Zmartwiona123 24.05.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witam,jesteśmy w trakcie załatwiania pozwoleń budowlanych.. przeszliśmy energetykę, gaz, ale niestety schody zaczęły się przy wodzie. Pytanie: czy jeżeli na terenie gminy jest kanalizacja, to muszę się w nią wpiąć? Czy jest szansa na ekologiczną oczyszczalnię ścieków? Telefonicznie dowiedziałam się że gmina nie wyrazi mi na to zgody, ale w planie zagospodarowania przestrzennego nie ma informacji o konieczności podłączania się do kanalizacji... Czy można to jakoś ominąć? Czy gmina może zmusić mnie do podłączenia do kanalizacji? Dodam że musiałabym zrobić do tego przepompownie, bo inaczej ścieki nie zostaną wtłoczone... Dodam , że chodzi o uzyskanie pozwolenia budowy na dom z oczyszczalnią przydomową. I to właśnie w starostwie powiedzieli mi że muszę mieć warunki przyłączenia między innymi że spółki wodno kanalizacyjnej, którą to zarządza gmina. Gmina natomiast nie bardzo chce wyrazić na to zgodę bo czerpie kasę ze ścieków . Z góry dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 24.05.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Obawiam się, że będziesz musiała się wpiac, tak np. jest w naszej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 24.05.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 U mnie nie przeszło. Miałem ten sam problem co ty, dom niżej niż kanalizacja i tez mam przepompownie. Jak juz musisz to rób dwukomorową - przynajmniej pompa jest bezpieczna kosztem wywieziono 2m3 szamba raz na 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Trzeba, bo to wymóg ustawowy - ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach art. 5 ust. 1 pkt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts