Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Postawienie ogrodzenia na długości 100 metrów - wyznaczanie punktów pośrednich

Recommended Posts

Witam

Odległość pomiędzy jednym słupkiem granicznym ,a drugim słupkiem granicznym jest 100 metrów .

Obok jednego słupka granicznego , jak i drugiego umieściłem słupek.

Jak mam wyznaczyć pozostałe słupki żeby było równo ( w tym znaczeniu żeby nie zeszło na granicę sąsiada ,albo za bardzo na moją - raczej nie za pomocą żyłki ?

Niwelatora, lasera nie mam :)

Edytowane przez enel

Jakie dane potrzebne?

Mamy słupek graniczny , od słupka granicznego oddalam się trochę na swoją działkę i wbijam palika .Z drugiej strony robię to samo ,a następnie między tymi palikami rozwijam żyłkę.

Tu teoretycznie nie powinno nic zejść ,ale przy 100 metrach wystarczy że np. zawieje wiatr , będzie jakaś trawa itd. i na 100% coś się przesunie pytanie jak to wykluczyć i ew. jeżeli się przesunie to ile cm ?

Chodzi o to żeby sąsiad w przyszłości nie wydzierał się ,że mu 1 cm zabrałem:) albo o 3 mm przekroczyłem w jednym miejscu jego działkę ,a z drugiej przecież się nie będę nie wiadomo ile oddalał z swojej strony :)

slupekkk.JPG

Czerwone ( ta gruba linia moje --- tu będzie szło ogrodzenie.

Zielone ------ sąsiada .

czerwone ----- wąska linia --- środek słupka granicznego

Według prawa do połowy słupka granicznego jest jeszcze moje.

Edytowane przez enel

Działka równa?Siatka panele drewno itp Bramę rzecz jasna z furtką przewidujesz. a posiłkując się ściągą masz link:https://www.youtube.com/watch?v=qfkLFbZeIiA. a obok mnóstwo innych. To skonkretyzuje twoje pytania i udzieli odpowiedzi.

Bo ja stawiałem jedynie dwa razy w życiu i swoje ostatnio z siatki tylko zgrzewanej, prawie 3D ale osobiście i samodzielnie, firmom zarobić robocizną nie dałem

Chodzi o siatkę ,... Ogrodzenie będzie dostosowane do terenu .

Na tym filmiku jest pokazane jak zrobić krótkie ogrodzenie to z tym nie mam problemu :) bo na tych 30 metrów to żyłka wystarczy ,ale spróbuj mi rozciągnąć żyłkę na 100 metrach :).

To się nie uda...

Zilustruje na przykładzie mój problem :)

slupek11.JPG

Nr. 1 to pierwszy słupek

Nr. 100 to setny słupek

Nr X - X słupek

Jak wyznaczyć te X słupki żeby szły w linii prostej?

ogrodzenie3333.jpg

Ogrodzenie wybudowane w linii prostej .

Jak wyznaczyć te słupki pośrednie ( zaznaczone na obrazku jako X?.

Na tym zdjęciu to jest 100 metrów u mnie jest podobnie.

Edytowane przez enel

Prawie 100 metrów, wykosiłem zarośla i rozciągnąłem sznurek polipropylenowy. Nie puszczałem górą, tylko ze 40 cm nad ziemią.

Jak mocniej wieje to rzeczywiście sznurek się waha przy tej długości, ale da się wyznaczyć linię wystarczająco dokładnie. Słupki robię po kolei, na wszelki wypadek kawałek od sznurka. Roboczo wbijam czasem pręt zbrojeniowy tam gdzie mi pasuje, do większej stabilności sznurka i sprawdzam na oko czy jest równo z prętem. Ale sąsiada mam bezproblemowego, któremu wszystko jedno.

U mnie raczej nikt nie powinien robić problemów ,ale jak się da to lepiej to zrobić po swoim terenie bo nie wiadomo co będzie za te np. 30 lat :)

Niemniej czytałem w internecie ,że niektórzy robią problem z 1 cm - były przypadki skuwania tynku ^^.

W sumie nie ma się czym przejmować bo pewnie za 30 lat okaże się ,że znowu granice się poprzesuwały tak jak to miało miejsce 10 lat temu gdzie w mojej okolicy wszystkim poprzesuwały się granice o magiczne 30 cm i wszyscy równo burzyli ogrodzenia - mimo że były słupki graniczne ^^ - tylko że sprzęt teraz dokładniejszy :). No i wiadomo należy skłócać obywateli żeby urzędnicy i geodeci mieli co robić ^^

Edytowane przez enel

To sie juz nie zdarzy, chyba że ktoś zestrzeli wszystkie satelity z gpsu. Obecne urządzenia - nawet te ze sredniej polki ktorymi dysponuja geodeci pozwalają wyznaczyć granice z dokladnością do 2cm. U mnie granice wyuznaczało dwóch geodetów - najpierw sąsiada - wbił wstępnie paliki, potem mój (wkopywał graniczniki) i pomiary pokrywały sie co do 1cm.

Up. Geodeta rozgraniczając w naszej miejscowości wyznaczył granice z dokładnością 30 cm - czyli jeszcze się zmieni .

Po miastach robi się to z dokładnością do 10 cm -ale tam nie ma drzew, skarp i łatwo złapać zasięg z stacji RTK do skorygowania parametrów czy GSM który wymagany jest do wymiany informacji.

U nas wyznaczenie z dokładnością do 10 cm graniczyło by z cudem bo nie złapie sygnału .

Sygnał z satelity idzie z opóźnieniem dlatego uzupełniająco stosuje się stacje naziemne RTK dlatego to wychodzi tak dokładnie :). Im dalej od stacji RTK tym większy błąd pomiarowy.

Czym jest RTK możesz sobie poczytać w internecie :)

Miałem przyjemność na zajęciach testować takie urządzenia w terenie i tak to wygląda.

Edytowane przez enel

wbić wysoki słupek na końcu, wbić wysoki słupek na początku, jeden stoi i patrzy z odległosci ok 5-6m na pierwszy słupek tak aby zgrał sie z tym ostatnim, teraz druga osoba bierze kolejny słupek, oddala sie na 25m i tak go ustawia pomiedzy pierwszym słupkiem a ostatnim, aby ta pierwsza osoba nie widziała go, kolejny za następne 25m i kolejny za następne 25m. Będziesz miał wtedy bazy do rozciągania żyłek co 25m.

To nie wszystko, jak wbijesz te słupki idealnie pionowo, to patrzac pod niewielkim katem z góry bedziesz widział czy są w lini prostej. im krótsze słupki tym mniejszy błąd nieliniowości. oczywiście trawa wykoszona do gołej ziemi

wiseman

Nie po granicy tylko w "linii granicznej".

I wcale sąsiad nie musi za taki płot odpowiadać bo wystarczy ,że z swojej strony zasadzi sobie tuje :)

Osobiście wystarczy się oddalić 5 cm od granicy (czyli to będzie jakieś 10 cm od osi granicy )i tyle .

Nie widzę sensu oddalać się 30 cm bo 30 cm plus słupek o grubości 10 cm plus beton 5 cm dało by jakieś 45 cm co przy długości rzędu kilku kilometrów różnica była by w arach :)

Piszesz że konserwacja ogrodzenia ?

Na 30 cm to nogi raczej nie postawisz:) więc jak sąsiad będzie upierdliwy to i tak cię nie wpuści.

Natomiast jeżeli ktoś stwierdzi ,że ogrodzenie narusza jego posesje to niech sobie weźmie geodetę i tyle .Gdyby jakieś punkty się zdarzyły to się przebije i tyle .

To jest ogrodzenie z siatki - więc kwestia zmiany, przebicia , przekopania to jakieś 30 minut bo żadnych murków nie będzie.

Edytowane przez enel

@wiseman dzięki za informacje :)

Dzisiaj przyszedł mi zamówiony tachimetr elektroniczny , będę testował, to nie będzie problemów z dokładnością ^^ .

Żyłka też jest ok. ale przy takiej długości wolę nie ryzykować i jakoś tak mam w nawyku że wszystko lubię robić dokładnie . Wadą jest że zajmuje to sporo czasu , ale coś za coś.

Dlatego robię to tylko dla siebie .

Edytowane przez enel