hudy8 22.05.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Witam. Mam do was pytanie odnośnie wjazdu do garażu. Ściągnąłem luźną ziemię i teraz chcę nawieźć najpierw grubego kamienia a na to drobniejszy kamień . Czy jest sens dawać na odkrytą ziemię agrotkaninę 90g by kamienie nie weszły za bardzo w glebę. Wiem że są specjalne tkaniny na drogi ale w mojej okolicy nigdzie takich nie mogę dostać a kamień będę miał już jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.05.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Kamienie lub tłuczeń mają właśnie wejść w ziemię aby po zagęszczeniu podjazd nie zapadał się i nie powstawały koleiny.Jeśli na podjeździe jest ziemia uprawna tzn. humus to powinieneś raczej ściągnąć wierzchnią warstwę i nasypać pospółki zagęszczając kolejne warstwy gdyż uprawna ziemia poprzez rozkład zmieniają swoją objętość, co w przyszłości wiąże się z zapadaniem się i koleinami.Agrowłóknina na tu za zadanie ochronę przed chwastami które lubią wychodzić potem pomiędzy polbrukiem lub inną wierzchnią warstwą jednak jeśli na podjeździe ma zostać sam tłuczeń to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 23.05.2017 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Dzięki. Czyli pomysł bez sensu. Humus jest zdjęty ale znajomy mi podpowiedział by dać włókninę bo jak twierdzi kamień zostanie wciśnięty w glebę i nic z niego nie zostanie. Lepszym pomysłem będzie nawieźć gruzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 23.05.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 @Mareks77: A co w przypadku jak mam podłoże gliniaste? Jak jest sucho to jest twarde jak skała i na pewno mi w to kamień nie wejdzie. Ale po deszczu to się po prostu bagno robi. I obawiam się, że wtedy dopiero mi się kamień zapadnie. Nie lepiej to wtedy zabezpieczyć jakąś włókniną?Czeka mnie utwardzanie podjazdu i nie jestem pewny właśnie jak do tego podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.05.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Przy małej przepuszczalności gruntu musisz pod podbudową wykonać warstwę rozłączającą z piasku a ten żeby nie mieszał się z podbudową właściwą wymaga geowłókniny.Poza tym na podjazd podbudowa musi mieć więcej niż 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smakoszek 26.05.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Zdecydowanie kamienie powinny się porządnie zespoić z podłożem. W przeciwnym wypadku będziesz je zbierać z trawników i wyrównywać po każdym przejechaniu samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts