elpapiotr 20.05.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Obecne przepisy na to nie pozwalają.Tutaj jest czynnik stanu zastanego w układzie sieci zasilającej TN-C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.05.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Wiseman, "doświadczenie" to robiłem ponad 20 lat temu. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.05.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Remiks, poczytaj post 103 tam napisałem ile może wynosić uziemienie w altance aby była spełniona ochrona dodatkowa R <1670 omów i do tego odnosi się moje 100omów -+100% . Czy będzie 1 czy 1000 omów ochrona dodatkowa będzie spełniona. Doświadczenie miało na celu określić czy łatwo jest wykonać takie uziemienie.A o gruntach też pisałem. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 20.05.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Obecne przepisy na to nie pozwalają. Tutaj jest czynnik stanu zastanego w układzie sieci zasilającej TN-C. Ale co to oznacza w praktyce dla świadomego elektryka gdy zastanie taki stan ? Powinien zerować czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.05.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Dlaczego mam zerować, skoro mam stan zastany, a do tego nie znam układu sieci zasilającej ?Mam w pierwszej kolejności sprawdzić te rzeczy, a później zdecydować, co z tym zrobić, przeprowadzając pełne sprawdzenie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.05.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Wiseman ale dociekliwy jesteś. Uziemienie wtedy było podłączone do odgromówki. Był to czas, gdy nie było jeszcze wodociągu, woda ze studni, odgromówka miała wbite 4 uziomy przy zwodach do ziemi. Domek był drewniany, kryty blachą, rok produkcji 1932. Grunt gliniasty, poniżej 2 m w głąb skała i generalnie mokro na tej głębokości teren górzysty. Transformator zasilający wtedy był oddalony o około 700m. Czy jeszcze coś? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.05.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Wiseman z policji jesteś, że mnie przesłuchujesz. Co Ty taki ciekawy jesteś tego "doświadczenia". Zrób sam takie doświadczenie i się przekonasz, czy działa czy nie działa. TYLKO UWAŻAJ bo z prądem jak z miną przy rozbrajaniu, mylisz się tylko raz. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.05.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Remiks, poczytaj post 103 tam napisałem ile może wynosić uziemienie w altance aby była spełniona ochrona dodatkowa R <1670 omów i do tego odnosi się moje 100omów -+100% . Czy będzie 1 czy 1000 omów ochrona dodatkowa będzie spełniona. Doświadczenie miało na celu określić czy łatwo jest wykonać takie uziemienie. A o gruntach też pisałem. Pozdrawiam Marek Już czytałem, jest to właściwie w 100% cytat a ja dalej nie wiem czy rozumiesz to co napisałeś Tak jak z tym twoim doświadczeniem z przed lat, jaki tam był układ sieciowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 21.05.2017 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) Dlaczego mam zerować, skoro mam stan zastany, a do tego nie znam układu sieci zasilającej ? Mam w pierwszej kolejności sprawdzić te rzeczy, a później zdecydować, co z tym zrobić, przeprowadzając pełne sprawdzenie instalacji. Jeśli chodzi o układ sieci dwużyłowy ,czy w praktyce(wieżowiec) istnieje inna możliwość niż TN-C? Stan zastany "zerowane" gniazdo.Podczas remontu łazienki pociągnięty od skrzynki bezpieczników przewód 3x2,5mm2 do gniazda pralki. Czy jest zasadne wracać do stanu zastanego? Edytowane 21 Maja 2017 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.05.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Jeśli chodzi o układ sieci dwużyłowy ,czy w praktyce(wieżowiec) istnieje inna możliwość niż TN-C? W sensie sieci i instalacji 2-żyłowej w poprzednim okresie nie było układów TN, TT, IT. Obecny TN to dawniej układ z zerowaniem ochronnym. O tym układzie decyduje Zakład Energetyczny, jako dostawca i dystrybutor. Układu ZE raczej nie zmienia, chociaż spotkałem sytuację zmiany z TT na TN. Spotkałem również, że podwykonawca ZE wykonał zasilanie do zespołu domków jednorodzinnych w układzie TN, a w wydanych warunkach technicznych zasilania stało jak byk - TT ! Stan zastany "zerowane" gniazdo.Podczas remontu łazienki pociągnięty od skrzynki bezpieczników przewód 3x2,5mm2 do gniazda pralki. Czy jest zasadne wracać do stanu zastanego? Oczywiście że nie. Wszelka modernizacja instalacji elektrycznej wymusza wykonanie zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, m. inn. z oddzielnym przewodem neutralnym i ochronnym. To zerowanie w tym przypadku odbędzie się w miejscu rozdziału na N i PE. Żeby było śmieszniej, czasami zasilanie jest doprowadzone przewodem zerowym, ale instalacja posiada wspomniane N i PE. Dziwne, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.05.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) Wiseman Tobie odpowiadam na podstawie "eksperymentu", który działał i tyle. Układ sieci na pewno TT. Autorowi odpowiadam na podstawie eksperymentu przeprowadzonego kilka dni temu.Proponuję zapoznać się trochę z publikacjami na ten temat, a mówię o ochronie dodatkowej przez uziemianie (układ TT) i drodze przepływu prądu w przypadku uszkodzenia izolacji i co musi być spełnione aby była skuteczna. Widzę, że nie wierzysz temu co mówię więc sam sprawdź. Jak inaczej możesz się przekonać? PozdrawiamMarek Edytowane 21 Maja 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.05.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Remiks wybacz mi, mam "ciężkie myślenie", więc walnij mi kawę na ławę, nie obrażę się, o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.05.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Remiks wybacz mi, mam "ciężkie myślenie", więc walnij mi kawę na ławę, nie obrażę się, o co Ci chodzi? Ale o jaką kawę na ławę Ci chodzi, wszystko to opisano wystarczy poszukać. Uwzględniasz rezystywność gruntu w przepływie prądów w Twoim doświadczeniu? Rezystancja grzałki w stosunku do rezystancji uziomu i dalej gruntu by zamknąć obwód, Jakie spadki napięć na poszczególnych częściach tego obwodu i wydzielona moc? Przyjmij sobie odbiornik rezystancja zero czyli zwarcie do uziomu, jaki popłynie prąd przy np. TT odległość do trafo 700m, czy coś oprócz dość zawodnej różnicówki może rozłączyć obwód. Napięcie krokowe w rejonie uziomu pomijam bo może nie byc na tyle duże by zaszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.05.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Remiks czy Ty swoje wywody czerpiesz tylko z "dumanki" czy robiłeś jakieś doświadczenia?Obecnie w swoim domu posiadam uziemienie, które daje pętlę zwarcia poprzez przewód L i uziemienie 0,7 oma a pętla zwarcia poprzez przewód L i N daje wynik 1 om. Wynika z tego, że rezystancja przewodu N jest większa niż suma uziomów u mnie i przy transformatorze. Przyznam się że nie wiem dlaczego tak jest. Układ sieci jest TT (na traforku jest napisane UZIEMIANIE). Moje uziemienie podłączone jest oprócz dwóch lokalnych bednarek po 20m i jeszcze do rozległej sieci wodociągowej. Może ktoś bliżej transformatora ma podłączenie pomiędzy wodociąg a przewód N i stąd taki wynik.Podam jednak inny przykład tam nie ma na pewno takiego przypadku jak u mnie. W pewnym domu wykonałem uziemienie bednarka zakopana 1m pod ziemią długość 20 m i pomiar pętli zwarcia L - uziemienie wyszedł 4 omy, przy pętli zwarcia L -N wyszedł około 1 om. Przy zwarciu L do N możemy się więc spodziewać prądu zwarcia około Iz > 200A a przy zwarciu L do uziemienia Iz > 50A.Odległość do trafora około 400m w liniii ptostej, linia napowietrzna, układ sieci TT. Czy uważasz, że jest niemożliwe 50A przez ziemię? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Przy zwarciu L do N możemy się więc spodziewać prądu zwarcia około Iz > 200A a przy zwarciu L do uziemienia Iz > 50A. No i o czym to świadczy ? Co trzeba zastosować, by warunek SWZ został spełniony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.05.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Elpapiotr mam wrażenie , że Remiks uważa, że nie jest możliwe, aby w obwodzie uziemienia i przy odległościach rzędu 500m można było uzyskać duże prądy rzędu kilkunastu czy kilkudziesięciu amperów.A o czym to świadczy, trzeba zastosować "zawodną" różnicówkę. W tym przypadku myślę, że również można zastosować bezpieczniki max B10A. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Nie, B 10 odpada. Maksymalnie B 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.05.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 A "B" to nie krotność 3-5. 10x5=50 czy tak się to nie liczy? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Zgadza się. Tak to się liczy. Ale ... wypada dodać współczynnik korekcyjny, czyli ... pomniejszyć ten spodziewany prąd zwarcia. To jest taka asekuracja ze strony pomiarowca uwzględniająca m. inn. starzenie instalacji, luzowanie styków i połączeń, śniedzienie itd. (Mały du..chron ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajerzyk 22.05.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Witam, Jako że dyskusja i tak odbiega od tematu, jeśli można chciałbym zadać małe pytanko. Gdzieś w tym wątku przewinęło się że PE nie mostkuje się do N. Ja osobiście nie znam się nic na prądzie, ale zauważyłem u siebie na działce jak poniżej. W skrzynce energetycznej w ogrodzeniu od licznika mam 4 zaciski (3fazowe i 1 N lub PE - kabel żółto zielony ale wiem ze to nic nie znaczy), erbetke podłączoną na zasadzie 3 zaciski fazowe, i ten 1 zacisk mam zmostkowany z PE i N erbetki. Taką sysyuację zastałęm po poprzednich właścicielach działki, erbetkę niby przyłączyła energetyka. Czy jest to poprawne, i czy jak elektryk będzie ciągnął już kabel do domu to ma zrobić tak samo czy jak powinno to być wyprowadzone?? Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts