Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizilacja typu ciężkiego ścian piwnicy

Ho-Lec

Recommended Posts

Dzięki ale to nie miał być temat:)

Reszta postu była taka:

Po wykonaniu wykopu okazało się że badania geologiczne nie były w 100 % dobre, miał być piasek gliniasty jest glina piaszczysta.

Brak wód gruntowych możliwe sączenia przez przewarstwienia, podczas wykopu nie zaobserwowałem.

Planuje wykonać hydroizolacje typu ciężkiego bez drenażu np Hydrostop 401.

Czy ktos miał już doświadczenie z podobnymi izolacjami?

Zasypanie ścian materiałem wykonanym

wlasnie mialem to samo napisac... ze wczoraj bylem na pysznym steku , a dzisaj bede jadl tatara :) :)

natomiast odnosnie Hydrostop... sugerowalbym opisac troche wiecej...

bo wyrzuciles jeden produkt i co....

co chcesz z nim zrobic , gdzie go zastosowac.

Pamietaj, ze wszystkie szlamy cementowe jednokomponentowe sa materialami sztywnymi, nie przenoszacymi rys i to nawet tych skurczowych.

Jezeli to mozliwe robilbym izolacje bitumiczne od zewnatrz kiedys taki fajny watek powstal: , szlamy jezeli byloby tto uzasadnione, byc moze tez rozwazalbym materialy serii Xypex krystalizujace w betonie.

Kiedys powstal taki watek, stary jak nie wiem co, troszke sie tam pozmienialo, ale kierunek dobry:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!&highlight=izolacja+pionowa+papa

Dzięki ale to nie miał być temat:)

Reszta postu była taka:

Po wykonaniu wykopu okazało się że badania geologiczne nie były w 100 % dobre, miał być piasek gliniasty jest glina piaszczysta.

Brak wód gruntowych możliwe sączenia przez przewarstwienia, podczas wykopu nie zaobserwowałem.

Planuje wykonać hydroizolacje typu ciężkiego bez drenażu np Hydrostop 401.

Czy ktos miał już doświadczenie z podobnymi izolacjami?

Zasypanie ścian materiałem wykonanym

Nie znam się, ale na brak wody gruntowej jedynie sączenia robić ciężka hydroizolacje to nie przypadkiem z armatą na muchę?

Mój jeden sąsiad w mokrym terenie uparł się na piwnicę. Kasy wydał co nie miara na izolacja a i tak pompuje z drenażu.

Nie znam się, ale na brak wody gruntowej jedynie sączenia robić ciężka hydroizolacje to nie przypadkiem z armatą na muchę?

Mój jeden sąsiad w mokrym terenie uparł się na piwnicę. Kasy wydał co nie miara na izolacja a i tak pompuje z drenażu.

Po deszczach w terenie gliniastym woda będzie napierać na ściany piwnicy, a nie wiadomo czy i od spodu się nie pojawi (pewnie masz ławy).

Ja też mam taki teren i robię ciężką i drenaż. Gdyby nie glina, to robiłbym średnią hydroizolację. A lekkiej w przypadku piwnicy nigdy bym nie robił.

• 3 weeks później...

Witam serdecznie.

Trochę czasu upłynęło ale naprawdę brak czasu.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, co do izolacji pionowej jestem zdecydowany na typ ciężki, w linku znajdziecie zdjęcie detalu ściany proszę o opinie osoby zorientowane, wybór materiału później narazie chodzi mi o omówienie rozwiązania.

https://zapodaj.net/6b643be0e6cd6.jpg.html

wlasnie mialem to samo napisac... ze wczoraj bylem na pysznym steku , a dzisaj bede jadl tatara :) :)

natomiast odnosnie Hydrostop... sugerowalbym opisac troche wiecej...

bo wyrzuciles jeden produkt i co....

co chcesz z nim zrobic , gdzie go zastosowac.

Pamietaj, ze wszystkie szlamy cementowe jednokomponentowe sa materialami sztywnymi, nie przenoszacymi rys i to nawet tych skurczowych.

Jezeli to mozliwe robilbym izolacje bitumiczne od zewnatrz kiedys taki fajny watek powstal: , szlamy jezeli byloby tto uzasadnione, byc moze tez rozwazalbym materialy serii Xypex krystalizujace w betonie.

Kiedys powstal taki watek, stary jak nie wiem co, troszke sie tam pozmienialo, ale kierunek dobry:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!&highlight=izolacja+pionowa+papa

Hydrostop jest izolacją krystalizujaca na 5 cm

Z informacji od producenta wiem że przenosi rysy skurczowe.

Rozwinę wątek, obecnie wylalem ławy posmarowane dysperbitem boki górą dwa razy papa. Ostatnio padało z 3 dni i nie widze żadnego sączenia że ścian wkopu, wilgoć czuć w wykopie tak że ław nie musiałem podlewać. Ogólnie że względu na ukształtowanie terenu nie pozwala drenaż opaskowy, a że wjazd do garażu musi mieć odpływ wody opadowej dlatego mam przeglebiony wykop pod beczkę której gora będzie na poziomie posadzki garażu.

Planuje dać izolację poziomą na wysokości ławy a następna po 4 warstwach bloczków ta będzie połączona z izolacją poziomą pod posadzkę garażu do tego izolacją pionowa jak wyżej