mm0123 18.06.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 A jak sądzisz, ile jest ? No jak to ile?...107% A tak poważnie, szukałem wczoraj info na temat rzeczywistej sprawności kotłów kondensacyjnych i w większości materiałów sprawność ta jest o wiele większa niż 87%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 No jak to ile?...107% A tak poważnie, szukałem wczoraj info na temat rzeczywistej sprawności kotłów kondensacyjnych i w większości materiałów sprawność ta jest o wiele większa niż 87%. No to ile ? Pokaż, co znalazłeś. Rozgranicz jeszcze sprawność uzyskiwaną w trakcie ogrzewania, a tą uzyskaną w trakcie przygotowywania CWU, kiedy kondensacja nie jest tak dobrze wykorzystywana, co widać po parze idącej z komina. W niedużych, dobrze ocieplonych domach to już 50/50 % zapotrzebowania na energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.06.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Tak na szybko http://kotly.pl/rzeczywista-sprawnosc-kotla-gazowego/ Na fm tez optymistyczniej ...Zużyłem 430m3 gazu. Przyjmując (przy sprawności kotła 94% ) że z każdego metra uzyskałem 9.5kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 No widzisz, wszystko się zgadza, ja przyjąłem 94% dla ogrzewania , CWU (Na ktore zuzywam niemal tyle samo gazu) jak pisałem tą sprawność tyko obniża. W przytoczonym przez Ciebie artykule jest jeszcze mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 18.06.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (...) W mojej pompie mam Copelanda jej cenę jeśli się nie mylę to 2 k. (...) Za 2000 zł. to możesz sobie kupić co najwyżej scrolla Sanyo (stosowane w niektórych polskich gruntówkach). Scroll Copeland (np. ZH 26...) jakiś czas temu kosztował ok. 1250 euro (z tego, co pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.06.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) O widzisz, czyli nie dokończą miałem rację. Dzięki za sprostowanie.Orientujesz się może ile kosztują sprężarki Mitsubishi Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Tomaszs131 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 18.06.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (...) Orientujesz się może ile kosztują sprężarki Mitsubishi Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.06.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 O widzisz, czyli nie dokończą miałem rację. Dzięki za sprostowanie. Orientujesz się może ile kosztują sprężarki Mitsubishi jaki model pompy ? mogę podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.06.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Pytam tylko z czystej ciekawości, ponoć są najdroższe na rynku? Mamy rozeznanie co do ceny tańszych sprężarek- Sanyo, tych z wyższej ceny półkowej Copeland, brakuje nam tej z górnej półki...Poprawcie mnie jeśli się mylę, Sanyo montowane są w Ekontech-u, Ecopower czy w AIT również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 18.06.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 O, to bardzo dobre pytanie, co po 15 latach w powietrznej pompie powietrza zepsuje się z największym prawdopodobieństwem? ile mnie będzie kosztować naprawa, patrząc np na T-cap i Zubadan?Dla porównania - jaka jest żywotność przeciętej gruntówki? 25lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.06.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 O, to bardzo dobre pytanie, co po 15 latach w powietrznej pompie powietrza zepsuje się z największym prawdopodobieństwem? ile mnie będzie kosztować naprawa, patrząc np na T-cap i Zubadan? Dla porównania - jaka jest żywotność przeciętej gruntówki? 25lat? Sprężarka to jest to co umiera ostatnie w pompach ciepła, jeżeli oczywiście jest odpowiednio dobrana do domu. To co psuje się pierwsze to elementy elektroniczne, a to dlatego że w układ chłodniczy i sprężarkę instalator i użytkownik (potencjalni szkodnicy) mają najmniej do ingerowania. Elektronika jest wystawiona, na działanie osprzętu zewnętrznego, termostaty, przepięcia zasilania zewnętrznego, brak konserwacji, czasem szkodniki naturalne takie jak myszy. Najwięcej jest uszkodzeń spowodowanych przepięciami zewnętrznymi poprzez nie stosowanie odpowiednich zabezpieczeń prądowych. Sporo nowo budowanych domów nie ma nawet "burzówki" a rozdzielnia elektryczna pozostawia wiele do życzenia. Czas życia gruntówki i inwertera (moim zdaniem, żeby nie wywoływać wojny) jest taki sam, optymistyczne 20lat, ale to maksymalnie, a realnie około 15lat. Nawet jak po tym czasie pompa będzie działać, to będzie miała biorąc aktualny wzrost wydajności klasę energetyczną "Z minus" i itak będzie opłacać się ją wymienić na nowe urządzenie o znacznie lepszych parametrach. Za 15 lat pompy ciepła będą stały po 4000zł na wystawce przed castoramą tak jak teraz kotły z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.06.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 No widzisz, wszystko się zgadza, ja przyjąłem 94% dla ogrzewania , CWU (Na ktore zuzywam niemal tyle samo gazu) jak pisałem tą sprawność tyko obniża. W przytoczonym przez Ciebie artykule jest jeszcze mniejsza. Moze Tobie się zgadza, bo dopasowales sobie sprawność kotła za 6000zl do ozc za 300zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Moze Tobie się zgadza, bo dopasowales sobie sprawność kotła za 6000zl do ozc za 300zl. Nie tozumiem tego wpisu ? Przecież nawet w artykule, który przytoczyłeś, jest podana gorsza sprawność, niż ta, którą sobie przyjąłeś... No to jakie masz podstawy, żeby sądzić, że jest tak, jak liczysz ? Nie wiem, poprawia Tobie samopoczycie zafałszowana świadomość, że masz kWh za 19gr ? EDIT:a OZC za 300zł sprawdza się równie dobrze, co kocioł za 4000zł.... Edytowane 18 Czerwca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.06.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Nie tozumiem tego wpisu ?... Nie wiesz, o czym piszesz.... Mam policzone OZC, wynik zgadza siecz tym, co uzyskuje ze spalonych metrów gazu pomnożonych, przez 9,5kWh z m3... Teraz lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) No i dla tej wartości sprawności, przy uwzględnieniu że kolejne 380 m3 zużywam na przygotowanie CWU z niższą sprawnością, oraz wliczając jeszcze koszt prądu i przeglądu, to okaże się, że koszt kWh będzie daleko wyższy, niż fo, co sobie prosto policzyłeś z faktury.Uważasz, że źle przyjąłem wartość sprawności ? Przecież ona jest porównyalna z tym, co można przeczytać w linkowanym przez Ciebie artykule Nie wiem, co chcesz osiągnąć, podając nieprawdziwy koszt kWh ? Edytowane 18 Czerwca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 23.08.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 ... Czas życia gruntówki i inwertera (moim zdaniem, żeby nie wywoływać wojny) jest taki sam, optymistyczne 20lat, ale to maksymalnie, a realnie około 15lat. Nawet jak po tym czasie pompa będzie działać, to będzie miała biorąc aktualny wzrost wydajności klasę energetyczną "Z minus" i itak będzie opłacać się ją wymienić na nowe urządzenie o znacznie lepszych parametrach. Za 15 lat pompy ciepła będą stały po 4000zł na wystawce przed castoramą tak jak teraz kotły z podajnikiem. Trochę odświeżając temat. Jak 10 lat temu przepłacałem za swoją pompę ciepła to też pisali na tym forum, że za 15 lat ceny będą niskie. Ok. zostało jeszcze 5 lat czekam. Pompy to nie telefony i nie produkuje się ich na masową skalę. Dziwne ale cena pc podgrzewaczy do cwu jest prawie taka sama jak była 8 lat temu w zł. Przepłaciłem strasznie. Oczywiście stać teraz na to więcej ludzi bo inflacja ale nie wierzcie w bajki o castoramie. Moi koledzy od inwerterów przemysłowych zwykle oczekują pracy przez 10 lat. Mój, trochę oszukany, przez pewną znaną firmę od pc z północy PL padł po 6 latach, nowy już nie oszukiwany 5000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.08.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 a możesz konkretniej?za co przepłaciłeś, co padło po 6 latach itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 24.08.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Pewnie to ta historia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?150333-Pompa-ciepła-Clima-Komfort-Neuratherm&p=7510054#post7510054 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm99 26.08.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Nie są się ukryć, to ta historia...Ok. Słowo przepłaciłem powinno być w cudzysłowiu. Ale takie nawiązanie do poprzednich tekstów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.08.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Czyli powtarzając za Tobą ;" każdemu chętnemu na pompę ciepła powiem krótko - wybieraj firmę w miarę realną, ale nie za daleko, bo koszty dojazdu serwisu Cię zjedzą " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts