szczukot 16.05.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Witam Od 5 lat mam instalację solarną, ale widzę, że ekipa montująca chyba nie za bardzo wiedziała co robi. Sam robiłem już kilka poprawek i przyszła czas na następną: naczynie wzbiorcze. 1) Jest ono u mnie zamontowane chyba odwrotnie. Rura wchodzi od dołu. Czy to jest prawidłowo ?? 2) Jest to chyba naczynie z wymienną membraną, bo jestna nim dookoła taka opaska zaciskowa. Jak sprawdzić, czy ta membrana nie jest walnięta ? Nie ma zworu między zbiornikiem a instalacją 3) Jak sprawdzić czy mam dobre ciśnienie w tym zbiorniku ustawione ? Znalazłem wiele różnych wzorów itp, ale się gubię w tym. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.05.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Witam Od 5 lat mam instalację solarną, ale widzę, że ekipa montująca chyba nie za bardzo wiedziała co robi. Sam robiłem już kilka poprawek i przyszła czas na następną: naczynie wzbiorcze. 1) Jest ono u mnie zamontowane chyba odwrotnie. Rura wchodzi od dołu. Czy to jest prawidłowo ?? 2) Jest to chyba naczynie z wymienną membraną, bo jestna nim dookoła taka opaska zaciskowa. Jak sprawdzić, czy ta membrana nie jest walnięta ? Nie ma zworu między zbiornikiem a instalacją 3) Jak sprawdzić czy mam dobre ciśnienie w tym zbiorniku ustawione ? Znalazłem wiele różnych wzorów itp, ale się gubię w tym. Fantom 1. małe naczynia podłącza się od dołu, te do powieszenia na ścianie, te większe od góry. A więc masz dobrze 2. to raczej nie membrana a worek. Jeżeli ulegnie on perforacji to wypełni się całe naczynie i będzie ono ciężkie 3. Jeżeli na instalacji masz ustawione ciśnienie np. 3 bary to naczynie również musi mieć 3 bary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.05.2017 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Dzięki za ino. Muszę zmierzyć to ciśnienie.Co do uszkodzonego worka, to chyba woda nie wypełni naczynia ? Powietrze chyba nie ma gdzie uciec ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 17.05.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Dzięki za ino. Muszę zmierzyć to ciśnienie. Co do uszkodzonego worka, to chyba woda nie wypełni naczynia ? Powietrze chyba nie ma gdzie uciec ? FantomW brew pozorom powietrze (azot) w naczyniu bardzo szybko wypełni instalację. A będziesz wiedział gdzie zmierzyć ciśnienie w naczyniu? Edytowane 17 Maja 2017 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.05.2017 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Na górze mam jakiś zawór (coś w stylu rowerowego chyba) więc domyślam się, że zwykłym kompresorem dam radę to sprawdzić ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.05.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Ciśnienie wstępne powinno być o 0,5bar niższe niż ciśnienie robocze na zimnym systemie solar.Ciśnienie wstępne dobierane jest do wysokości instalacji. Pomocna może być aplikacja firmy Reflex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 30.05.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Na górze mam jakiś zawór (coś w stylu rowerowego chyba) więc domyślam się, że zwykłym kompresorem dam radę to sprawdzić ? Fantom Tak, właśnie można sprawdzić zwykłym ciśnieniomierzem samochodowym. A ciśnienie, jak wspomniał kolega RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts