Sawadi 25.05.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Albo jakość i długi czas oczekiwania, albo szybko i tanio. Może być lakier za 20- 40zł/l,plus kapon a może być po 200zł/l, ale gdy dam 3 warstwy(system), każda przeszlifowana to jestem pewny ze za 15 lat mebel wygląda tak jak zrobiony wczoraj. To samo dotyczy fornirów czy obłogów. Mogę wybarwiać np. na wenge, a mogę dać wenge. Z tym że różnica jest równie duża na cenie i wyglądzie. Tyle że większość chce po taniości trzeba albo dostosować się do bylejakości albo zwijać interes. Bo jak sam materiał kosztuje kilkadziesiąt tysięcy to ciężko sprzedawać kuchnie za kilkanaście tysięcy. To nie zupełnie tak, bo można mieć kiepski efekt za spore pieniądze z długim czasem oczekiwania - to też się zdarza. Za kilkadziesiąt tysięcy można mieć wypasioną w pełni drewniana kuchnię z drogim granitem i kuchnię na płycie z konglomeratem. Za kilkanaście tysięcy też się da zrobić piękną kuchnię z granitem. Za kilka tysięcy też się da, choć trzeba się nakombinować i zapewne nie będzie to najwyższa jakość, ale wystarczająca i może się świetnie prezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.05.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 tylko a @uj ten granit? Żeby w czasie gotowania rozważać kruchość swego istnienia i zastanawiać się jaki nagrobek będzie lepszy - granit czy marmur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 tylko a @uj ten granit? Żeby w czasie gotowania rozważać kruchość swego istnienia i zastanawiać się jaki nagrobek będzie lepszy - granit czy marmur? Ja, mając ograniczony budżet, w swojej kuchni zrezygnowałam z okuć firmowych w szufladach na rzecz blatu z granitu i podwieszanego zlewu. Było to dla mnie bardziej istotne niż pełny wysuw szuflad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.05.2017 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Mi Ikea wyszła tyle samo co u stolarza który robi szafki dokładnie pod wymiar a nie z katalogu. Do tego mozna zamowić nietypowe rozwiązania, zrobić coś zupełnie innego. Gotowce z Ikei to nie do konca meble na wymiar. Ikea wcale nie jest tania. Zobaczymy ... W sobotę podjedzie stolarz i będziemy rozmawiać .. Dałem "projekt" , dokładnie opisałem jaki mają być szafki i jakiej szeerokości , jakie fronty , jakie korpusy. Mechanizmy wystarczą mi z GTV. Myślę że to co napisałem dla kumatego stolarza powinno wystarczyć . Wstępne wycena zbliżona do tej z Ikea .. Dla mnie wcale kuchnia z Ikea nie jest i nigdy z tego co się orientowała wyznacznikiem taniej kuchni a raczej była ona droga ... W sobotę zobaczymy co z tego wyjdzie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 GTV chyba nie jest specjalnie tańszy od BLUM. Słowo "blum" dla okuć meblowych traktuję obecnie na zasadzie, jak "junkers" na określenie przepływowego ogrzewacza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 25.05.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 tylko a @uj ten granit? Żeby w czasie gotowania rozważać kruchość swego istnienia i zastanawiać się jaki nagrobek będzie lepszy - granit czy marmur? Mnie dziwią takie stwierdzenia, bo jakie znaczenie dla tego tematu ma to jakie lubisz blaty, a raczej jakich nie lubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTV 25.05.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 GTV chyba nie jest specjalnie tańszy od BLUM. Nasze okucia to po prostu jakość za rozsądną cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Nasze okucia to po prostu jakość za rozsądną cenę Tak napisze każdy producent, w tym Rejs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.05.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Co mozna powiedzieć o GTV? - jedynie to ze działają i nie są awaryjne. Ale w uzyciu nie dają tak miłych wrażeń jak Blum czy Hettich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 27.05.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 To kwestia wyboru i oczekiwań i wielkości szuflad oraz obciążenia. Mam prawie 20 letniej kuchni zwykłe prowadnice i jestem zadowolona. Uważam że są absolutnie wystarczające - chodzą gładko, nic się nie psuje, nie zmienia, szuflady otwieram jednym palcem, same się domykają bo tak są wygięte prowadnice. Zajmują tyle miejsca co nic i szuflady są większe. No miód malina i tanizna. Po testowaniu u wielu znajomych Bluma i Hettisha nadal twierdze, ze takie proste prowadnice to dobre rozwiązanie na lata. Jedynie duże szuflady, z dużym obciążeniem wymagają zainwestowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 to między innymi było powodem zamiany markowych okuć na no-name na rzecz granitowego blatu Wolałam mieć dużo mało pojemnych, stosunkowo płytkich szuflad, niż mało, ale bardzo głębokich. Kuzynka właśnie skarżyła się na to, że głębokie szuflady są pojemne, ale aby wyciągnąć patelnię z samego dołu musi opróżnić całą szufladę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Kto trzyma patelnie w szufladzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 27.05.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 a jeste jakies specjalne miejsce na patelnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Wygodniej chyba w szafce na pólce, potrzebujesz - wyciągasz, bez "opróżniania całrj szuflady" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Ja nie mam szafek wiszących. W sumie, jak się zastanawiam, to nie znam nikogo kto trzyma w szafkach wiszących patelnie i garnki. A jak szuflada płytka to nie trzeba całej opróżniać, bo naczynia nie stoją jedne na drugich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 28.05.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 A weźcie nie przesadzajcie - ja np. teraz mam szuflady pod płytą i nie chciałabym mieć półek na garnki. Patelni mam całe 4, rzeczywiście strasznie trudno je wyciągnąć zwłaszcza że w tradycyjnych szafkach też najczęściej jedna patelnia na drugiej leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 29.05.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Wstępne wycena zbliżona do tej z Ikea .. Dla mnie wcale kuchnia z Ikea nie jest i nigdy z tego co się orientowała wyznacznikiem taniej kuchni a raczej była ona droga ... W sobotę zobaczymy co z tego wyjdzie .. Ikea nigdy nie miała tanich kuchni, ale jej zaletą jest to, że kuchnie są modułowe, modyfikowalne i dostępne od ręki. No i mają 25 lat gwarancji, co jest dla mnie sporą zaletą. Moi rodzice zrobili kuchnię u stolarza 8 lat temu i niestety, prowadnice zaczynają się zacinać, szuflady się nie domykają, od frontów odchodzi okleina. Stolarza, który robił te meble, teraz już tylko szukać w polu. Wiem, że czasem meble na wymiar sprawdzają się świetnie, czasem jednak potrafią zawieść oczekiwania, a dochodzić swoich racji od osoby prywatnej jest dużo trudniej niż od światowej sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 29.05.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Reklamacje mebli kuchennych i łazienkowych w Ikea to nie są łatwe i przyjemne. WIele o tym w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 29.05.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Cześć. Moja kuchnia z ikei w trakcie składania (bez uchwytów, cokołów itd): http://i.imgur.com/8KYk2CF.png Kuchnia składa się z: - górne przednie szafki wiszące mają szerokość 60 cm i wysokości łącznej 100 cm (podział 60 cm/40 cm) - górne prawe są o wysokości 60 cm i szerokościach: 80 cm (1 front otwierany), 60 cm i 40 cm - dół od lewej: 3x szuflady, 3x szuflady (+1 wew. na sztućce), na piekarnik + dolna szuflada, narożna bez magic cornera (komin), 2 x szuflada na 1 dużym froncie, +front na zmywarkę, zabudowa lodówka (dół i góra) - uchwyty - cokoły - fronty lakierowane na zew. 2 szafki (góra, dół po lewej) Wszystko w lakierach, na zawiasach i prowadnicach blum. Dodatkowo są blaty z ikea. Sprzęty sam kupiłem. Za całość z ikei (kompletna kuchnia bez sprzętów) + dowóz (20 km) dałem: 8 244,87 zł Szukałem stolarzy i najtaniej miałem 8000 zł... Najdrożej 20 000 zł. Wybrałem meble z ikei bo: dostępność od ręki, podoba mi się system modułów, mogłem zobaczyć ich rozwiązania na miejscu, styl, rozwiązania ikei. Każdy dodatek będę mógł sobie bez problemu dopasować w ich sklepie (np. kosze do szuflad, na sztućce itd). Zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi lepiej, taniej i szybciej... Niestety znam polskie realia i trafić na słownego fachowca jest ciężko... Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.05.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Ja nie mam szafek wiszących. W sumie, jak się zastanawiam, to nie znam nikogo kto trzyma w szafkach wiszących patelnie i garnki. A jak szuflada płytka to nie trzeba całej opróżniać, bo naczynia nie stoją jedne na drugich. A ja pisałem coś o szafkach wiszących ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts