Remiks 13.05.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Na tych pierwszych to nie ma co liczyć bo oni uważają że to jest poniżej ich godności wyjaśnić komuś w prostych słowach co trzeba zrobić aby było dobrze. Elektryk to chciałby być jak prawnik albo lekarz. Dlatego zarzuci Cię fachowym językiem, rzuci kilka skrótów (np. TT, TN-S, TN-C, RCCB, RCBO) a kogoś kto będzie Ci chciał to wyjaśnić nazwie matołkiem. Taki typ co to wie ale nie powie. Oczywiście masz rację zwłaszcza jak dla Ciebie nie ma znaczenia czy jest np, TT czy TN-S albo TN-C;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 A do czego jest Ci potrzebna ta wiedza? Bo może chcę coś sam zrobić, i przy Twojej pomocy, kolego, wykonam to dobrze i będę szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.05.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 (edytowane) O, następny który wie ale nie powie. Ale przecież o nic nie pytałeś, więc? Trolujesz czy jakieś konkrety? Ps, To po dopiskach wyjaśnij gdzie to IT wolisz? Jakieś konkrety bo tym lepszym jestes przecież Edytowane 13 Maja 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Popróbuj się udzielać na innych forach. Zapytaj o coś niezwiązanego z elektryką to może przez przypadek Ci pomogę ja albo ktoś inny kto będąc specjalistą w swoim zawodzie i nie jest z typu "wiem ale nie powiem". Szukałem u wujka Google. Taka nazwa (wiseman) nic mu nie mówi. Więc jest mało realne, by w/w był jakimkolwiek specjalistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Widzę, że posiadasz jakąś wiedzę zastrzeżoną, skoro to tajemnica nie do ujawnienia.A sam zarzucasz elektrykom brak chęci do niesienia pomocy i nauki.Nieładnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Czyli się nie dowiem. Szkoda.A tak oczekuję pomocy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.05.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Szukałem u wujka Google. Taka nazwa (wiseman) nic mu nie mówi. Więc jest mało realne, by w/w był jakimkolwiek specjalistą. Wstaw spację między e i m. Znajdziesz specjalizację w dziedzinie... czarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Rozumiem. Gajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Do elpapiotr Nie odpowiedziałeś na na moje pytanie. Poleciałeś odpowiedziami na zasadzie nie bo tak się nie robi, nie wyjaśniając gdzie jest błąd. Mniemam z tego, że nie potrafisz wyjaśnić bo nie rozumiesz tematu i tylko lecisz niby fachowymi określeniami. Pytałem jasno gdzie jest błąd a ty nie odpowiedziałeś. Ja odpowiadam: Nie proponuję żadnego układu TT czy innych. Dlaczego 100 om, ponieważ do poprawnego działania wystarczy 800 om a ja dałem z zapasem ośmiokrotnym wiedząc, że trudno jest uzyskać niskie wartości szczególnie te poniżej 10 om. Dla wyjaśnienia przyjąłem maksymalne napięcie 24V jakie może się pojawić na przewodzie ochronnym i zarazem na obudowie kosiarki. Z tego wyliczyłem maksymalny opór uziemienia R = 24/0,03 co daje 800 omów. Przy 100 omach na przewodzie ochronnym pojawi się maksymalnie 3V powyżej różnicówka zadziała i odłączy zasilanie. Prąd przepłynie w następującym obwodzie, z transformatora przewodem fazowym dotrze do różnicówki a następnie przez zabezpieczenia i dalej przewodem fazowym do uszkodzonego urządzenia gdzie przedostanie się na obudowę a stamtąd przez przewód ochronny do ziemi i poprzez ziemię wróci przez uziemienie punktu neutralnego transformatora omijając tym drogę powrotną przez różnicówkę powodując jej zadziałanie i odłączenie zasilania. Co do przewodów ochronnych do lamp to masz rację i ja o tym pisałem, że jak są metalowe to zawsze trzeba je dać ale dawać po to aby sobie tylko były to niepotrzebny wydatek. Zaraz powiesz a co będzie jak ktoś zmieni na metalowe itd itp. Co do metalu to się już czepiasz obudowy, plastikowe są bezpieczniejsze ponieważ nie przewodzą prądu i nawet przypadkowe dotknięcie przewodu pod napięciem nieizolowanego do obudowy nie stwarza zagrożenia porażenia prądem. Instalacja posiada wtedy podwójną izolację. Co do ostatniego zdania to się nie wypowiadam mogę się tylko . Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie gdzie widzisz błąd. Każdą konstruktywną krytykę przyjmuję. Marek Edytowane 14 Maja 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.05.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) To, co tu opisujesz, dalej jest TT (z pewnymi modyfikacjami), a nawet się nie zająknąłeś, w jakim układzie zasilania autor ma instalację.Reszta odpowiedzi to dziecinne tłumaczenie laika, który nawet nie wie, skąd nakaz wykonywania instalacji z oddzielnym przewodem PE, co to są klasy ochronności itd.Może jeszcze żarówki dasz plastikowe, by przypadkiem autor nie poparzył się, bo taki jest sens tej "wypowiedzi" Edytowane 14 Maja 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.05.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 A Ty dalej, żadnej porady tylko poniżanie dyskutanta. A może propozycja Stermaj to nie jest TT tylko TN-C-S? To jaka może być pętla zwarcia przy takiej konfiguracji ? Bo jak dla mnie to o 98 om za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 14.05.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Witam wszystkich, Proszę o komentarz, czy załączony schemat instalacji elektrycznej w altance działkowej ma prawo zadziałać. Osobiście rozważyłbym taki schemat: Dodatkowo z listwy PE1 poprowadził bym przewód uziemiający(linka 16mm2 i wbiłbym szpilki w grunt).Ale czy jest to zasadne to pewnie wypowiedzą się zawodowcy.Ja tylko jestem "piekarzem" który próbuje zrozumieć to zagadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Osobiście rozważyłbym taki schemat: [ATTACH=CONFIG]389109[/ATTACH] Dodatkowo z listwy PE1 poprowadził bym przewód uziemiający(linka 16mm2 i wbiłbym szpilki w grunt).Ale czy jest to zasadne to pewnie wypowiedzą się zawodowcy.Ja tylko jestem "piekarzem" który próbuje zrozumieć to zagadnienie. Witam Nie łącz PE z N . W przypadku przerwy na N od strony podstacji trafo możesz dostać na PE napięcie, które od razu pojawia się na obudowach urządzeń podłączonych do tej sieci i to dopiero stwarza zagrożenie. W takim układzie uziemienie musiałoby mieć pojedyncze omy a nawet ułamki oma zależnie od obciążenia jakie może być podłączone jednocześnie do tej tablicy. Dla 2,3 kW będzie to R=24V/10A=2,4 oma dla większych obciążeń jeszcze mniejsze. Przypadki przerw w przewodzie neutralnym nie są niemożliwe i w swoim życiu kilku doświadczyłem na sieci energetycznej więc znam to z autopsji. W przypadku obwodów trójfazowych dochodzi do uszkodzeń urządzeń jednofazowych, na których może pojawić się napięcie nawet 400V. W rozważanym przypadku dołożyłbym tylko tak jak pisałem uziemienie do gniazda i jeżeli lampy będą w obudowach metalowych to do nich też. Ma działce im mniej metalu tym lepiej, nie mają czego ukraść złodzieje Pozdrawiam Marek ostatnio nazwany Matołkiem Edytowane 14 Maja 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 To, co tu opisujesz, dalej jest TT (z pewnymi modyfikacjami), a nawet się nie zająknąłeś, w jakim układzie zasilania autor ma instalację. Reszta odpowiedzi to dziecinne tłumaczenie laika, który nawet nie wie, skąd nakaz wykonywania instalacji z oddzielnym przewodem PE, co to są klasy ochronności itd. Może jeszcze żarówki dasz plastikowe, by przypadkiem autor nie poparzył się, bo taki jest sens tej "wypowiedzi" Witam A Ty dalej swoje. Tak jest to układ TT ale jakie ma to znaczenie jaki jest układ pracy. Zaproponowane rozwiązanie działa niezależnie od układu sieci. Podaj proszę gdzie jest błąd w moim rozumowaniu bo jak na razie to nie napisałeś. Pozdrawiam Marek nazwany ostatnio Matołkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.05.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Osobiście rozważyłbym taki schemat: Następny nawiedzony. Z N powstaje PE. Toż to koniec świata ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 14.05.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Witam Nie łącz PE z N . W przypadku przerwy na N od strony podstacji trafo możesz dostać na PE napięcie, które od razu pojawia się na obudowach urządzeń podłączonych do tej sieci i to dopiero stwarza zagrożenie. Czy w przypadku uziemienia punktu rozdziału też takie zagrożenie istnieje? Jak się zachowa wtedy RCD? Czy stanowi jakąś ochronę? Dopytuje jako nawiedzony "piekarz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Czy w przypadku uziemienia punktu rozdziału też takie zagrożenie istnieje? Jak się zachowa wtedy RCD? Czy stanowi jakąś ochronę? Dopytuje jako nawiedzony "piekarz" [ATTACH=CONFIG]389116[/ATTACH] Opisałem to powyżej. W sieci jednofazowej istnieje ryzyko pojawienia się napięcia niebezpiecznego na przewodzie PE w przypadku uszkodzenia N. Napięcie zawsze się pojawi po włączeniu odbiornika w takiej sieci a jego wielkość zależy od oporu (rezystancji, impedancji) uziemienia i mocy odbiorników. Zakładając napięcie bezpieczne 24V jakie może pojawić się na PE i obudowach przewodzących urządzeń w stosunku do ziemi, opór uziemienia nie może być większy jak R=24/prąd pobierany przez urządzenia (tak w przybliżeniu). Wynika to z prostych obliczeń i do tego nie trzeba mieć doktoratów a jedynie znać prawa Kirchoffa (nie wiem czy tak się pisze) o sunie napięć w oczku, że równają się 0 i o sumie prądów w węźle, których suma ma też być 0. Pytałeś jeszcze o RDE, nie "wyskoczy". Pozdrawiam Marek zwany Matołkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.05.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Opisałem to powyżej. W sieci jednofazowej istnieje ryzyko pojawienia się napięcia niebezpiecznego na przewodzie PE w przypadku uszkodzenia N. Jakim cudem, skoro PE jest uziemione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Za N będzie robiło uziemienie w trafo zwykle R<1 om i twoje uziemienie przy rozdziale N i PE w rozdzielnicy.Prąd popłynie z trafo przewodem fazowym do włączonego odbiornika wróci do N w tablicy i tu popłynie przez uziemienie, ziemię i uziemienie trafo obwód się zamknie.Taki będzie obwód prądu (oczko w prawie K). Wystąpi więc spadek napięcia na uziemieniu przy tablicy zależny od oporu uziemienia i prądu zależnego od mocy urządzenia. PozdrawiamMarek zwany Matołkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.05.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 No i gdzie tu niebezpieczne napięcie na przewodzi PE i obudowach urządzeń podłączonych do uziemionego (poprzez szynę GSW, GSU) PE ?I jaka to wartość tego napięcia i w stosunku do czego ?Bo skoro na wszystkich obudowach jest ten sam potencjał, to gdzie niebezpieczeństwo porażenia w przypadku uszkodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts