Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

agrotkanina na podjazd czy to ma sens?

Recommended Posts

Witam. Mam do was pytanie odnośnie wjazdu do garażu. Ściągnąłem luźną ziemię i teraz chcę nawieźć najpierw grubego kamienia a na to drobniejszy kamień . Czy jest sens dawać na odkrytą ziemię agrotkaninę 90g by kamienie nie weszły za bardzo w glebę. Wiem że są specjalne tkaniny na drogi ale w mojej okolicy nigdzie takich nie mogę dostać a kamień będę miał już jutro.

Kamienie lub tłuczeń mają właśnie wejść w ziemię aby po zagęszczeniu podjazd nie zapadał się i nie powstawały koleiny.

Jeśli na podjeździe jest ziemia uprawna tzn. humus to powinieneś raczej ściągnąć wierzchnią warstwę i nasypać pospółki zagęszczając kolejne warstwy gdyż uprawna ziemia poprzez rozkład zmieniają swoją objętość, co w przyszłości wiąże się z zapadaniem się i koleinami.

Agrowłóknina na tu za zadanie ochronę przed chwastami które lubią wychodzić potem pomiędzy polbrukiem lub inną wierzchnią warstwą jednak jeśli na podjeździe ma zostać sam tłuczeń to

@Mareks77: A co w przypadku jak mam podłoże gliniaste? Jak jest sucho to jest twarde jak skała i na pewno mi w to kamień nie wejdzie. Ale po deszczu to się po prostu bagno robi. I obawiam się, że wtedy dopiero mi się kamień zapadnie. Nie lepiej to wtedy zabezpieczyć jakąś włókniną?

Czeka mnie utwardzanie podjazdu i nie jestem pewny właśnie jak do tego podejść.