Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyceny kuchni ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Kilka lat temu samemu składaliśmy kuchnię. Kuchnię kupiliśmy o BRW , fronty na wysoki połysk i sami złożyliśmy.

Zabudowa miała 3,5 m x 3m i obejmowała 2 wysokie szafy , bez wiszących szafek. Płaciliśmy wtedy za to chyba niecałe 4000zł.

2 lata temu "kuchnia" nam się zmieniła i stolarz wymienił nam wszystkie fronty i dorobił kilka nowoch szafek wiszących i z tego co pamietam płacilśmy chyba cos lekko ponad 3000zł

Teraz zaczynam myśleć o nowej kuchni w nowym domu i najpierw sobie wyceniłem kuchnię w Ikea i wyszło mi bez blatów i sprzętów ponad 10tys zł , a zabudowa nie jest jakaś sądzę skomplkowana (5 wysokich szafek "60") , 6 szafek 60 (zwykłych i to wąskich bo max 35-37cm) , jedna szafk 80 (pod zlew) , dwie szafki 60 z szufladami ...

Żadych wiszących szafek i żadych "bajerów". Fronty ponownie lakierowane na wysoki połysk ..

Ten sam "stolarz" co 2 lata temu wymieniał mi fronty i robił nowe szafki wycenił to z blatami na 14tys zł i to z porządnymi mechanizmami GTV (a nie nadroższymi Bluuma).

Czy ceny w ciagu 2 lat tak mocno się zmieniły ? Bo nie ukrywam że lekko się zszokowałem i myślałem że wyceny w IKEA są bardzo wysokie a tutaj wygląda że jest tanio ?

Jak to u Was wygladało ?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy stara kuchnia zawiera tyle samo szafek z szufladami ile ma zawierać nowa?

Czy meble z BRW miały okucia BLUM?

Czy stolarz miał składać czy wy?

Czy "kilka lat temu" to jakieś 10 lat?

Dlaczego dziwi cię, że masowa produkcja z IKEA jest tańsza od indywidualnej roboty stolarza?

Czy stara kuchnia zawiera tyle samo szafek z szufladami ile ma zawierać nowa?

Czy meble z BRW miały okucia BLUM?

Czy stolarz miał składać czy wy?

Czy "kilka lat temu" to jakieś 10 lat?

Dlaczego dziwi cię, że masowa produkcja z IKEA jest tańsza od indywidualnej roboty stolarza?

Meble z BRW nie miały okuć z Blum , nowe też nie muszą mieć .

Pierwsza kuchnia w 2011 , zmiany 2 lata temu ...

Na Blumie mi nie zależy.

Czemu dziwi ?

Bo większośc "stolarzy" nic samemu nie robi ...

Obecnie większosć kupuje gotowe korpusy i zamawia fronty ...

Sami jedynie to skręcają ...

Indywidualny klient też może kupić takie korpusy i nie są one wcale bardzo drogie.

A Ikea nigdy nie miała tanich mebli kuchennych i sporo sama na tym zarabia.

Edytowane przez kaszpir007

Jeśli ktos ma chęci, umiejętności, potrzebny sprzęt i czas to oczywiscie ze sam taniej zrobi zabudowę kuchenna.

Wycene najlepiej zrobic w kilku miejscach i miec jasno określone co ma sie znalezc w kuchni zeby mozna było je porównać. Lakierowane fronty należą do najdroższych, wiec to tez wpływa na cenę.

Mnie nie dziwi, że nie chcesz Bluma (sama nie mam).

Ale dziwi jak możesz próbować porównywać ceny szafek z okuciami Blum czy GTV, i tanim no-name z BRW?

Daj do wyceny meble w standardzie BRW i wówczas porównuj ile wzrosły koszty pracy i materiałów.

Skoro uważasz, że sam możesz bezproblemowo zamówić korpusy, fronty i to złożyć, to dlaczego tego nie zrobisz?

Mój stolarz nie mógł tak łatwo kupić sobie korpusów, bo moje szafki są wyższe niż standardowe korpusy, a dwie płytsze, z powodu rury kanalizacyjnej.

Edytowane przez Elfir

Mnie nie dziwi, że nie chcesz Bluma (sama nie mam).

Ale dziwi jak możesz próbować porównywać ceny szafek z okuciami Blum czy GTV, i tanim no-name z BRW?

Daj do wyceny meble w standardzie BRW i wówczas porównuj ile wzrosły koszty pracy i materiałów.

Skoro uważasz, że sam możesz bezproblemowo zamówić korpusy, fronty i to złożyć, to dlaczego tego nie zrobisz?

Mój stolarz nie mógł tak łatwo kupić sobie korpusów, bo moje szafki są wyższe niż standardowe korpusy, a dwie płytsze, z powodu rury kanalizacyjnej.

Nie widzę powodu ani żadnego sensu kupowania Bluumów.

Miałem szafki od 2011 na jakiś tanich zawiasach i nie narzekałem. W 2015r wymieniłem zawiasy na samodomyklające (GTV) i też nie narzekałem.

No chyba że to o to chodzi aby się pochwalić ...

Co do samodzielnego montazu.

W dużym skrócie . Nie jest to dla mnie żaden problem i zapewne gdyby nie wysokie szafki to bym sam wykonał.

Problemem są wysokie szafki , bo gotowych korpusów powyżej 200-207cm nie ma dostępnych a ja potrzebuję 5 takich wysokich szaf o wysokości miimum 240cm i wsród nich musi być jedna szafla na lodówkę, jedna na mikrofalka + piekarnik i to wszystko musi ładnie wyglądać (na takie samej wyskośc drzwiczki).

I to jest problem , że takch korpusów nie mogę znaleźć ...

Jedynie takie korpusy oferuje Ikea ...

to zamów tylko wysokie szafki u stolarza czy kup w IKEA a resztę zrób sam.

Natomiast nadal nie wiem co cię zszokowało?

Że tania marketówka z okuciami no-name kupiona kilka lat temu jest tańsza od mebli od stolarza z markowymi okuciami?

Edytowane przez Elfir

Widzę że nie rozumiesz co piszę ...

Wiem ile kosztują korpusy , wiem ile kosztują fronty , wiem ile okucia ...

Wiem też że olbrzymi wpływ na cenę ma wysokosć robocizny i marże na okuciach ..

Wysoka cena za szafki wcale nie oznacza że będą one lepsze od tańszych ...

Sam nie będę robił , bo nie mam dostepu do takch korpusów jakie potrzebuje a kombinować nie chce , bo ważny jest efekt końcowy .

Mam już kilka nowych wycen i widzę że się mocno różnią i ten "stolarz" co mi robił kilka lat temu obecnie wcale nie jest już tani ..

Mam już kilka nowych wycen i widzę że się mocno różnią i ten "stolarz" co mi robił kilka lat temu obecnie wcale nie jest już tani ..

Kilka lat temu też miałam inne ceny :)

Ale doświadczenie mniejsze, praca na czarno.

Czy ceny w ciagu 2 lat tak mocno się zmieniły ? Bo nie ukrywam że lekko się zszokowałem i myślałem że wyceny w IKEA są bardzo wysokie a tutaj wygląda że jest tanio ?

Jak to u Was wyglądało ?

U nas tak to wygląda że mamy wolny rynek

Jak u rzemieślnika który robi indywidualne zamówienia jest dla Ciebie za drogo,to zamów w Ikea,albo innej Biedronce czy Lidlu.

Nikt Cię nie przymusza do realizacji zamówienia u tego rzemieślnika

Po co te płacze

Ten człowiek tak się ceni i to jego indywidualna sprawa

Jak Ci nie pasuje idź do Ikea i będziesz miał za pół ceny,z korzyścią dla Ciebie,ale nie roznoś si z tym po forach

W kwestii ewentualnych niedopowiedzeń.....nie jestem i nigdy nie byłem producentem/składaczem mebli kuchennych

Po prostu wkurza mnie takie podejście do tematu

Jak można porównywać masówkę do rzemiosła

Edytowane przez LasekD

I tak zapewne będzie ...

Mam kilka wycen i kilka jest bardzo zbliżonych , więc jak widać różnice są jednak w wycenach ...

Trudno jest porównywać wyceny robione na odległość, bez omówienia szczegółów technicznych (w tym jakości wykonania, wykończenia poszczególnych elementów, rodzaju użytych akcesoriów, itd.), które mogą sporo decydować o końcowej cenie. Dopiero w trakcie omawiania konkretnej oferty wychodzą dodatkowe koszty, których wstępnie nie uwzględniono aby nie zawyżać oferty.

u mnie akurat wyszło odwrotnie. jak wrzuciłam wycenę w programie Ikea, to wyszło mi drożej niz u stolarza.

kuchnię w kształcie litery U: 2,5x3,5x3m wycenił mi na 10tys. najkrótsza ściana zabudowa do sufitu, fronty lakierowane, całe korpusy z tej samej płyty (a nie wnetrza z tańszej, bo nie widac), 2 cargo, pod zlewem szuflada na śmietnik z tip-on, wszystkie szuflady z samodomykiem. stolarz z polecenia, więc mam nadzieję, że będę zadowolona. montaż mam na 1 lipca.

wydaje mi się, że niektóre usługi są ciągle tańsze na prowincji, niż w pobliżu dużych miast. chociaż pewnie nie jest to regułą.

Albo jakość i długi czas oczekiwania, albo szybko i tanio. Może być lakier za 20- 40zł/l,plus kapon a może być po 200zł/l, ale gdy dam 3 warstwy(system), każda przeszlifowana to jestem pewny ze za 15 lat mebel wygląda tak jak zrobiony wczoraj. To samo dotyczy fornirów czy obłogów. Mogę wybarwiać np. na wenge, a mogę dać wenge. Z tym że różnica jest równie duża na cenie i wyglądzie. Tyle że większość chce po taniości trzeba albo dostosować się do bylejakości albo zwijać interes. Bo jak sam materiał kosztuje kilkadziesiąt tysięcy to ciężko sprzedawać kuchnie za kilkanaście tysięcy.

I tak zapewne będzie ...

Mam kilka wycen i kilka jest bardzo zbliżonych , więc jak widać różnice są jednak w wycenach ...

Pytanie tylko, czy tą jakość widziałeś na żywo, czy tylko na zdjęciach. I czy wszystkie oferty policzone były z jednekową szczegółowością.

Jak miałem wycenianą kuchnię w MaxFlizie to oferta liczyła kilkadziesiąt pozycji, ale każda maskownica, złączka, czy zakończenie profila LED były w niej ujęte...