Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obniżyć poziom rury od kanalizacji na zewnątrz.

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie podłączania kanalizy do szamba.

Niestety okazuje się, że przydałoby się, żeby rura kanalizacyjna która jest wystawiona na zewnątrz poza budynek wychodziła niżej, ponieważ teraz jak zrobię spadek 3% to rura idzie pod samym wierzchem ziemi.... powiedzmy 5-10 cm. Wiem, że kiedyś będę chciał położyć nad tą rurą kostkę więc będzie przeszkadzała. Natomiast z poziomem ziemi nie chcę się już podnosić. Czytałem, na jakimś forum, że lepiej jest zrobić kaskadę z rury zamiast np. spadku 10%. Czy prawda to? Co będzie lepszym rozwiązaniem? Ten spadek 10% nie byłby na całości kanalizy zewnętrznej t.j 20m lecz myślę, że wystarczyłoby jakieś 5m. Co Wy wiecie na ten temat? Rurę mam 160 pomarańczową. Jakie rozwiązanie proponujecie?

Nie dom nie jest podpiwniczony. Rura kanalizy wychodzi jakieś 20-30 cm pod ziemią ale przy szambie ziemia jest 40cm niżej niż przy wyjściu rury kanalizacyjnej. (mierzone laserem)

Niektórzy mówią, że można zrobić spadek nawet 15% i będzie ok a jedni że maks 3%. I kogo słuchać?

Może jak zrobię np. 10% to będzie ok?

Nie wypowiem się bo u mnie ścieki lecą do studzienki a potem kanalizacji miejskiej. Spadek czasami miałem dużo większy niż 3% bo studnia w ulicy była metr niżej niż wylot z budynku a ja miałem do niej może 5metrów. Ty masz szambo czy tam oczyszczalnie i może tam tak duży spadek czemuś szkodzi.

Jeśli to by był przykanalik podłączony do kanalizacji miejskiej to samym wyjściu w budynku należałoby zastosować załamanie pionowe schodząc do wymaganej głębokości. ZW miejscu załamania powinna być dodatkowa studzienka rewizyjną. Można to zrobić za pomocą trójnika fi 160 a na wierzchu zastosować zwykły dekiel 160, ale jeśli to zejście prosto do szamba i to spokojnie można zwiększyć kąt spadku do twoich 10*

Przy zbyt dużym spadku problemem jest płynięcie ścieków całym przekrojem rury co czasem jest powodem wysysania wody z syfonów, przykrego zapachu i przytkania ale jeśli jest odpowiednio zrobiona wentylacja na pionach głównych to nie będzie tu żadnego problemu.

Edytowane przez Mareks77