Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie płyt g-k Help!

mijja

Recommended Posts

Generalnie nie ma problemów z malowaniem scian z płyt g-k. Warto przed samym położeniem farby (oczywiście wałkiem, chyba ze ktoś chce uzyskac jakieś inne efekty) dobrze odpylić ściany (np. odkurzaczem) oraz zagruntować je środkiem do gruntowania płyt g-k. Samo malowanie jest łatwe i nawet przyjemne, kiedy równiutkie ściany nabierają efektownych kolorów.

Miłego malowanka. :lol:

Tak podstawa to gruntowanie, zgadzam sie

Ale malowanie 2 x farba w kolorze - uzyskujemy dokladnie taki kolor jaki zamierzalismy - nie ma jasniejszych placy lub ciemniejszych.

Polecam farbe sigma ( przebija jakoscia i dostepnoscia kolorow wszystkie :p )- jest droga ale bardzo wydajna i ma super kolory ( na dodatek tak samo wyglada na scianie jak w hoboku).

( tylko nie mieszac z niczym !! malowac taka gestoscia jaka jest )

Wlasciwie jak pomalowalismy 1 x to juz byl bardzo dobry efekt - mozna by nawet nie malowac poraz drugi. Ale jak mowilam dla uzyskania dokladnie takiego koloru jak chcielismy malowanie kolorem 2 x.

pozdrawiam

Generalnie w większości pomieszczenh mam biale ściany i sufity. Po kilku m-cach od malowania (2-krotnego) jednak po uważnym przypatrzeniu się widać różnicę - miejsca złączeń płyt były kryte gipsem i są teraz bielsze od "gołej" płyty, gdzoe biel jest jakaś taka minimalnie "szarawa".

od początku napisałam prawidłowo i szczerze mówiąc Twoja odpowiedź Agnieszko była dla mnie niezrozumiała

Nic sie nie stało wiemy o co chodzi.

A popos malowanie wszystkiego "nowego" pierwszy raz jest cholernie męczące.

To nie jest tak jak się malowało małe pokoje w blokach. Tu sa już "hektary" do pomalowania.

Udanego malowania

Swieże płyty karton gips nalezy jednokrotnie zagruntowac preparatem DULUX GRUNT w celu zmniejszenia i wyrównania chłonnosci scian, nastepnie w zaleznosci od rodzaju farby (once, kolory swiata, mieszalnik) nakładamy jedna lub dwie warstwy farby kolorowej. Aplikacje farby przeprowadzmy za pomoca wałka z krótkim włosem (np.Welur)

pozdr

Wg większości producentów płyt GK np. Knauf oraz producentów farb np. Dekoral gruntowanie jest konieczne.

Z tym, że nie należy do tego używać nierozcieńczonego gruntu np. Uni-grunt. W ostateczności rozcieńczony 1:1 z wodą. Kiedyś zagruntowaliśmy gładzie gipsowe nierozcieńczonym i to była porażka, bo potem emulsja nie chciała się trzymać i powstawały żółte przebarwienia. Efekt był taki, że dopiero po 5 malowaniu było w miarę OK.

Są specjalne grunty do płyt GK i są OK, ale podwyższają koszty.

Najlepszy do tego celu jest grunt w postaci tej farby którą zamierzamy użyć, ale rozcieńczonej wodą 1:1. Takie malowanie wyrównuje chłonność i zapewnia jednolity kolor przy końcowym malowaniu.

Tak wyczytałem nw http://www.dekoral.pl

Ale sie nagadałem :lol: :wink: :lol:

• 11 years później...

Mam pytanie odnośnie malowania, nie tylko płyt KG ale też scian. Mam świeżo położone tynki, mój tynkarz wielokrotnie polecany tu na forum spisał się na prawdę nieźle i ściany są mega równe. On zaleca najpierw pomalować sciany mieszanką wody, unigrunu i farby, następnie samej najtanszej farby np cieszynki, tutaj przeszlifoanie ścian, nastepnie sniezka grunt i na to finalna warstwa farby.

Moje pytanie brzmi jaki jest maksymalny czas pomiedzy kolejnymi warstwami, np czy jak dzisiaj dam grunt a dopiero za tydzien pomaluje to bedzie ok, czy trzbea to robic w miare po sobie?

Mam pytanie odnośnie malowania, nie tylko płyt KG ale też scian. Mam świeżo położone tynki, mój tynkarz wielokrotnie polecany tu na forum spisał się na prawdę nieźle i ściany są mega równe. On zaleca najpierw pomalować sciany mieszanką wody, unigrunu i farby, następnie samej najtanszej farby np cieszynki, tutaj przeszlifoanie ścian, nastepnie sniezka grunt i na to finalna warstwa farby.

Moje pytanie brzmi jaki jest maksymalny czas pomiedzy kolejnymi warstwami, np czy jak dzisiaj dam grunt a dopiero za tydzien pomaluje to bedzie ok, czy trzbea to robic w miare po sobie?

Porażka raczej. Nie chcę mi się pisać, popatrz tutaj zakładka mity i fakty