Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rakuperator a kanalizacjia

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje rady odnośnie wentylacji dla kanalizacji? Buduje dom parterowy na płycie fundamentowej, kanalizacja jest już zrobiona.

Obecnie ekipa kryje mi dach i pyta o kominki wentylacyjne? Czy są one mi potrzebne? W jaki sposób się je wykorzystuje przy rekuperacji?

Bardzo proszę o radę?

• 4 weeks później...

BusolaYR,

W tym przypadku chodzi o wentylację samej kanalizacji, a nie wentylacji mechanicznej, w której wykorzystuje się dwa kanały, czyli czerpnię oraz wyrzutnie. Rekuperacja nie ma żadego połączenia z instalacją kanalizacji. Czerpnia służy do pobierania świeżego powietrza do instalacji, więc ważne jest, aby znajdowała się w odpowiedniej odległości od wyrzutni, komina spalinowego lub innych źródeł zanieczyszczeń. Zaleca się lokalizację czerpni na dachu w minimalnej odległości 3m od wyrzutni.

Czy wybrał już Pan producenta centrali wentylacyjnej z rekuperatorem do swojego budynku?

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Rekuperacja nie ma żadnego połączenia z instalacją kanalizacji.

Konsultant marki Buderus

Oj chyba jednak ma....odpływ skroplin z rekuperatora łączy się przy pomocy syfonu z kanalizacją.

Ale z mojej strony to łapanie za "słówka" i w przypadku pytania - system wentylacji nie łączy się z układem kanalizacji.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Zgadzam się. Połączenie pomiędzy tymi systemami istnieje, lecz nie wpływa to w żadnym aspekcie na parametry pracy zarówno wentylacji mechanicznej z rekuperatorem jak i kanalizacji.

Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP

No właśnie, a jest jakiś sposób na odpowietrzenie kanalizacji, gdy nie buduje się kominów (wentylacja mechaniczna)?

Nie wiem, czy rozumiem pytanie. Uważasz, że przy wentylacji grawitacyjnej wypuszczasz smrody do domu? Czy mechaniczna, czy grawitacyjna - wentylację kanalizacji wypuszczasz na zewnątrz. To zupełnie osobna wentylacja oddzielonych od powierzchni mieszkalnej (nie życzę nikomu połączenia) przestrzeni.