Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka zestaw prysznicowy - podtynkowy czy natynkowy ?

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zakupić zestaw prysznicowy (bateria, deszczownica itp) do małej łazienki. W zasadzie nie wiem na co się zdecydować ? Podtynkowy czy natynkowy. Jeden i drugi ma swoje wady i zalety dlatego dla mnie to trudny wybór. Instalator poleca podtynkowe.

Czy ktoś może polecić mi jakieś sprawdzone produkty jednego i drugiego rodzaju ? Cena max 1600 zł za komplet.

Nie wiem czy ktoś Ci poleci konkretny komplet. Jakość baterii zmienia się dość szybko, sprawdzać trzeba długo, a psuje się bo dzieci na wiszą na rączce, bo kamień w kadym mieście inny.

Osobiście zdecydowałam się na natynkowe, bo moje ostatnie doświadczenia z bateriami są kiepskie. Mam jedną Grohe nawannową działającą od 17 lat i jedną kuchenną której producenta nie znam działającą od 10 lat, przy mocno zakamienionej wodzie. Mam też kilka nowych, które wymieniam średnio co 2-3 lata i nie wiem czy to sprawa nowych produkcji nastawionych na szybsze psucie, czy sprawa dzieci, które wiszą na kranach jak małpiatki. Właśnie na te częste wymiany decydowałam się na natynkowe, a wolałbym podtynkowe.

Edytowane przez Sawadi

• 1 month później...
hej podpowiedzcie mam wszędzie instalację zaprasowywaną pex teraz montuję zestaw podtynkowy prysznicowy i chciałem też zastosowywać kształtkę zaprasowywaną ale mogę ją zaprasować dopiero po wkręceniu w mieszacz czy w tak się zastanawiam jeżeli ten zestaw podtynkowy jest na połączenia skręcane to mogę zastosować takie kształtki skręcane do schowania w ścianie?

podtynkowe, ale dwuczęściowe.

ja u siebie zakładam hansgrohe. pod tynk idzie taki zestaw Ibox [ATTACH=CONFIG]392086[/ATTACH]to zielone. tam nie ma co sie psuc, bo to tylko obudowa plastikowa i przyłącza mosiężne. Dopiero do tego dokupuje sie już konkretna baterię. W razie uszkodzenia wymienia sie tylko baterię i nie trzeba tego kuć.

Minusem takiego rozwiazania jest to, ze pasuja elementy tylko danego producenta.

Inne firmy robia podobnie, trzeba poszukać.

Tu przykład takiej instalacji http://users.pandora.be/fgzone/pics/bouw/technieken/sanitair/FGH_0246.jpgspaces_hg_03.jpg

a tak wygląda to u mnie20160819_162620.jpg

Witam,

Chciałbym zakupić zestaw prysznicowy (bateria, deszczownica itp) do małej łazienki. W zasadzie nie wiem na co się zdecydować ? Podtynkowy czy natynkowy. Jeden i drugi ma swoje wady i zalety dlatego dla mnie to trudny wybór. Instalator poleca podtynkowe.

Czy ktoś może polecić mi jakieś sprawdzone produkty jednego i drugiego rodzaju ? Cena max 1600 zł za komplet.

Podtynkowy o bardziej estetyczny i funkcjonalny do małej łazienki, tylko trzeba zostawić kilka kafelek więcej na wypadek naprawy i tyle. Co do producenta nie polecę ba sama jestem na etapie wyboru, więc chętnie poczytam co inni forumowicze radzą :yes: