Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja na poziomie projektowania budynku

Recommended Posts

Cześć,

nie znalazłem takiego wątku więc zakładam.

projektujemy dom (właściwe już zaprojektowaliśmy, po 6 seriach poprawek). Kilka dni temu wdałem się w dyskusję z architektem - dlaczego zaprojektował nam 5 cm stypo w podłodze na stropie - skoro nie zmieszczę tam rur 75 - powinno być 8 cm (niższe rury są znacznie droższe i mają gorsze przeplywy). OK - zmieniliśmy na 8 cm. Generalnie to trudno oczekiwać aby architekt wiedział wszystko o wentylacjach i dostępnych przekrojach rur - tak sobie to tłumaczę. Natomiast teraz widzę, ze w tym 8 cm to nie zmieszczę również skrzynki;/

Dlatego chciałem zapytać jak optymalnie projektować dom aby instalacją wyszła optymalnie Kosztowo? czyli jaka rura w jakiej warstwie, skrzynka itd..?

Dodam że nie mam opcji podwieszania sufitu parteru (h-270cm), czyli tylko rury na stropie (w stropie nieopłacalne)

pzdr,

Piotr

Dlatego chciałem zapytać jak optymalnie projektować dom aby instalacją wyszła optymalnie Kosztowo? czyli jaka rura w jakiej warstwie, skrzynka itd..?

Parterowy, nieużytkowe poddasze. Dowolna rura i skrzynka (ja na 99% zrobię wszystko na peflex 75mm - rozdzielacze i skrzynki rozprężne trochę wyższe) położona na stropie i przykryta 30cm wełny czy innej izolacji. To jest optymalne kosztowo.

Parterowy, nieużytkowe poddasze. Dowolna rura i skrzynka (ja na 99% zrobię wszystko na peflex 75mm - rozdzielacze i skrzynki rozprężne trochę wyższe) położona na stropie i przykryta 30cm wełny czy innej izolacji. To jest optymalne kosztowo.

No gdybym robił parterówkę, to nie miałbym takich rozterek;)

Jednak u mnie będzie pewnie też bardzo podobnie jak u Ciebie