ewenement22 22.05.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Witam Jestem na etapie podłączania kanalizy do szamba.Niestety okazuje się, że przydałoby się, żeby rura kanalizacyjna która jest wystawiona na zewnątrz poza budynek wychodziła niżej, ponieważ teraz jak zrobię spadek 3% to rura idzie pod samym wierzchem ziemi.... powiedzmy 5-10 cm. Wiem, że kiedyś będę chciał położyć nad tą rurą kostkę więc będzie przeszkadzała. Natomiast z poziomem ziemi nie chcę się już podnosić. Czytałem, na jakimś forum, że lepiej jest zrobić kaskadę z rury zamiast np. spadku 10%. Czy prawda to? Co będzie lepszym rozwiązaniem? Ten spadek 10% nie byłby na całości kanalizy zewnętrznej t.j 20m lecz myślę, że wystarczyłoby jakieś 5m. Co Wy wiecie na ten temat? Rurę mam 160 pomarańczową. Jakie rozwiązanie proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 22.05.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Masz dom podpiwniczony że ta rura wychodzi tak wysoko z budynku? W każdym projekcie jaki widzialem wyjscie kanalizacji przez fundament było min. 60cm pod ziemią. Kanalizacja raczej nie zamarza ale 10cm pod ziemią to jednak niezle przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 22.05.2017 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Nie dom nie jest podpiwniczony. Rura kanalizy wychodzi jakieś 20-30 cm pod ziemią ale przy szambie ziemia jest 40cm niżej niż przy wyjściu rury kanalizacyjnej. (mierzone laserem)Niektórzy mówią, że można zrobić spadek nawet 15% i będzie ok a jedni że maks 3%. I kogo słuchać?Może jak zrobię np. 10% to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 22.05.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Nie wypowiem się bo u mnie ścieki lecą do studzienki a potem kanalizacji miejskiej. Spadek czasami miałem dużo większy niż 3% bo studnia w ulicy była metr niżej niż wylot z budynku a ja miałem do niej może 5metrów. Ty masz szambo czy tam oczyszczalnie i może tam tak duży spadek czemuś szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.05.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 duzy spadek powoduje że ciekłe szybko spływa a co cięższe może sie zatrzymać skutek -zatkana kanaliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) Jeśli to by był przykanalik podłączony do kanalizacji miejskiej to samym wyjściu w budynku należałoby zastosować załamanie pionowe schodząc do wymaganej głębokości. ZW miejscu załamania powinna być dodatkowa studzienka rewizyjną. Można to zrobić za pomocą trójnika fi 160 a na wierzchu zastosować zwykły dekiel 160, ale jeśli to zejście prosto do szamba i to spokojnie można zwiększyć kąt spadku do twoich 10*Przy zbyt dużym spadku problemem jest płynięcie ścieków całym przekrojem rury co czasem jest powodem wysysania wody z syfonów, przykrego zapachu i przytkania ale jeśli jest odpowiednio zrobiona wentylacja na pionach głównych to nie będzie tu żadnego problemu. Edytowane 23 Maja 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts