Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja BOSCH - 230 V a 400 V

Arisek

Recommended Posts

Cześć, planuje w najbliższym czasie zakupić płytę indukcyjna marki BOSCH i w trakcie przeglądania i porównywania ofert konkurencyjnych producentów zauważyłem, iż urządzenia wspomnianej marki mają głównie moc wejściowa 230 V, a ktoś mi kiedyś powiedział ze najlepiej jest zakupić z mocą wejściowa 400 V. Oczywiście mam w domu doprowadzona instalacje 3-fazowa , jednakże obawiam sie w kwestii mocy, a co za tym idzie szybkości nagrzewania podczas gotowania. Słyszałem również ze inna osoba zakupiła indukcje pod 230 V i później żałowała. Proszę o opinie!

Tu bardziej chodzi o instalacje elektryczną w domu. Uzywajac indukcje na 230 obciążasz bardzo jedną fazę. Jak nie było to przemyślane od poczatku i jest na tej fazie podpięte cos jeszcze w kuchni albo w domu to wiecznie bedą problemu z wybijającym zabezpieczeniem. Sama indukcja dziala tak samo dobrze na jednej jak i na 3 fazach jesli instalacja była pomyślana.

Tu bardziej chodzi o instalacje elektryczną w domu. Uzywajac indukcje na 230 obciążasz bardzo jedną fazę. Jak nie było to przemyślane od poczatku i jest na tej fazie podpięte cos jeszcze w kuchni albo w domu to wiecznie bedą problemu z wybijającym zabezpieczeniem. Sama indukcja dziala tak samo dobrze na jednej jak i na 3 fazach jesli instalacja była pomyślana.

Czyli jak rozumiem jest to tylko kwestia podłączenia i jeżeli na jednej fazie byłaby podłączona tylko płyta to problemów być nie powinno ? Analogicznie tak samo jak na 2-3?

W takim razie co z wersjami 400 V ? Nie można ich podłączyć na jednej fazie, a co za tym idzie eliminuja problem przeciążenia aczkolwiek wymagają instalacji wielofazowej ?

Płyt na 400V nie ma, wszystkie są zasilane napięciem 230V. Nie znaczy to wcale, że nie można jej zasilić więcej niż jedną fazą - można, a nawet trzeba, bo przy instalacji trójfazowej w domu w praktyce nie za bardzo będzie inna możliwość. Większość płyt pracuje zasilana dwiema fazami.

Cześć, planuje w najbliższym czasie zakupić płytę indukcyjna marki BOSCH i w trakcie przeglądania i porównywania ofert konkurencyjnych producentów zauważyłem, iż urządzenia wspomnianej marki mają głównie moc wejściowa 230 V, a ktoś mi kiedyś powiedział ze najlepiej jest zakupić z mocą wejściowa 400 V. Oczywiście mam w domu doprowadzona instalacje 3-fazowa , jednakże obawiam sie w kwestii mocy, a co za tym idzie szybkości nagrzewania podczas gotowania. Słyszałem również ze inna osoba zakupiła indukcje pod 230 V i później żałowała. Proszę o opinie!

Nie "moc wejściowa 230V" - tylko napięcie pracy.

Przede wszystkim musisz znać moc docelowego urządzenia, i dobrać je do istniejącej instalacji - najważniejszy jest przekrój przewodu który masz doprowadzony do punktu przyłączenia płyty indukcyjnej, większość opisanych jako 400V korzysta z dwóch faz - patrz wypowiedź wyżej. Zawsze jest to korzystniejsze rozwiązanie niż przyłączenie urządzenia pracującego tylko na 230V.

Szybkość nagrzewania - na każdym polu przyrost temperatury będzie taki sam, poszczególne pola mogą mieć różną moc, jeżeli Twoja instalacja na to nie pozwoli, nie będziesz mógł wykorzystać do pracy wszystkich pól jednocześnie.

pzdr