8pit 28.05.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Cześć, nie znalazłem takiego wątku więc zakładam. projektujemy dom (właściwe już zaprojektowaliśmy, po 6 seriach poprawek). Kilka dni temu wdałem się w dyskusję z architektem - dlaczego zaprojektował nam 5 cm stypo w podłodze na stropie - skoro nie zmieszczę tam rur 75 - powinno być 8 cm (niższe rury są znacznie droższe i mają gorsze przeplywy). OK - zmieniliśmy na 8 cm. Generalnie to trudno oczekiwać aby architekt wiedział wszystko o wentylacjach i dostępnych przekrojach rur - tak sobie to tłumaczę. Natomiast teraz widzę, ze w tym 8 cm to nie zmieszczę również skrzynki;/ Dlatego chciałem zapytać jak optymalnie projektować dom aby instalacją wyszła optymalnie Kosztowo? czyli jaka rura w jakiej warstwie, skrzynka itd..? Dodam że nie mam opcji podwieszania sufitu parteru (h-270cm), czyli tylko rury na stropie (w stropie nieopłacalne) pzdr,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.05.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Też mam tak jak Ty czyli 8 cm styro, a skrzynki jakoś trzeba będzie umieścić w wylewce, będzie po prostu cieńsza w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.05.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Dlatego chciałem zapytać jak optymalnie projektować dom aby instalacją wyszła optymalnie Kosztowo? czyli jaka rura w jakiej warstwie, skrzynka itd..? Parterowy, nieużytkowe poddasze. Dowolna rura i skrzynka (ja na 99% zrobię wszystko na peflex 75mm - rozdzielacze i skrzynki rozprężne trochę wyższe) położona na stropie i przykryta 30cm wełny czy innej izolacji. To jest optymalne kosztowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8pit 30.05.2017 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Parterowy, nieużytkowe poddasze. Dowolna rura i skrzynka (ja na 99% zrobię wszystko na peflex 75mm - rozdzielacze i skrzynki rozprężne trochę wyższe) położona na stropie i przykryta 30cm wełny czy innej izolacji. To jest optymalne kosztowo. No gdybym robił parterówkę, to nie miałbym takich rozterek;) Jednak u mnie będzie pewnie też bardzo podobnie jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts