songoku_xxx 27.05.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Efir czy mogłabyś napisać mi taką mini instrukcje? Ja na prawdę jestem juz zdesperowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Zaproś do wątku M.A.G-a, on m.in zakłada trawniki. Myśle, że najlepiej będzie wiedział, jaki tok postępowania wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Jak chcesz zakładać trawnik od początku to musisz rozluźnić ziemię - żwir + próchnica. Inaczej się nie da. Możesz też zmniejszyć powierzchnię trawnika w ogrodzie, skoro finansowo to za duży wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.05.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Mam na tapecie właśnie niemal identyczny trawnik. Od zeszłego roku nad nim pracujemy i jeszcze z rok i będzie OK, Kluczem do sukcesu na glebach z tendencją do zbrylania jest odpowiednie przygotowanie przed siewem czyli rozluźnienie za pomocą gruboziarnistego piachu. Nie dosypujemy torfu, substratu i czy czegokolwiek podobnego bo takie podłoża są świetnym magazynem wody a to nie jest nam tu potrzebne. Potrzeba powietrza. pomijam mieszankę która mogłaby być lepsza ale nie demonizujmy - podany przez autora skład nie należy do najgorszych. Piszesz że trawa jest twarda. To widać ze zdjęć. Al eto wina zbyt rzadkiego koszenia i nawożenia. ja u siebie nawoziłem już w tym roku 3 razy i przymierzam się do czwartego. Co i w jakiej kolejności ja bym wykonał: (WAZNE: jeśli nie masz systemu nawadniania to wstrzymaj się z tym wszystkim do jesieni bo władujesz masę pracy, pieniędzy a efektu i tak nie osiągniesz bo najzwyczajniej w świecie nie upilnujesz podlewania) - Koszenie dość nisko. - aeracja w dwóch kierunkach z zebraniem wałeczków i rozsypaniem piasku płukanego- wertykulacja na piasku płukanym z aeracji na około 1,5 cm- wsiewka mieszanki o nieco lepszym skłądzie (ok. 30-40 % normy siewu)- nawożenie wieloskładnikowe ( a najlepiej kompostem przerobionym w bardzo wysokim stopniu)- nawadnianie- częste koszenie Natomiast moja rada na tą chwilę (na przetrwanie do jesieni) jest taka: zastosuj dobry nawóz w odpowiedniej dawce ( 50 kg Yara Mila Complex) i koś. Ale nie raz w tygodniu a dwa trzy razy. nawet jeśli wydaje Ci się że nie ma czego kosić. Koszenie na wysokość ok. 6cm. Sprawdź pH. Jeśli jest poniżej 5,5 rozsyp dolomit w ilości 100 kg na całość w odstępie czasowym z nawożeniem ok. 2-3 tygodnie. Za poprawę struktury gleby zabierz się jesienią opisanymi wyżej zabiegami. Efekt zobaczysz wiosną następnego roku a jesienią za rok będzie już całkiem całkiem. EDIT: Zapomniałem dopisać bardzo ważną rzecz. Ponieważ nie masz systemu nawadniania to efekt twardej trawy może też wynikać z tego że gatunki wiechliny , bardziej wrażliwe na suszę padły w trakcie kiełkowania i późniejszych upałów. Zostały kostrzewy i dają mało przyjemne odczucia. Edytowane 28 Maja 2017 przez M.A.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 29.05.2017 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 MAG dziękuję za odpowiedź. Pytania:1. Ile tego piachu na 1000 m2 trawnika?2. Mam jeszcze kupę piachu takiego z drobnymi kamykami (kupowałempospółkę do robienia betonu. Nada się czy jakiś musi być płukany - o ile dobrze rozumiem płukany ma grubsze ziarna, rajt? Kurcze z tym nawożeniem to w zeszłym roku sypałem regularnie co miesiąc rosafert. Nie wiem czy to był dobry pomysł na młoda trawę, ktoś mi powiedział, że nie bo trawa zamiast w korzeń szła do góry i dlatego się nie zagęściła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 30.05.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Mamy zakupiony ręczny areator rurowyhttp://assets1.ogrodowisko.pl/uploads/p/45/450016/original.JPG i chciałabym potraktować go tym a potem piaskowanie i dosiewka. Gdzie można kupić taki aerator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 30.05.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Kupowałam na allegro wyszukaj po "ręczny aerator do trawy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 31.05.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 MAG dziękuję za odpowiedź. Pytania: 1. Ile tego piachu na 1000 m2 trawnika? 2. Mam jeszcze kupę piachu takiego z drobnymi kamykami (kupowałempospółkę do robienia betonu. Nada się czy jakiś musi być płukany - o ile dobrze rozumiem płukany ma grubsze ziarna, rajt? Kurcze z tym nawożeniem to w zeszłym roku sypałem regularnie co miesiąc rosafert. Nie wiem czy to był dobry pomysł na młoda trawę, ktoś mi powiedział, że nie bo trawa zamiast w korzeń szła do góry i dlatego się nie zagęściła.. 1. 0,001m3 na każdy m2 trawnika. 2. powinien być w granulacji 0,5-1,2mm Nawóz powinien być sypany wg potrzeb. Nie wg kalendarza. Nie zmienia to faktu że nawożenie jest konieczne. Również w pierwsszym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 02.06.2017 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 MAG kurcze jakoś to mało wychodzi. na 1000 m2 trawnika wyjdzie 1m3 o ile moja matematyka nie zardzewiała. Przed pierwszym sianiem też sypałem piach(niestety taczkami i łopatą na wierzch) chyba nawet w większych ilościach i efektu żadnego nie było... Wedle potrzeb oznacza, że jak trawa zaczyba tracić intensywnie zielony kolor? Nie wiem jak u Was, ale jak patrzę normalnie na moją ziemię to jestem załamany. Cała popękana od tej suszy a wdaje mi się,że jakiejś tragicznej nie ma. To dosiewki co robiłem już powoli padają... normalnie walka z wiatrakami. MAG masz rację bez systemu nawadniania to można sobie co najwyżej pokrzywę i komosę sadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 MAG zaproponował grubość piasku 1 mm. Chyba za dużo o jedno zero po przecinku wpisał? U jednego z moich klientów firma sypała 10 cm żwiru na gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 02.06.2017 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Kurcze Efir zakręciłem się MAG napisał 0,001 m3 na m2 trawnika. 0,001 * 1000 = 1 m3 piasku Uważasz, że powinno być 0,01 m3 na m2? To da 10 m3 czyli +/- 15 ton... Czy raczej miałaś na myśli granulację wspomnianego piasku? Płukaniec ma właśnie często granulację 0-2 mm lub 0-4 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 (edytowane) miałam na myśli ilość a nie granulację. Myśmy dawali ewidentny drobny żwir nie piasek. I na to wierzchnia żyzna warstwa ziemi. Ale jak pisałam wcześniej - wiele zależy od lokalnych warunków - czasem glinę wywożono, czasem rozluźniano. Te 10 cm warstwy żwiru to był skrajny przypadek, gdzie glina miała miąższość kilku metrów i była twarda jak skała. Do tego były robione odwierty pionowe studzienek drenażowych do odbioru wody z dachów. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 06.06.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Oczywisty błąd tak jak pisze Elfir. 1cm piachu na m2. Na Twoje 1000 m2 wejdzie dobra wywrotka piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 04.08.2017 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Dzięki MAG. Lato do tej pory było łaskawe w opady, więc trawnik trochę chyba podgonił. Mam jeszcze kupę pospółki i zastanawiam się czy go nie wykorzystać może jakoś. Może przesieję go i rozrzucę jesienią. Akurat mi zalega to będzie z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts