Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a ocieplenie budynku.

klusynek

Recommended Posts

nie nie ma problemu z ociepleniem poczytaj zanim coś palniesz ocieplenie można dać większe bez konsekwencji

"Zgodnie z przepisami okładziny ścienne nie wliczane są jako zmniejszające odległości między budynkami, tak więc pogrubienie ocieplenia nie naruszy tych wymagań."

Zadajesz zagadki, to ja też. Ale u mnie źródło jest dosyć oczywiste i na pewno bardziej wiarygodne i obowiązujące.

§ 9. 1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary należy rozumieć jako uzyskane z uwzględnieniem wykończenia powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do szerokości drzwi – jako wymiary w świetle ościeżnicy.

2. Grubość skrzydła drzwi po otwarciu nie może pomniejszać wymiaru szerokości otworu w świetle ościeżnicy.

3. Określone w rozporządzeniu odległości budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych lub granicy

działki budowlanej mierzy się w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia.

4. Dla budynków istniejących dopuszcza się przyjmowanie odległości, o których mowa w ust. 3, bez uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnętrznych, przy czym nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki.

Geodeta wytyczając mi budynek wyraził się jasno (straszny służbista), że 4 m ma być zachowane do ściany budynku. Nikogo to nie interesuje czy sciana jest ocieplona czy nie. Wiadomo - abstrakcja, ale jak trafisz na jakiegoś pajaca przy zakończeniu budowy to może być problem, a ja wolę problemów unikac.

Geodeta wytyczając mi budynek wyraził się jasno (straszny służbista), że 4 m ma być zachowane do ściany budynku. Nikogo to nie interesuje czy sciana jest ocieplona czy nie. Wiadomo - abstrakcja, ale jak trafisz na jakiegoś pajaca przy zakończeniu budowy to może być problem, a ja wolę problemów unikac.

Ale to już tak ze wszystkim jest jak powiadają są ludzie i ludziska będzie szukał problemu to zawsze sie idzie o coś przyczepić.