Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(nie)Opłacalność Gruntowej Pompy Ciepła?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To się dzieje od ośrodka cieplejszego do zimniejszego. Jak sąsiad ma zimniej to co się dzieje he?

Ile ten sąsiad może mieć zimniej? 1, 2, 3 stopnie? W domach różnica na ścianie dochodzi do 20-40 stopni.

Jakieś perpetum mobile wam wychodzi z tych bloków, każdy grzeje każdego a nie sam siebie. Ale ok.

Każdy grzeje siebie, a jednoczesnie ogranicza straty tego obok (w górę i w dół), dlatego bloki (a nawet bliźniaki czy szeregowce) są bardziej "sprawne" energetycznie -- jedynie ściany szczytowe są ze znacznymi stratami, dlatego własnie mieszkania na narożnikach (przynajmniej za moich czasów jak w bloku mieszkałem) były tańsze, bo więcej szło później na ich ogrzewanie. :p

Kosztowało tyle ile zapłacili, a nie tyle ile było warte.

Właśnie odkryłeś jak działa rynek. Brawo. Dlatego właśnie czekam na podanie linków do sklepu w PL.

No tak bo przecież w Polsce będzie 100% drożej i na pewno nie taniej. Spoko.

Skoro jesteś taki przekonany że będzie taniej, to podaj link do sklepu w zł. Nic prostszego.

Nie ma 8kW przy -15 patrzysz na zły model Paci Standard.

PACI Elite 3F z linku ma 11,2kW przy -15.

Patrzę na ten do którego podałeś linka z ceną i nie ma 11kW przy -15, skoro nominalnie ma 10kW (przy 20sC GZ i 7 DZ). No i czekam na parametry przy -20, bo coś nie podali (znaczy nawet rozumiem, w UK ciężko o temperaturę nawet -10). :p Jeśli coś ma sprężarkę o mocy 4kW to przy -15 nie wyciągnie COP blisko 3, przy -20 nawet nie wspomnę.

Więc jak widzę przepaść w stosunku do wspomnianej przez ciebie PC PW, ciekawe czy PC PW SCOP mają równie słaby.

Jasne, bo w konstrukcjach PP to jakaś kosmiczna technologia siedzi a w PW wszystko działa na korbkę... Zlituj się. To jest ta sama technologia, a jak technologia jest ta sama, to wyniki też muszą być zbliżone.

Pytałeś o samą pompę, ale napisałem też o wszystkich innych elementach instalacji. Kosztować będą poniżej 2000zł. Ktoś w wątku o grzaniu klimatyzatorem pisał o tym ile to kosztuje szczegółowo. Instalacja też wydaje mi się zdecydowanie prostsza niż PEX i jego układanie, zalewanie itd.

Kanałów przy klimie będzie więcej niż przy WM, koszty też będą większe, szczególnie jak trzeba ryć pół domu żeby ją zainstalować, a potem jeszcze zabudować żeby kanały ukryć. PP są owszem dobre, ale jak już wspominałem do lekkich konstrukcji, albo jako proteza do ciężkich -- jak u moich rodziców, którzy kominek zamienili na klimatyzatory... Do tego jeszcze pozostają inne problemy, np. PW/GW można w znacznym stopniu grzać w 2T a kanałówka/splity wypada aby chodziły cały czas do względnego utrzymania komfortu cieplnego. Do tego CWU sobie z PP nie zagrzejesz (tak jak z PW/GW) -- trzeba będzie dokupić kolejną PC do CWU albo grzać bojlerem z COP1 a więc to kolejne koszty do systemu (albo jego utrzymania). Czekam aż to wszystko jeszcze doliczysz do całości PP.

Ehe to policz sobie proszę różnicę 40stopni przy 20cm przegrody z lambdą 0,032 i różnicę 2 stopni przy 10cm przegrody z lambdą 1,5;)

Nie ma sensu dalszą dyskusja o tej Paci Elite, poszukaj instrukcji serwisowej.

Jakby różnica w cenie była wyższa o 3000zł, to sobie zamówię z UK (przesyłka za 100GBP), totalnie oleję gwarancję PL a różnicę + koszty przeglądów zostawię na odpłatne naprawy.

Nie pisałem nic o WM. Tylko o kosztach kompletu akcesoriów do kanałówki.

W starym domu to tak jak z reku (chyba że jest strych albo piwnica, którymi można puścić kanały, ewentualnie rozplanować to tak aby poszło w większości przedpokojem z podwieszanym sufitem).

Grzanie na maksa w 2T ciekawe jak to na COP wpłynie (największe dobowe zimno + nieoptymalny COP na maksimum mocy).

CWU zgadzam się, ale PC CWU kosztuje ile? 2000, 3000?

Takie ciekawe układziki są już od dawna produkowane przez Gree.Niestety przez zmowę produktową nie są dostępne w PL.

Wydajnościowo zaczynają się od 10 kW.

