Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(nie)Opłacalność Gruntowej Pompy Ciepła?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miloszenko, nie wiem skąd takie wnioski. To że buduję duży dom nie znaczy że mogę(albo chcę) budować nie licząc niczego. Czy opłaca się montować taką a nie inną pompę ciepła, okna, ociepelnie, zawsze warto przeliczyć i popatrzeć na amortyzację. Czy to dom 100m², czy 300m².

Masz duży budżet to zbuduj dom jak należy.

Znajdź dobrego architekta, określ swoje wymagania i buduj. Zatrudnij też kogoś w roli nadzoru inwestorskiego aby budżet i wykonanie mieć pod kontrolą.

Niech za odpowiedni wybór odpowiadają Ci, co się na tym znają.

Na forum dostaniesz skrajne porady od najtańszej instalacji z drogą eksploatacją do najdroższej instalacji z tanią eksploatacją, a wybór i tak musisz podjąć sam.

Liczenie stopy zwrotu nie może być jedynym wyznacznikiem, bo liczy się komfort, bezobsługowość czy niezależność od wzrostu cen mediów.

Zapłać komu trzeba i ich rozlicz ze swojej pracy, albo nie udawaj, że Cię stać.

Dokładnie tak.

Zawsze mnie ciekawi jak można zakładać że pompa ciepła będzie działała tylko gdy jest niska taryfa ?

Jeśli w największe mrozy dom potrzebuje na dobę X kWh energii, a pompa w trakcie doby potrafi wyprodukować 2X kWh energii, to będzie działać tylko w taniej taryfie, jaka w tym filozofia ?

Twoja wypowiedzi podchodzi pod trolling, ale spróbuję jeszcze raz wejść w polemikę.

Powiedz mi też od ilu m² powierzchni domu powinienem przestać pytać na forum? Rozumiem że Ciebie było stać na 120m² ale to mały dom więc na forum miałeś prawo pytać, albo właśnie pytałeś bo Cie na niego nie było stać i chciałeś ciąć koszty? Po co te wycieczki osobiste.

Jak chcesz rozliczyć nadzór inwestorski nie znając się na temacie? Zaufaniem? Czym dla Ciebie różni się komfort gazu i jego bezobsługowość od pompy ciepła albo grzania kablami? Które źródło energii da Ci gwarancję niezależności od wzrostu cen?

Decyzję podejmę sam, na forum po to się udzielam by właśnie usłyszeć te różne rady i znaleźć błąd w pierwotnych obliczeniach, więcej argumentów za którymś rozwiązaniem. Jakbym chciał tylko jeden punkt widzenia to bym pytał instalatora gazu/pomp ciepła.

Dokładnie tak.

Zawsze mnie ciekawi jak można zakładać że pompa ciepła będzie działała tylko gdy jest niska taryfa ?

Czyżby znów matematyka pasująca dla tego który liczy? ;)

Edytowane przez PrzyszłyBudowniczy

Dokładnie tak.

Mnie zaczyna ciekawić czemu zadajesz ktoryś raz to samo pytanie...?

Z G12w nie zrezygnuje gdyż nie mam pojecia co musiałbym robić by mi się to nie opłacało. W tym roku grzałem w drogiej taryfie około 5% (pompa chodziła 1-2h dziennie w drogiej, w największe mrozy). Gdybym palił w kominku było by ZERO :)

Mocne, ale ja bym nikogo tak nie nazwał przez szacunek dla ludzkich przekonań.

Uważam że bardziej szkodliwa jest metoda przekonywania oparta na obliczeniach jeśli do tych obliczeń stosuje się zmanipulowane założenia wyjściowe.

Robi się to tylko po to aby przekonać innych do swoich przemyśleń na dany temat. Przemyśleń, bo przecież nie doświadczeń.

Ci którzy są za czymś albo przeciwko czemuś bez dokonania obliczeń mają zwyczajnie takie przekonania i tego nie kryją i czytelnik może się z nimi zgodzić bądź nie..

Ci którzy swoje przekonania kamuflują za zmanipulowanymi wynikami obliczeń są bardziej niebezpieczni dla czytelnika.

Można sobie wtedy wziąć takie obliczenia i podstawić swoje założenia. Taka weryfikacja jest lepsza niż "nie, bo nie"'

65000/2000=32,5

A powiedz mi, jakie zalety (poza samym kosztem prądu) ma gruntowa PC nad grzaniem kablami? Finansowo zwróciłaby się po 32,5 latach, jak widać, gdyby ani grosza w tym czasie nie trzeba było wydać na konserwację i naprawy. Naprawdę wierzysz, że tyle lat wytrzyma? Pół biedy jak nawali samo urządzenie. Gorzej, jak DZ.

A powiedz jeszcze, jakie masz warunki gwarancji w tej ofercie. Jak często i ile $ za przegąd?

Po pierwsze: Elektryczne ogrzewanie powoduje wytworzenie się pola magnetycznego, które nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Nawet nie brałam takiego ogrzewania pod uwagę.

Po drugie: Podłogówka trzyma ciepło kilkanaście godzin- czyli de facto grzejemy kilka godzin(np. tylko w taryfie nocnej), a i tak w domu zachowany jest komfort cieplny.

Po trzecie: Koszty "serwisu" mamy przez kilka lat w pakiecie, a potem to jakiś śmieszny koszt.

Po czwarte: A co się przy budowie domu zwraca? Buduję dla siebie, dla swojej wygody, a nie na sprzedaż. Jakbym była deweloperem, to wrzuciłabym piec miałowy, bo najtańszy. ;) Gazociągu u nas nie ma, a nie interesuje mnie stawianie wielkiej bańki z gazem na działce. Bańki, która albo jest droga, albo można ją dzierżawić za sporą kasę.

Elektryczne ogrzewanie powoduje wytworzenie się pola magnetycznego, które nie jest obojętne dla naszego zdrowia.

To prawda (przynajmniej pierwsza część). Tak samo jak instalacja elektryczna w domu. I słabszego, niż telefon komórkowy rozsiewa. Żyjemy w świecie, gdzie nie da się tego uniknąć. Jakoś nieliczni dziwacy tylko żyją w głuszy bez prądu.

Z telefonu i prądu też rezygnujesz? A ściany zaizolujesz ołowiem? Czy chociaż siatką miedzianą?

Po drugie: Podłogówka trzyma ciepło kilkanaście godzin- czyli de facto grzejemy kilka godzin(np. tylko w taryfie nocnej), a i tak w domu zachowany jest komfort cieplny.

Raczej kilka. Dlatego chcę kable w podłodze.

Po trzecie: Koszty "serwisu" mamy przez kilka lat w pakiecie, a potem to jakiś śmieszny koszt.

Kto tak sprzedaje? Nie słyszałem o darmowych przeglądach. Co najwyżej niektórzy piszą, że nie robią (ale nie chcą zacytować gwarancji, że nie muszą). Standardowo ze 300-350 zł co roku trzeba zapłacić za przegląd, żeby mieć gwarancję.

Po czwarte: A co się przy budowie domu zwraca?

Droższe rozwiązanie, niż najtańsze oferujące tę samą funkcjonalność. Musi być tańsze w używaniu o tyle, żeby w jakimś czasie (IMO 6-8 lat) pokryło wyższy koszt zakupu. Innymi słowy najtańsze jest rozwiązanie o najniższym TCO przy założonej funkcjonalność.

Takie argumenty są bez sensu bo skoro wiemy że coś jest szkodliwe to nie narażamy się na więcej tego samego bo już trochę w domu mamy.

Nic mi o tym nie wiadomo, jakoby natężenie pola elektromagnetycznego z domowej instalacji elektrycznej w tym z ogrzewania podłogowego było szkodliwe.

Porównujesz pojedynczy kabel w ścianie z gęstą siatką kabli kilka centymetrów pod stopami domowników! Wstydu nie masz?

Nie pojedynczy. Sumarycznie pewnie będę miał więcej kabli zasilających, niż grzewczych. Do tego zasilające (poza oświetleniowymi) będą cały czas pod napięciem, a grzewcze będą pracowały z 500 godzin w ciągu roku (czyli 5,7% czasu).

W minm domu mam podłogówkę wodną i tej zimy, przy minus 12 stopniach PGE zaplanowało wyłączenie prądu.

W momencie wyłączenia miałem w domu 22 stopnie. Po 16 godzinach braku grzania temperatura spadła o 1.5 stopnia.

I to niby zasługa wody? Nie akumulacji reszty domu?

Zamiast teoretyzować podzwoń po sprzedawcach a znajdziesz takiego który daje 5 lat gwarancji bez konieczności przeprowadzania płatnych przeglądów serwisowych.

Praktyka. Szukałem. Na początku budowy byłem wpatrzony w PC jak w obrazek. Wybierałem która, a nie czy. Nie znalazłem sprzedawcy co nie wymagał przeglądów.

Nie wykluczam, że jakbym się uparł, to doliczyłby do ceny PC 5*350zł i napisał, że wymogiem gwarancji są bezpłatne przeglądy. Ale na zwykłe zapytanie każdy chciał przeglądy - niektóry dwa razy w roku. A i bez doliczania tych przeglądów opłacalność PC nawet PW jest co najmniej wątpliwa we współczesnym, niewielkim domu.

Edytowane przez Kaizen

To może ja jeszcze wrócę do tego pierwszego posta o cenach pomp ciepła - powietrzna może być znacznie tańsza - odwierty nie są jedynym rozwiązaniem.

No ale jeśli jednak chciałbyś gruntową, to może warto by zapytać w gminie o dofinansowanie do ekologicznej inwestycji?

Dom jest drewniany/szkieletowy a więc akumulacyjność scian minimalna.

I uważasz, że te kilkanaście godzin ze spadkiem o 1,5* to zasługa tych kilkudziesięciu litrów wody stojącej w rurach, a nie tych kilku tysięcy litrów betonu w wylewce?

Ciekawa logika.

IVT z 5 lat gwarancji bez obowiązkowych przelądów.

Cena obu pomp podobna.

Warunkiem uzyskania 5 letniej gwarancji na pompę ciepła oraz 10 letniej na sprężarkę, jest dokonanie montażu i uruchomienia pompy ciepła przez firmę Arcon Technika Grzewcza, lub inną autoryzowaną firmę oraz dokonywanie corocznych przeglądów między 8 a 12 miesiącem każdego roku eksplantacji.

źródło

Czy zacytujesz całe warunki gwarancji, w których nie ma podobnego zapisu?

Jakoś sprzedawcy nie bardzo chcą publikować warunki gwarancji.

Edytowane przez Kaizen

A przeczytałeś od kiedy są takie warunki gwarancji?

Ja swoją kupiłem w 2010 roku.

Kiedy kupowałem swoją gwarancja była 5 lat a nie 6 i nie było 10 lat na sprężarkę.

To wrzuć, z łaski swojej skan gwarancji?

Nie masz? Uppss. Ciekawe, czemu mnie to nie dziwi?

To prawda (przynajmniej pierwsza część). Tak samo jak instalacja elektryczna w domu. I słabszego, niż telefon komórkowy rozsiewa. Żyjemy w świecie, gdzie nie da się tego uniknąć. Jakoś nieliczni dziwacy tylko żyją w głuszy bez prądu.

Z telefonu i prądu też rezygnujesz? A ściany zaizolujesz ołowiem? Czy chociaż siatką miedzianą?

Co innego prąd w gniazdku i kilka kabli w ścianie, a co innego gęsta sieć kabli w podłodze. Przez komórkę nie rozmawiam 24h/dobę, nie wiem, jak Ty. Mi wystarczy smogu elektromagnetycznego w pracy, nie chcę go jeszcze w domu. Każdy wybiera rozwiązanie, które jemu wydaje się najlepsze. My wybraliśmy gruntową pompę ciepła robiąc kalkulację tego, co możemy na naszej działce podłączyć. Pompa zdecydowanie wygrała.

Raczej kilka. Dlatego chcę kable w podłodze.

Owszem, będzie anhydryt i będzie glikol. Spokojnie trzymają kilkanaście godzin zgodnie z doświadczeniem inwestorów, którym instalację robiła firma, która nam zainstaluje pompę. Sprawdzone info :) Dom będzie docieplony dobrymi materiałami, niezbyt popularnymi w Polsce, do tego trzyszybowe okna, co samo w sobie ma zapewnić komfort cieplny bez mocnego grzania. Poza tym nie lubimy tropików, nie musimy mieć w domu 25-30 stopni, jak to bywało kiedyś, kiedy się napaliło w piecu ;)

Kto tak sprzedaje? Nie słyszałem o darmowych przeglądach. Co najwyżej niektórzy piszą, że nie robią (ale nie chcą zacytować gwarancji, że nie muszą). Standardowo ze 300-350 zł co roku trzeba zapłacić za przegląd, żeby mieć gwarancję.

Ano sprzedają :) I nawet montują! Po okresie objętym promocją co roku przegląd 250 zł. W skali wydatków całorocznych na dom nie jest to dużo.

Droższe rozwiązanie, niż najtańsze oferujące tę samą funkcjonalność. Musi być tańsze w używaniu o tyle, żeby w jakimś czasie (IMO 6-8 lat) pokryło wyższy koszt zakupu. Innymi słowy najtańsze jest rozwiązanie o najniższym TCO przy założonej funkcjonalność.

Powtórzę, budujemy dla siebie. Wybraliśmy rozwiązanie, które zapewnia nam wygodę korzystania z domu nie tylko zimą, ale też latem. Pompa ma funkcję chłodzenia. Obecnie mieszkamy w mieszkaniu z oknami od południa i latem nie da się w nim spać. Chłodzenie pasywne to bardzo duża zaleta pompy :)

Edytowane przez Bepo

Co innego prąd w gniazdku i kilka kabli w ścianie, a co innego gęsta sieć kabli w podłodze.

A ile kabli wpuściłeś w ściany? I masz 24/7 pod napięciem (czyli wytwarzają pole magnetyczne)? 20x więcej miałbyś w posadzce (bo o tyle x krócej by przewodziły prąd, gdybyś nimi grzał)?

Przez komórkę nie rozmawiam 24h/dobę, nie wiem, jak Ty.

Nie wyłączam komórki. 24/7 sieje pole. Fajnie to słychać jak położysz blisko radia - dosyć często słychać, że coś "sieje".

Owszem, będzie anhydryt i będzie glikol. Spokojnie trzymają kilkanaście godzin zgodnie z doświadczeniem inwestorów, którym instalację robiła firma, która nam zainstaluje pompę.

Fizyki nie oszukasz. Waga płynu x ciepło właściwe, waga wylewki x ciepło właściwe, obciążenie cieplne domu - i będziesz wiedział, ile wytrzyma tracąc ile * przy zadanej temperaturze zewnętrznej.

Po okresie objętym promocją co roku przegląd 250 zł. W skali wydatków całorocznych na dom nie jest to dużo.

W skali kosztów ogrzania (CO i CWU łącznie w tańszej strefie 100%) 800zł to zmienia czas zwrotu z 18 do 25 lat. To strasznie dużo.

Wybraliśmy rozwiązanie, które zapewnia nam wygodę korzystania z domu nie tylko zimą, ale też latem. Pompa ma funkcję chłodzenia.

Chłodzenie posadzki jest tak dalekie od komfortu, jak tylko to możliwe. Jak mogę za 2,5K zł mieć chłodzone powietrze, to nie chciałbym za darmo nawet mieć chłodzonej podłogi.

Delikatnie przypominam, że to nie jest wątek o promieniotwórczych kablach w podłodze, a o gruntowej pompie ciepła. Sianie miejskich legend o szkodliwości kabli w podłodze to może na innych forach. Strony typu niewiarygodne to nie publikacje naukowe.

Kaizen, Ty masz mały, energooszczędny domek. Nie u każdego kable są najbardziej opłacalne, na pewno nie w moim przypadku.