frytek1986 17.05.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Tematów na forum już kilka przeczytałem, ale w tej kwestii (hałas) każdy przypadek jest inny. Zastanawiamy się nad działką która usytuowana jest 200m od drogi krajowej i niepokoi nas hałas. W chwili obecnej na cały teren jest niezabudowany. Ma podstać jednak nowe osiedle domów (mapka poniżej). I tak: pierwsze 60m to duże działki usługowe na których mają powstać Żabki itp. następnie będzie kilka rzędów działek. Droga jak widać na mapce jest od strony północnej. Od południowej (ogrodu) jest duży otwarty teren (nie budowlany). Firma sprzedająca działki twierdzi, że jak powstanie kilka budynków to cały teren się mocno wyciszy. Pewnie po częsci jest to prawda - pytanie tylko jak bardzo? W tej chwili na działce słychać dosc mocno szum samochodów co jest oczywiste. Lokalizacja jest ogólnie dość atrakcyjna, więc domy na tych działkach raczej powstaną bardzo szybko.. z resztą część będzie budowana przez deweloperów. Ma ktoś doświadczenia jak zabudowa wpływa na redukcję hałasu? Budować się czy szukać coś innego.. oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.05.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Firma sprzedająca działki twierdzi, że jak powstanie kilka budynków to cały teren się mocno wyciszy. Pewnie po częsci jest to prawda - pytanie tylko jak bardzo? W tej chwili na działce słychać dosc mocno szum samochodów co jest oczywiste. Ma ktoś doświadczenia jak zabudowa wpływa na redukcję hałasu? Budować się czy szukać coś innego.. oto jest pytanie. [ATTACH=CONFIG]389361[/ATTACH] Jeżeli to będzie zabudowa jednorodzinna to nic nie zmieni się. Jeśli postawią ci kilkupietrowy blok o długości kilkuset metrów to będziesz odczuwał redukcję hałasu solidnie. Mam działkę ok. 300m od DK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 17.05.2017 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Tak, tylko jednorodzinna. 300m... i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.05.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Firma sprzedająca działki twierdzi, że jak powstanie kilka budynków to cały teren się mocno wyciszy. [/quOTE]Poproś to na piśmie, ze firma gwarantuje to wyciszenie i w razie niespełnienia zwróci Ci wszelkie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 17.05.2017 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Poproś to na piśmie, ze firma gwarantuje to wyciszenie i w razie niespełnienia zwróci Ci wszelkie koszty. oczywiście, że nie nikt niczego nie gwarantuje... sugerują, że będzie prawdopodobnie ciszej. No i ciężko się ztym nie zgodzić - myślę, że ciszej będzie. Pytanie tylko jak mocno. Miałem nadzieję, że ktoś mieszka na podobnym osiedlu / odległości od drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.05.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 ja mam 700m w linii prostej do DK i 820m do linii kolejowej i zawsze słyszę jedno albo drugie w zależności skąd wiatr wieje. jak wieje od DK to słyszę samochody, nie słyszę pociągów, jak wieje od torów to słyszę każdy pociąg ale za to nie słyszę samochodów. Oczywiście z takiej odległości to żadna przeszkoda i uciążliwość, ale 200m to może być uciążliwe. zabudowa jednorodzinna nic nie zmieni, dojdą tylko kolejne hałasy sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Ja mieszkam jakieś 500-700 m od drogi szybkiego ruchu i zwłaszcza w nocy słyszę samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 18.05.2017 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Ja mieszkam jakieś 500-700 m od drogi szybkiego ruchu i zwłaszcza w nocy słyszę samochody To, że w nocy w pełnej ciszy będzie je słychać - w to nie wątpię. Zastanawiam się, czy w normalnym użytkowaniu, popołudniu, jaki grill itp.. czy to będzie przeszkadzać czy nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.05.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) Wentylacja mechaniczna plus klimatyzacja na lato, ciche okna, ściany z silki ocieplone wełna. I dasz radę. Ale na spokojnego grila raczej nie licz. Ja bym odpuścił, byłem na takiej imprezie 200m od DK2. Od drogi oddzielał nas las i stacja benzynowa. Koszmar. Edytowane 18 Maja 2017 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 22.05.2017 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Hmm nie powiem, żebyście mnie pocieszyli:) Poważnie się zastanawiam nad ta działką, pasuje mi lokalizacja, wielkość, cena, to, że od strony ogródka nie będzie kolejnego domu.. ogólnie pasuje mi wszystko a jedynym znakiem zapytania jest ten hałas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly7 22.05.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Witam. Zastanów się dwa razy nad kupnem działki. Pamiętaj, że dom zazwyczaj buduje się raz w życiu i możliwe, że już nie będziesz miał okazji zmienić miejsca zamieszkania. Czy masz małe dzieci? Jeżeli Ci się urodzi bobas, możliwe, że nie będzie przeszkadzać mu hałas, ale Tobie na pewno - do tego stres... Jeżeli masz wątpliwości to nie kupuj. Przy tego typu decyzjach warto mieć 100% pewność. Ja z ciężkim sercem zrezygnowałem z działki w odległości właśnie 200m od drogi S6. Byłem na działce kilka razy o różnych porach dnia i nocy, mierzyłem nawet poziom DB... raz było ciszej, raz głośniej ale w weekendy zawsze był hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.05.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 300m... i jak? Przy DK mam lasek, potem domy. Jadą ze stałą prędkością więc nie jest źle. Wszystko zależy od wiatru i ciśnienia powietrza. Czasem hałas jest znaczny, a czasem tylko lekki szum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 22.05.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 (edytowane) Przy DK mam lasek, potem domy. Jadą ze stałą prędkością więc nie jest źle. Wszystko zależy od wiatru i ciśnienia powietrza. Czasem hałas jest znaczny, a czasem tylko lekki szum. Mam domek 650m od drogi szybkiego ruchu, nie jest to ekspresówka, po prostu dwupasmówka. Hałas jest słyszalny wyraźnie, z tym że muszę być po stronie domu skierowanym w stronę tej drogi. Po drugiej juz praktycznie nic nie słychać. Po drodze mam pojedyncze domki jednorodzinne. Każdy nowo wybudowany troche zmniejsza hałas. Z tym że dużo bardziej te budowane blisko drogi w linii prostej ode mnie. Te budowane bliżej juz mają mały wpływ. Jak pisałem to 650m w linii prostej i hałas jest minimalny, akceptowalny. Taki szum, prawdopodobnie słysze tylko auta cięzarowe. Nie wyobrażam sobie życia 200m od takiej drogi, ale ja lubie ciszę. Rodzice mieszkają 450m od autostrady A4 i hałas jest dużo mniejszy. No ale autostrade otacza ekran. Edytowane 22 Maja 2017 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 22.05.2017 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Hmm czyli jednak każdy domek coś tam wyciszał. Zauważ, że na tej mapce którą wysłałem zabudowa docelowa będzie dość gęsta (na każdej z tych działek będzie stał dom), do tego pewnie inni też bądą chcieli się trochę odciąć więc jakieś żywopłoty itp.. Ale to trochę wróżenie z kart.. nikt nie wie pewnie jak będzie. A ta DK to też jest jednopasmówka, ograniczenie w tym miejscu to 50km/h ale wszystkie uata jeżdżą ok 70km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 22.05.2017 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Witam. Zastanów się dwa razy nad kupnem działki. Pamiętaj, że dom zazwyczaj buduje się raz w życiu i możliwe, że już nie będziesz miał okazji zmienić miejsca zamieszkania. Czy masz małe dzieci? Jeżeli Ci się urodzi bobas, możliwe, że nie będzie przeszkadzać mu hałas, ale Tobie na pewno - do tego stres... Jeżeli masz wątpliwości to nie kupuj. Przy tego typu decyzjach warto mieć 100% pewność. Ja z ciężkim sercem zrezygnowałem z działki w odległości właśnie 200m od drogi S6. Byłem na działce kilka razy o różnych porach dnia i nocy, mierzyłem nawet poziom DB... raz było ciszej, raz głośniej ale w weekendy zawsze był hałas. A jak twoje pomiary dB wyszły? Ile dB było dla Ciebie już nieakceptowalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.05.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 200 metrów to jest bardzo blisko. BARDZO. Domki jednorodzinne praktycznie nic nie wygłuszą. W ciągu dnia słyszę czasem rozmowy sąsiadów z domków odległych o co najmniej 100 metrów ode mnie. Podobnie jak większość przedmówców - ja bym odpuścił. Skoro cena Ci tak bardzo pasuje, to prawdopodobnie wynika z przewidywanej uciążliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 22.05.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Hmm czyli jednak każdy domek coś tam wyciszał. Zauważ, że na tej mapce którą wysłałem zabudowa docelowa będzie dość gęsta (na każdej z tych działek będzie stał dom), do tego pewnie inni też bądą chcieli się trochę odciąć więc jakieś żywopłoty itp.. Ale to trochę wróżenie z kart.. nikt nie wie pewnie jak będzie. A ta DK to też jest jednopasmówka, ograniczenie w tym miejscu to 50km/h ale wszystkie uata jeżdżą ok 70km/h. U mnie odległość jest ponad 3 razy większa a połowe horyzontu miedzy droga a osiedlem zasłania las... także nie łudź sie że bedzie cicho. Jak podjadę do tej drogi na odległość 150m (tyle od niej biegnie równolegle osiedlowa ulica) to jest 3 razy głośniej. No ale stoją tam domy nawet 50m od drogi i jakoś ci ludzie dają radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.05.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 ja mam 500-600m do DK7. DOdatkowo, droga jest na wzniesieniu (wiadukt nad torami). Pomiędzy drogą a moją nieruchomością jest trochę domów, ale nie za dużo, i sporo zieleni (ale nie las, tylko niska roślinność). Drogę nieco słychać, ale nie jest to uciążliwe. Jak mieszkałem kiedyś 100m od DK, to było to dość męczące. Po pewnym czasie się przyzwyczaiłem, ale po przeprowadzce bardzo doceniłem zdecydowanie większą ciszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.05.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Nie tylko hałas ale też spaliny. http://www.zm.org.pl/?a=highways-astma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 22.05.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Ja bym nie liczył ze deweloper znajdzie chętnych na mieszkanie 50 metrów od drogi. To osiedle może nie powstac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts