Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyceny kuchni ?

kaszpir007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arek.G, ładna kuchnia w dobrej cenie :)

Nie odbierz tego osobiście, widzę różnice w jakości Bluma dla Ikea, a tych które montowałam u siebie, na korzyść tych drugich.

Dzięki.

Domyślam się, że to nie to samo :D

Wydaje mi się, że to jest to spowodowane tym, że ikea wprowadza dane rozwiązania na lata i raczej nie zmieniają co kilka miesięcy prowadnic/zawiasów od bluma gdy ten wprowadza co raz to lepsze wersje.

Pozdrawiam!

Dla mnie Ikea odpadła bo wyszła mniej wiecej w cenie stolarza. A nie jest to kuchnia na wymiar, dopasowuje sie gotowe szafki do pomieszczenia, zawsze gdzies brakuje albo jest za duzo tych kilka albo kilkanaście cm i daje sie sztuczne zaślepki, traci miejsce, itp. Jak chcesz jakiśbarek albo szafke o innym kształcie to nic z tego.

Ikea musi miec naprawdę spory zysk na tych meblach skoro cenowo jest porównywalne do stolarza, który każda szafke musi osobno wymyśleć, dociąć, skręcić itp. A w Ikea... jadą ze standardowymi wymiarami w tysiacach sztuk. Ikea ma fajne blaty drewniane ale tez niestety tylko w okreslonych wymiarach i bardzo trudno znaleźć takie jak potrzebujemy żeby połowy nie wyrzucić.

Myślę, że warto rozważyć, na czym nam najbardziej zależy przy wyborze kuchni. Ja zakochałam się w angielskich kuchniach Chobotu, ale zabiła mnie wycena 36 tys. za kuchnię(bez AGD). Piękny blat dębowy, przepiękne zdobienia- byliśmy w ich biurze/fabryce/magazynie, żeby obejrzeć meble i są obłędne. Tylko, że takiej kasy na kuchnię na pewno nie wydam :) Najbardziej zależy mi na cargo w narożnych szafkach i na jego rzecz poświęcę bez żalu dębowy blat ;) Inne wyceny są już bliżej ziemi, ale dalej szukamy.

Dla mnie Ikea odpadła bo wyszła mniej wiecej w cenie stolarza. A nie jest to kuchnia na wymiar, dopasowuje sie gotowe szafki do pomieszczenia, zawsze gdzies brakuje albo jest za duzo tych kilka albo kilkanaście cm i daje sie sztuczne zaślepki, traci miejsce, itp. Jak chcesz jakiśbarek albo szafke o innym kształcie to nic z tego.

Ikea musi miec naprawdę spory zysk na tych meblach skoro cenowo jest porównywalne do stolarza, który każda szafke musi osobno wymyśleć, dociąć, skręcić itp. A w Ikea... jadą ze standardowymi wymiarami w tysiacach sztuk. Ikea ma fajne blaty drewniane ale tez niestety tylko w okreslonych wymiarach i bardzo trudno znaleźć takie jak potrzebujemy żeby połowy nie wyrzucić.

Dokładnie.

U mnie po analizie okazało się że stolarz może wykonać w zbliżonej cenie a szafki bedą takie jakie chce , a nie takie jakie w ofercie ma IKEA.

Dodatkowo u mnie okazało się że fronty i IKEA jakie wybrałem do wyceny nie były lakierowane a jedynie oklejane okleiną na wysoki połysk.

Dodatkowo IKEA nie oferuje długich blatów (4.1m) a nie chce aby były "klejone" .

Ale rozrzut cenowy wsród stolarzy jest olbrzymi i naprawdę warto szukać i pytać , bo ceny mocno mogą zdziwić ...

Warto wykorzystać przestrzeń nieoczywistą :) By nie zmienić narożnych szafek w irytujący składzik przydają się Cornery z wysuwanymi koszami (można samodzielnie dobrać ich rozstaw). Przydaje się też szuflada pod zlewozmywak i szuflada piekarnikowa. A jak walczysz o każdy centymetr - CARGO 2 MB (jedna szuflada wysoka i jedna niska o niewielkiej szerokości) idealnej wpasowuje się w niewielką przestrzeń między elementami kuchennej zabudowy.

Ty miałeś na myśli wyciągane z szafki na dole? Serio? Bardziej nieporęcznego, niewygodnego systemu chyba nie umiem sobie wymyślić :)

Dla mnie oczywiste - chcę wyciągnąć patelnię, otwieram drzwiczki, wyjeżdzają dwie półki, wyciągam (samą) patelnię

Chyba to lepsze, niż otwierać szufladę, wyciągać patelnię i wszystko, co na niej jeszcze jest (najczęściej jeszcze ze dwie, trzy mniejsze).

Gość grend

Co wy porównujecie IKEA z meblami na zamówienie ?

Jest zasadnicza różnica - Ikea jest "prawie" biała i okleina obrzeża jest z papieru, zamiast ABS-u.Także system szuflad jest nie do odrożnienia w użytkowaniu czy to jest blum czy cos innego.

Gość grend

Sprawdx sobie w jakims salonie działanie szuflad ktore sa obciażone. Póxniej zgaduj które sa te najlepsze - bluma. Sukcesów życze.

Notabene jakoby blum jest niezawodny - i to jest jedyny odnośnik do jego uźytkowania przez wykonawców, a takze presja klientów którzy nie maja o tym pojecia. Z drugiej strony co to za róznica czy wydadzą 1000pln wiecej jezeli kuchnia kosztuje np 13000pln ?

Dla mnie oczywiste - chcę wyciągnąć patelnię, otwieram drzwiczki, wyjeżdzają dwie półki, wyciągam (samą) patelnię

Chyba to lepsze, niż otwierać szufladę, wyciągać patelnię i wszystko, co na niej jeszcze jest (najczęściej jeszcze ze dwie, trzy mniejsze).

Czyli musisz otworzyć szafkę, wyciągnąć półkę i z niej zdjąć patelnię

Czy o jeden ruch więcej niż otwierasz szufladę i wyciągasz patelnię.

Bo to czy ona będzie w stosie pod innymi patelniami czy stała pojedynczo to chyba kwestia ilości miejsca do przechowywania a nie systemu przechowywania.

Czyli musisz otworzyć szafkę, wyciągnąć półkę i z niej zdjąć patelnię

Czy o jeden ruch więcej niż otwierasz szufladę i wyciągasz patelnię.

Bardzo jesteś skrupulatna, ale nie czytasz ze zrozumieniem. Napisaem, ze otwieram drzwiczki i wyjeżdżają półki. Jeden ruch.

Natomiast, jeśli na patelni bedą stały inne naczynia, to łatwiej jest wyciągnąć tą z dolu w bok, niż do góry.

Być może masz tyle miejsca, ze kazda patelnia leży sama eydaje mi się jefnak, że nsjczęściel leża na niej inne, mniejsze

Edytowane przez fotohobby

Sprawdx sobie w jakims salonie działanie szuflad ktore sa obciażone. Póxniej zgaduj które sa te najlepsze - bluma. Sukcesów życze.

Notabene jakoby blum jest niezawodny - i to jest jedyny odnośnik do jego uźytkowania przez wykonawców, a takze presja klientów którzy nie maja o tym pojecia. Z drugiej strony co to za róznica czy wydadzą 1000pln wiecej jezeli kuchnia kosztuje np 13000pln ?

Nie lubię takiego tonu. NIc nie wnosi i prowokuje do uszczypliwości. Dalej nie rozumiem. PIszesz na korzyść Bluma z tym obciążeniem czy nie, bo mam wątpliwości. Presja klientów? WIsi mi czy to będzie Blum czy inny system, byleby się sprawdzał, był dostępny i stolarz chciał go zamontować, bo jak się okazuje "my pracujemy tylko na tym", "tylko to jest dobre", "szczerze polecam, nie było zwrotów i reklamacji", "takich nie montujemy", "nie sprzedajemy tego", "jeśli Pani koniecznie chce, ale nie bierzemy za to odpowiedzialności", "Pani sobie kupi".

Jeśli chodzi o kuchnie IKEA mają różne obrzeża. Czy te o których piszesz są z papieru, nie wiem. Wiem natomiast, że jakość mebli obniżyła się.

"Także system szuflad jest nie do odrożnienia w użytkowaniu czy to jest blum czy cos innego."

W odróżnieniu do czego? Od drugiego systemu w kuchniach IKEA? BLUM IKEA vs BLUM? BLUM vs inne systemy?

Natomiast, jeśli na patelni bedą stały inne naczynia, to łatwiej jest wyciągnąć tą z dolu w bok, niż do góry.

I tak musisz podnieść te u góry, nawet jak chcesz wyciągać patelnię w bok.

Bo jak zahaczysz, to cały stosik spadnie z półki na ziemię.

Gość grend
Nie lubię takiego tonu. NIc nie wnosi i prowokuje do uszczypliwości. Dalej nie rozumiem. PIszesz na korzyść Bluma z tym obciążeniem czy nie, bo mam wątpliwości. Presja klientów? WIsi mi czy to będzie Blum czy inny system, byleby się sprawdzał, był dostępny i stolarz chciał go zamontować, bo jak się okazuje "my pracujemy tylko na tym", "tylko to jest dobre", "szczerze polecam, nie było zwrotów i reklamacji", "takich nie montujemy", "nie sprzedajemy tego", "jeśli Pani koniecznie chce, ale nie bierzemy za to odpowiedzialności", "Pani sobie kupi".

Jeśli chodzi o kuchnie IKEA mają różne obrzeża. Czy te o których piszesz są z papieru, nie wiem. Wiem natomiast, że jakość mebli obniżyła się.

"Także system szuflad jest nie do odrożnienia w użytkowaniu czy to jest blum czy cos innego."

W odróżnieniu do czego? Od drugiego systemu w kuchniach IKEA? BLUM IKEA vs BLUM? BLUM vs inne systemy?

Wczytaj sie co napisałem i nie szukaj jakiś podtekstów i uszczypliwosci. Napisałem chyba jasno ze dla laika trudno jest odróżnić szuflady które dobrze pracuja a które nie - Ja sobie robiłe taki test - szedłem do salonu i sprawdzałem jak pracuja i "zgadywałem" które sa bluma ... Oczywiscie porównywałem do innych producentów. Widzisz na własnym przykładzie że dla ciebie istnieje tylko blum...

Opinia o blumie jest taka jak napisałem - jest jakoby bezawaryjny, czyli wykonawca bedzie coś takiego wciskać klientowi aby później przypadkiem nie musiał jechać w ramach gwarancji. ... a że za to przepłaca później klient. - no cóz.

Ja kupiłem probnie pare szafek z IKEA i były obrzeża z papieru i nie były tak prawdziwie białe - moze sa inne obrzeża ale ja takich nie widziałem. Wadą podstawowa IKE ze nie możesz domówić jakąs szafke nietypową o inny wymiar.

Wczytaj sie co napisałem i nie szukaj jakiś podtekstów i uszczypliwosci. Napisałem chyba jasno ze dla laika trudno jest odróżnić szuflady które dobrze pracuja a które nie - Ja sobie robiłe taki test - szedłem do salonu i sprawdzałem jak pracuja i "zgadywałem" które sa bluma ... Oczywiscie porównywałem do innych producentów. Widzisz na własnym przykładzie że dla ciebie istnieje tylko blum...

Opinia o blumie jest taka jak napisałem - jest jakoby bezawaryjny, czyli wykonawca bedzie coś takiego wciskać klientowi aby później przypadkiem nie musiał jechać w ramach gwarancji. ... a że za to przepłaca później klient. - no cóz.

Ja kupiłem probnie pare szafek z IKEA i były obrzeża z papieru i nie były tak prawdziwie białe - moze sa inne obrzeża ale ja takich nie widziałem. Wadą podstawowa IKE ze nie możesz domówić jakąs szafke nietypową o inny wymiar.

Rozumiem, że to Twój normalny sposób komunikacji. Cóż.

Pisałeś o Blumie, to się do Bluma odniosłam i spytałam do jakich systemów przyrównywałeś. Jak na razie nie wymieniłeś żadnego innego systemu jak tylko Blum.

"Widzisz na własnym przykładzie że dla ciebie istnieje tylko blum..."

Nic takiego nie napisałam, wręcz przeciwnie. Mam w użyciu 3 systemy kuchenne (jeden dawny Ikeowski), każdy się sprawdza.