Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile gruntu wyłączyć z produkcji rolnej?

loot

Recommended Posts

Dzień dobry, mam pytanie do forumowiczów.

Wyłączam grunt z produkcji rolniczej, mogę wyłączyć część działki (np. 300 metrów) lub całość (niecałe 1000 metrów - w urzędzie Pan twierdzi, że będzie to darmowe). Wyłączenie będzie na podstawie postanowienia - grunty RV i RVI, mineralne.

Wyłączenie mniejszej powierzchni będzie dla mnie bardziej problematyczne, bardziej na rękę jest mi wyłączenie całości.

Pytanie - jakie może to mieć negatywne konsekwencje, głównie podatkowe dla mnie?

Jeśli ktoś się orientuje, proszę o informacje

Dzieki

Edytowane przez loot

Nie wiem co, przyzwyczaiłem się już, że nic nie jest dla mnie jasne i nic mnie nie już nie zdziwi. W praktyce nic się nie zmieni, a papierach tak, ale nie wiem w których.

Jeden urząd (Gospodarki Nieruchomościami itd) wymaga ode mnie m.in. przyniesienia z innego urzędu (Geodezji i Katastratu) wypisu z ewidencji gruntów, żeby wydać postanowienie wyłączające grunt z produkcji rolnej. Więc logicznie rzecz biorąc, gdyby miała zajść zmiana w ewidencji gruntów to chyba powinien się tym zajmować ten drugi urząd, który "produkuje" tą ewidencję? To tak na zdrowy rozum, a jak jest w rzeczywistości - nie wiem.

Dodam tylko, że nie otrzymam decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej a postanowienie, które jak rozumiem ma mieć treść w stylu: "takich ziem się nie odralnia, prośba jest niezasadna, zgoda na wyłączenie z produkcji rolniczej nie jest wymagana". I wtedy ten papier dołączam do pozwolenia na budowę. Wtedy tym bardziej nie spodziewałbym się żadnych zmian w ewidencji gruntów.

• 3 weeks później...
Witam kupiłem działkę oznaczona w akcie notarialnym jako grunty orne ( ponad 700 m2 gleba bodajże 4b) . Rozumiem że będę musiał wyłączyć z produkcji rolnej? Czy wyłączenie całej działki będzie kosztować ( nie mówię o corocznym podatku). Wartość działki ok 100 tys

Jeśli zostanie wyłączone poniżej 500 M2 to opłat nie ma? A inaczej będą?

Ponad te bezpłatne 500 nie musi być opłat zależy od pochodzenia gruntu nie klasy, a tego dowiesz w starostwie ja wyłączyłam całą działkę bezpłatnie,

klasa bonitacyja lub pochodzenie ma znaczenie i mnie było organiczne jak dobrze pamiętam.