Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze pieca gazowego?

lucano

Recommended Posts

Dobry wieczór,

Przyszła pora na instalację gazową i wybór kotła i potrzebuję Waszej pomocy.

Charakterystyka cieplna jaka mi wyszła na stronie jest tutaj: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2g90

Dodam, że jesteśmy we dwójkę (jak na razie). Na parterze wszędzie podłogówka oprócz pokoi (sypialnia i jeszcze jeden gdzie planujemy jakieś małe grzejniki gdyby było zimno).

NA piętrze podłogówka na korytarzu i łazience - w 3 pokojach grzejniki.

Na razie planujemy mieszkać na parterze w którym od łazienki do pomieszczenia gospodarczego jest jakieś 5m w linii prostej.

Trochę poczytałem na temat wyboru rodzaju pieca i stanęło, że chcemy mieć piec jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Z uwagi na to, że niedługo mamy się spotkać z osobą która będzie nam doradzać i robić instalację chcemy mieć jakieś pojęcie aby zweryfikować czyjego doradztwo będzie dla nas odpowiednie zarówno dla portfela jak i wymagań. Nie jesteśmy ciepłolubni, temp w jakiej dobrze się czujemy i śpimy to ok 20 stopni.

Doradzicie jaki piec byłby dla naszych potrzeb optymalny? Jest tego multum i nie wiem na co zwrócić uwagę.

Z góry dzięki.

PS. Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie ale budujemy dom na zasadzie "jak coś się uzbiera to robimy" więc bez żadnych kredytów. Idąc tą myślą nie wiemy kiedy zaczniemy grzać bo nie mamy środków, żeby jechać dalej tj. kłaść płytki itp - tzn czegoś co wymaga stałej temp przez cały rok i wiąże się z ciągle włączonym piecem. Będzie pewnie tak, że założymy piec i będzie stał nieużywany przez... no właśnie

Edytowane przez lucano

Tak też zamierzam bo podpisując umowę na przyłącz jestem zobligowany do poboru gazu do 90 dni od daty przyłącza.

Mimo to, zostanie on tylko zamontowany, uruchomiony, przetestowany i wyłączony pewnie do momentu prac wykończeniowych.

Pytanie w dalszym ciągu pozostaje jaki piec będzie optymalny do moich warunków.

Na forum dużo osób poleca Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP + np taki zasobnik IMMERGAS UBS 100 i jakiś sterownik Tybox 137.

Czy to będzie warte i da radę ogrzać ten dom?

W mojej okolicy jest kilku instalatorów/serwisantów chociaż od Junkera miałbym większe wsparcie więc może jakiś junkers?

"Fachowiec" od instalacji poleca jakiegoś Vaillanta Termet 28kW + sonda CVW i zasobnik 200l BIAWAR. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez lucano

• 3 weeks później...

Witam,

Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem sprawdzonego jednofunkcyjnego gazowego kotła kondensacyjnego, polecam kotły marki Junkers z rodziny Cerapur, które dostępne są w wielu wariantach wykonania oraz o szerokim zakresie mocy cieplnej.

W celu doboru oraz montażu odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Wybrany instalator, po wizycie na miejscu inwestycji oraz konsultacji , doradzi wybór najbardziej korzystnego rozwiązania.

Więcej informacji o produkcie znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Dobry wieczór,

Przyszła pora na instalację gazową i wybór kotła i potrzebuję Waszej pomocy.

Witam, zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy Viessmann - rodzina gazowych kotłów kondensacyjnych Vitodens - szczegóły możesz poznać TUTAJ.

Co do konkretnego modelu - Ze swojej strony polecam skorzystanie z naszego konfiguratora instalacji - prosty, a pomocy! - TUTAJ

Jeśli znajdziesz już coś ciekawe i będziesz miał pytania - postaram się pomóc. Jestem do dyspozycji!