Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(nie)Opłacalność Gruntowej Pompy Ciepła?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No jak to ile?...107% :D A tak poważnie, szukałem wczoraj info na temat rzeczywistej sprawności kotłów kondensacyjnych i w większości materiałów sprawność ta jest o wiele większa niż 87%.

No to ile ? Pokaż, co znalazłeś.

Rozgranicz jeszcze sprawność uzyskiwaną w trakcie ogrzewania, a tą uzyskaną w trakcie przygotowywania CWU, kiedy kondensacja nie jest tak dobrze wykorzystywana, co widać po parze idącej z komina.

W niedużych, dobrze ocieplonych domach to już 50/50 % zapotrzebowania na energię

Pytam tylko z czystej ciekawości, ponoć są najdroższe na rynku? Mamy rozeznanie co do ceny tańszych sprężarek- Sanyo, tych z wyższej ceny półkowej Copeland, brakuje nam tej z górnej półki...

Poprawcie mnie jeśli się mylę, Sanyo montowane są w Ekontech-u, Ecopower czy w AIT również?

O, to bardzo dobre pytanie, co po 15 latach w powietrznej pompie powietrza zepsuje się z największym prawdopodobieństwem? ile mnie będzie kosztować naprawa, patrząc np na T-cap i Zubadan?

Dla porównania - jaka jest żywotność przeciętej gruntówki? 25lat?

Sprężarka to jest to co umiera ostatnie w pompach ciepła, jeżeli oczywiście jest odpowiednio dobrana do domu.

To co psuje się pierwsze to elementy elektroniczne, a to dlatego że w układ chłodniczy i sprężarkę instalator i użytkownik (potencjalni szkodnicy) mają najmniej do ingerowania.

Elektronika jest wystawiona, na działanie osprzętu zewnętrznego, termostaty, przepięcia zasilania zewnętrznego, brak konserwacji, czasem szkodniki naturalne takie jak myszy.

Najwięcej jest uszkodzeń spowodowanych przepięciami zewnętrznymi poprzez nie stosowanie odpowiednich zabezpieczeń prądowych.

Sporo nowo budowanych domów nie ma nawet "burzówki" a rozdzielnia elektryczna pozostawia wiele do życzenia.

Czas życia gruntówki i inwertera (moim zdaniem, żeby nie wywoływać wojny) jest taki sam, optymistyczne 20lat, ale to maksymalnie, a realnie około 15lat.

Nawet jak po tym czasie pompa będzie działać, to będzie miała biorąc aktualny wzrost wydajności klasę energetyczną "Z minus" i itak będzie opłacać się ją wymienić na nowe urządzenie o znacznie lepszych parametrach.

Za 15 lat pompy ciepła będą stały po 4000zł na wystawce przed castoramą tak jak teraz kotły z podajnikiem.

No widzisz, wszystko się zgadza, ja przyjąłem 94% dla ogrzewania , CWU (Na ktore zuzywam niemal tyle samo gazu) jak pisałem tą sprawność tyko obniża.

W przytoczonym przez Ciebie artykule jest jeszcze mniejsza.

Moze Tobie się zgadza, bo dopasowales sobie sprawność kotła za 6000zl do ozc za 300zl.

Moze Tobie się zgadza, bo dopasowales sobie sprawność kotła za 6000zl do ozc za 300zl.

Nie tozumiem tego wpisu ?

Przecież nawet w artykule, który przytoczyłeś, jest podana gorsza sprawność, niż ta, którą sobie przyjąłeś...

No to jakie masz podstawy, żeby sądzić, że jest tak, jak liczysz ?

Nie wiem, poprawia Tobie samopoczycie zafałszowana świadomość, że masz kWh za 19gr ?

EDIT:a OZC za 300zł sprawdza się równie dobrze, co kocioł za 4000zł....

Edytowane przez fotohobby

No i dla tej wartości sprawności, przy uwzględnieniu że kolejne 380 m3 zużywam na przygotowanie CWU z niższą sprawnością, oraz wliczając jeszcze koszt prądu i przeglądu, to okaże się, że koszt kWh będzie daleko wyższy, niż fo, co sobie prosto policzyłeś z faktury.

Uważasz, że źle przyjąłem wartość sprawności ? Przecież ona jest porównyalna z tym, co można przeczytać w linkowanym przez Ciebie artykule

Nie wiem, co chcesz osiągnąć, podając nieprawdziwy koszt kWh ?

Edytowane przez fotohobby

• 2 months później...

...

Czas życia gruntówki i inwertera (moim zdaniem, żeby nie wywoływać wojny) jest taki sam, optymistyczne 20lat, ale to maksymalnie, a realnie około 15lat.

Nawet jak po tym czasie pompa będzie działać, to będzie miała biorąc aktualny wzrost wydajności klasę energetyczną "Z minus" i itak będzie opłacać się ją wymienić na nowe urządzenie o znacznie lepszych parametrach.

Za 15 lat pompy ciepła będą stały po 4000zł na wystawce przed castoramą tak jak teraz kotły z podajnikiem.

Trochę odświeżając temat.

Jak 10 lat temu przepłacałem za swoją pompę ciepła to też pisali na tym forum, że za 15 lat ceny będą niskie. Ok. zostało jeszcze 5 lat czekam. Pompy to nie telefony i nie produkuje się ich na masową skalę.

Dziwne ale cena pc podgrzewaczy do cwu jest prawie taka sama jak była 8 lat temu w zł. Przepłaciłem strasznie.

Oczywiście stać teraz na to więcej ludzi bo inflacja ale nie wierzcie w bajki o castoramie.

Moi koledzy od inwerterów przemysłowych zwykle oczekują pracy przez 10 lat. Mój, trochę oszukany, przez pewną znaną firmę od pc z północy PL padł po 6 latach, nowy już nie oszukiwany 5000 zł.