Multisplit+podłogówka+bojler.

[ATTACH=CONFIG]407047[/ATTACH]

Tryby pracy.

[ATTACH=CONFIG]407048[/ATTACH]

AS.

A no są takie rzeczy , tylko jeszcze cenę tego podaj .Nie zmowa produktowa tutaj zawiniła , że tego nie oferuje się w PL

Gość TwojPan
Takie ciekawe układziki są już od dawna produkowane przez Gree.Niestety przez zmowę produktową nie są dostępne w PL.

Nie tylko Gree i są takie w Polsce.

Użytkuję taki od roku.Samsung EHS TDM.

Chłodzenie/grzanie jednostkami wewn,typu Split lub Slim,bez konieczności wymiany i strat w obiegu czynnik chłodniczy/woda -tak jak się to ma u konkurencji z klimakonwektorami.

EHS TDM.jpg

Od kilkunastu lat wykonujemy instalacje nadmuchowe na pc pp. W 2001 były to on/offy Millera (i działają do dzisiaj), w 2005 superinverter Daikin, później seasonal i smart inverter, a teraz najnowsza seria SkyAir A Bluevolution na R32. Jednostka 125 przy -15 stopniach ma 11kW

Porównanie systemu wodnego i nadmuchowego na ppc

Jedni klienci wybierają instalacje wodne, a inni nadmuchowe.

Gość TwojPan
Od kilkunastu lat wykonujemy instalacje nadmuchowe na pc pp. W 2001 były to on/offy Millera (i działają do dzisiaj), w 2005 superinverter Daikin, później seasonal i smart inverter, a teraz najnowsza seria SkyAir A Bluevolution na R32. Jednostka 125 przy -15 stopniach ma 11kW

Porównanie systemu wodnego i nadmuchowego na ppc

Jedni klienci wybierają instalacje wodne, a inni nadmuchowe.

Ale te nadmuchowe oparte są na wymianie czynnik/woda.Czy tak?

Gość TwojPan
Nie. To pompy powietrze/powietrze. Nie ma wody w tych układach. Stąd porównanie

Rozumiem.

Jak dla mnie to co oferuje ten marny Szajsung jest idealną sprawą dla grzanie/chłodzenie z jednej jednostki zewnętrznej.Bez strat w układzie czynnik/woda.Szybko,sprawnie i skutecznie.

Nie tylko Gree i są takie w Polsce.

Użytkuję taki od roku.Samsung EHS TDM.

Chłodzenie/grzanie jednostkami wewn,typu Split lub Slim,bez konieczności wymiany i strat w obiegu czynnik chłodniczy/woda -tak jak się to ma u konkurencji z klimakonwektorami.

Gratulacje. Prawie :D najlepszy system na rynku.

Jest tam tryb jednoczesnego grzania podłogi i grzania splitami taki jak w Gree?

Masz jakiś podgląd ON-line?

AS

Gość TwojPan
Gratulacje. Prawie :D najlepszy system na rynku.

Jest tam tryb jednoczesnego grzania podłogi i grzania splitami taki jak w Gree?

Masz jakiś podgląd ON-line?

AS

Możliwości jest kilka.

1.Grzanie woda (podłoga).

2.Grzanie powietrze,klimatyzatory typu Split lub takie jak mam ja czyli Slim-do zabudowy.

3.Grzanie EHS TDM czyli tak jak w zał poniżej,system mieszany powietrze/woda.

4.Chłodzenie woda (podłoga)

5.Chłodzenie powietrze-tak jak powyżej jednostkami wewnętrznymi.

Wewnątrz mam piloty naścienne do sterowania systemem nadmuchowym.

Podglądu on line nie ma w mojej jednostce,ale w nowej z tego roku taki podgląd już jest(system 3 rurowy z NASA).

Do tego wszystkie piloty działają w NASA,czyli jednym naściennym pilotem sterujesz PC,jednostkami wewnetrznymi i reku z Samsunga.

TDM.jpg

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Kuźwa.Nie wiedziałem, że samsung ma takie rozwiązanie.

Całą zeszłoroczną jesień walczyłem z gree polska , gree slowensko i gree austria , żeby mi sprzedali taki system i olali mnie ciepłym moczem.A mieszkam 3 km od Clivetu-przedstawiciela Samsunga.

Skończyłem na takim i żałuje.

W Krakowie masz chyba głównego przedstawiciela S na Polskę.Firma Neok....

Widzisz,tak to właśnie jest.Doceniasz to co robią za granicą,bo to skuteczne i proste rozwiązanie.A moim zdaniem jest szyte na miarę naszych czasów.

Jak rok temu zaczynałem tutaj o tym rozwiązaniu pisać,to publika nie znająca niczego oprócz Panasa i gruntówek z marnym 4deg prz 0deg na zewnątrz za krocie,wygwizdała firmę,rozwiązanie itd.Tutaj nie można się dowiedzieć niczego oprócz jedynego słusznego rozwiązania jakim jest tradycyjne PC PW.Z archaicznym pasywnym chłodzeniem podłogą.

No cóż.

Gość TwojPan
Dobry pomysł.Znasz jakiś niezalezny serwer z funkcją forum?

AS.

Pewnie i tak zaraz się tu zbiegnie wihajster i reszta drużyny pierścienia.A moderator sprawdzi czy piszemy z jednego IP :lol2:

Już nie pamiętam,ale sporo jest takich maszyn w Holandii,Słowenii i Czechach.Znalazłem tez kilka w Anglii.

Ok.Szkoda czasu.W naszym kraju długo dorasta się do takich rozwiązań.

Lepiej zgolić inwestora na 40k-50k pln i zafundować mu gruntówkę ,której DZ przy kilkudniowym zerze to 3-4deg.

Pozdrawiam

Edytowane przez TwojPan
add

@Twój Pan czy te splity klimatyzacyjne są spięte z pompą ciepła i jej instalacją, czy działają niezależnie od siebie ?

Jeżeli są spięte, co daje taki zabieg ?

Czym będzie różnić się osobno PC i klima od połączonego systemu ?

Witam

Niczym, poza znacznie większą podatnością połączonego systemu na awarie wynikającą z komplikacji sterowania przepływem freonu.

Więcej zaworów chłodniczych, automatyki i elektroniki.

Pozdrawiam

Pratchawiec

W latach 70-tych pewien mądry inżynier zaprojektował i wykonał jkm

rzewania nadmuchowego w Polsce w bloku.

Na wzór amerykański i kanadyjski.

Okazało się, że jest tańsza i skuteczniejsza od wody i grzejników.

Wszystko byłoby OK. ale albo z braku wiedzy, albo materiałów zapomniał o zastosowaniu firów powietrza.

Wynik jest taki. że do dziś

Ehe to policz sobie proszę różnicę 40stopni przy 20cm przegrody z lambdą 0,032 i różnicę 2 stopni przy 10cm przegrody z lambdą 1,5;)

Nie chodzi o bezpośrednią różnicę w stratach w przełożeniu na pieniądze, a o omawiany komfort cieplny. Ten zawsze, zakładając grzanie kalafiorami, będzie wyższy w bloku niż w domu.

Nie ma sensu dalszą dyskusja o tej Paci Elite, poszukaj instrukcji serwisowej.

Ale to Twoja propozycja, to Ty takie rozwiązanie sugerowałeś, to czemu JA mam sobie szukać danych? Ja widzę kartę techniczną i ta jednostka nie ma parametrów jakie przedstawiasz. Co więcej, przedstawione parametry DZ i GZ mają się nijak do parametrów użytkowych aby w domu utrzymać należyty komfort cieplny.

Jakby różnica w cenie była wyższa o 3000zł, to sobie zamówię z UK (przesyłka za 100GBP), totalnie oleję gwarancję PL a różnicę + koszty przeglądów zostawię na odpłatne naprawy.

Ale nie jest mowa o Tobie, a o innych inwestorach, którzy mogą nie być tacy sprytni. Dlatego czekam nadal na urządzenie dostępne na POLSKIM rynku.

Nie pisałem nic o WM. Tylko o kosztach kompletu akcesoriów do kanałówki.

Ja natomiast pisałem że przewodów do WM jest MNIEJ niż do kanałówki i jeśli komplet dupereli do WM kosztuje ~3k to do kanałówki nie może kosztować mniej -- jak tutaj sugerujesz. Więc żeby nie było, moi rodzice za komplet 4 jednostek wewnętrznych i 8kW (dla A7W20) jednostki zewnętrznej GREE zapłacili 16k z montażem. To była najniższa otrzymana oferta (bo były i wyższe), wyceny kanałówki wypadały spokojnie ponad 20k a to nie uwzględniało ukrycia kanałów, oraz nie rozwiązywało problemu CWU oraz nadal nie dawało sensownego komfortu cieplnego (i oczywiście, lepsze to niż kominek, ale nadal gorsze niż podłogówka).

W starym domu to tak jak z reku (chyba że jest strych albo piwnica, którymi można puścić kanały, ewentualnie rozplanować to tak aby poszło w większości przedpokojem z podwieszanym sufitem).

Znaczy podwieszany sufit to rozdają jako gratis z PCPP?

Grzanie na maksa w 2T ciekawe jak to na COP wpłynie (największe dobowe zimno + nieoptymalny COP na maksimum mocy).

To jakieś Twoje, kolejne, błędne założenie, że grzanie w 2T wpływa na COP. Nie wpływa.

CWU zgadzam się, ale PC CWU kosztuje ile? 2000, 3000?

Jesteś, jak widzę z każdym postem, niepoprawnym optymistą. Sama PC do CWU od 3500 w górę (do tego zbiornik). Z integrowanym zbiornikiem CWU od AFAIR 8000.