Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

W projekcie budowlanym mam zaprojektowaną belkę stalową w konstrukcji dachu. Chcę ją zamienić na belkę drewnianą. Oczywiście będzie szersza itp. Projektant powiedział, że wszystko zmieni. Nie zmieni się wysokość budynku ani kubatura. Myślicie, że potrzebna jest zmiana pozwolenia na budowę cz raczej wystarczą zmiany w dzienniku budowy?

Pozdrawiam

BzyxXx

Edytowane przez BzyxXx
https://forum.murator.pl/topic/229201-zmiana-belki-w-konstrukcji-dachu-a-pozwolenie-na-budow%C4%99/

Wpis projektanta, oraz naniesione zmiany na czerwono na kserokopii strony z projektu koniecznie tej z pieczątką ze starostwa podpisane i wyrysowane przez projektanta.Ja w takiej formie składałam do odbioru budynku zmienialiśmy część stropu z lekkiego na monolit.
No to jestem dobrej myśli, że po telefonie w poniedziałek do starostwa otrzymam podobną odpowiedź :)

KB tę informację też powinien potwierdzić bo on odpowiada za wykonanie zgodnie z projektem tym zmienionym.

My w sumie nie pytaliśmy w starostwie ale KB i projektanta oni wiedzieli jakie wymagania tam mają ale telefon nie zaszkodzi.

KB tę informację też powinien potwierdzić bo on odpowiada za wykonanie zgodnie z projektem tym zmienionym.

My w sumie nie pytaliśmy w starostwie ale KB i projektanta oni wiedzieli jakie wymagania tam mają ale telefon nie zaszkodzi.

Mój kierownik powiedział, że zależy jak to zrobi projektant i czy stwierdzi czy zmiana istotna czy nieistotna (KB mówi, że raczej zmiana pozwolenia), projekt mówi, że nie wie i właśnie lepiej zadzwonić bo co starostwo to każde ma inne zdanie na ten temat :)

projekt mówi, że nie wie i właśnie lepiej zadzwonić bo co starostwo to każde ma inne zdanie na ten temat :)

To z tego projektanta żaden projektant. Bo to on kwalifikuje, co jest zmianą istotną, a co nie. Jest katalog zmian, które ma obowiązek zakwalifikować jako istotne i potrzebna zmiana PnB. Pozostałe wg jego uznania może uznać za istotne, albo nieistotne.