedy jesteś elektrykiem.

Edytowane przez elpapiotr

...do altanki dochodz tylko przewód 2 żyłowy. Nie mam kasy na profesjonalne instalacje. Chciałem zrobić coś sam z tego, co już jest. A czy mój pomysł z podłączeniem przewodu neutralnego do bolca, a następnie jego zmostkowanie z drugim stykiem jest zły? Nie mieszkam w tej altance. Od czasu do czasu wpadnę tam na grilla i ewentualnie puszcze muzykę. Nie przeciążam niczym instalacji.

Do działki doprowadzony jest kabel 2 żyłowy. Tak było. Teraz ten kabel doprowadzony jest do nowej altanki i chciałem dlatego zrobić w niej jakąś instalację. Mam 2 żyły i tak pewnie zostanie. Pytanie jak to zrobić żeby było w miarę ok. Zapewne teraz zrobię tak, że wykorzystam bezpieczniki nadprądowe 10A i wykorzystam kontakty z bolcem na zasadzie jak pisałem wcześniej. To tylko altanka używana raz na jakiś czas. Mam nadzieję, że uzyskamy jakąś podpowiedź.

Do działki doprowadzony jest kabel 2 żyłowy. Tak było. Teraz ten kabel doprowadzony jest do nowej altanki i chciałem dlatego zrobić w niej jakąś instalację. Mam 2 żyły i tak pewnie zostanie.

Czy ja dobrze ogarniam twój tok rozumowania - zasilanie dwużyłowe, więc nową instalację zamierzasz wykonać także dwużyłowo ? :o

Pytanie jak to zrobić żeby było w miarę ok..

W elektryce nie pojęcia "w miarę OK', jest dobrze albo źle.

To tylko altanka używana raz na jakiś czas..

I co z tego ? Kilka dni w roku będziesz tam przebywał, to już można zrobić badziewie ?

Mam nadzieję, że uzyskamy jakąś podpowiedź.

Tak. Chleb piecze piekarz, leczy lekarz, murarz muruje a malarz maluje. A elektrykę robi elektryk. Tylko się nie rymuje.

Tomaszu, znających się na rzeczy można podzielić na dwie grupy tych co zawodowo zajmują się elektryką i pozostałych łącznie z tymi którym się wydaje. Na odpowiedź pierwszej grupy raczej nie licz bo oczekujesz potwierdzenia dla sposobu wykonania instalacji niezgodnego z przepisami i zdrowym rozsądkiem. Pozostaje liczyć na odpowiedź drugiej grupy. Zawsze można posłuchać pana Kazia, no Panie ta instalacja za niemca zrobiona i nikogo nie zabiło.

Stermaj, chyba Cię całkiem już Bóg opuścił !!

Skąd się tacy "doradcy" biorą ?

Lądujesz w Matołku :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16473708#16473708

Ale jeszcze napisz, od kiedy jesteś elektrykiem.

Najpierw napisz co źle napisałem. Czy wartość 100 omów nie spełnia warunków bezpieczeństwa?

Najlepiej od razu napisać wprost: Chłopie nie bież się za prąd bo cię i innych po!@#%$doli. Zleć wykonanie elektrykowi i koniec tematu.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez Stermaj

Proszę bardzo :

Proponuję dodać przewód ochronny czyli uziemienie. Wbij na działce koło altany pręt do ziemi jak najdłuższy, metr półtora i poprowadź od niego przewód ochronny do bolca w gniazdku.
Co proponujesz - instalację w układzie TT ? A może wyspę TT ?

Dobrze jakby ktoś zmierzył jaka jest pętla zwarcia dla tego uziomu. Może trzeba dołożyć kilka prętów aby uzyskać odpowiedni opór przynajmniej 100 omów.
Dlaczego 100 om, i skąd taka a nie inna wartość ?

Do oświetlenia czyli lamp stosuje się również przewód ochronny jak lampy oczywiście są wykonane z metalu, jak z plastiku to nie potrzeba bo i nie ma gdzie podłączyć.
Totalna nieprawda. W każdym obwodzie musi być przewód PE

Rozdzielnię zastosuj plastikową. W zasadzie im mniej metalu tym bezpieczniej.
Ty tak poważnie ?A może być niemetal ?

Zastosuj lampy plastikowe wyłączniki hermetyczne (kroploszczelne) i powinno być bezpiecznie
No proszę, to może i przewody plastikowe ? Albo ze sznurka ? Bo wtedy to już będzie całkiem bezpiecznie.